Fleischer Ferenc

  • Fleischer Ferenc

Fleischer Ferenc cikkei

A Vaskupola alatt

  • Fleischer Ferenc

Lassan két hete tart a fegyveres konfliktus Izrael és a Hamász erői között. Eddig több mint 200 áldozatot követelt a palesztin, 10-et az izraeli oldalon. Hogyan fajult ismét idáig a szembenállás, miben más, mint az eddigiek, és mikor lesz már vége?

Mindenkinek a maga Trianonja

  • Fleischer Ferenc
Hiába az ellene folytatott korrupciós nyomozás, a vádemelés és a kényszerű visszavonulás veszélye, sokan úgy vélik, nincs számba vehető utódja az ország élén. Már csak azért sem, mert minden lehetséges kihívóját kiszorította a pártjából, illetve a kormányzásból. De vajon mit tudhat az Izraelben csak Bibinek nevezett politikus, ha az ország legsúlyosabb problémáját máig sem sikerült megoldania?

„Idő előtt távozott”

  • Fleischer Ferenc
Izraelben még jól emlékeznek rá, amikor 1997-ben egy Benjámin Netanjahuval szembeni vesztes választási kampány után Peresz dühösen felkiáltott a Munkapárt aktivistáinak nagygyűlésén: én vagyok a lúzer? Mire a tömeg egyhangúan és látható élvezettel rávágta: igen!

Halál az alagút végén

  • Fleischer Ferenc
Izrael háborúban áll, s ezt a háborút nemcsak a csatatéren, de a nemzetközi közvélemény előtt is vívja. Alagutak, rakéták és a gyerekáldozatok fotói közt. A zsidó állam helyzetét így az is nehezíti, hogy az iszlamista Hamász és a többi gázai radikális szervezet a saját civil lakosságát is bármikor kész feláldozni e harcokban.

Tüntetések Izraelben - Rothschild szegényei

  • Fleischer Ferenc
A 25 éves Dafni Leefnek elege lett a háziúr folyamatos lakbéremeléseiből, és július 14-én - szándékosan a francia forradalom évfordulójára időzítve - sátrával és néhány barátjával a Rothschild sétányra költözött, Tel-Aviv egyik legelőkelőbb utcájára. Egy hónap múlva az egész sétány tele lett sátrakkal, két hónap után 100 sátortábor áll Izrael-szerte. Szombat esténként állandósultak a szociális jóléti államért folytatott tömegtüntetések.

Harapófogóban - Mi vár Izraelre az új Közel-Keleten?

  • Fleischer Ferenc
Izraelben néhány éve egy dokumentumfilmben feltették azt az abszurdnak tűnő kérdést, vajon mi történne a zsidó állammal, ha Amerika egyszer csak cserben hagyná - vagy mert egy új elnök egészen másként gondolkodna, mint elődei, vagy mert ismét győzne az izolacionizmus, és az amerikaiakat többé nem érdekelné a Közel-Kelet. A megkérdezett hírességek tanácstalanul hüledeztek, ám abban egyetértettek, hogy akkor bizony nehéz idők következnek errefelé. Fleischer Ferenc A szerző jogász, PhD-hallgató Izraelben.

Kövess minket: