Hermann Irén

 • Hermann Irén

Hermann Irén cikkei

A Magyar Posta átalakítása: Irányító számok

 • Hermann Irén
A Magyar Posta Rt. a tavalyi évet előzetes számítások szerint 9 milliárd forint veszteséggel zárta. A lassan egy éve működő új menedzsment idénre 7 milliárdos nyereséget irányzott elő. A modernizációs folyamat kulcsszava mi más is lehetne, mint a gazdaságosság.

Valóságshow: A valóságműsorok tétje

 • Hermann Irén
Három népszerű, egymást erősítő és egymással összefüggő legitimációs érv blokkolja a valóságműsorok bírálatát. Az első a nyugati siker: olyan országokban, amelyek "felé tartunk", ezek elfogadott programok. A második az üzleti siker: olcsó műsor, magas nézettség, nagy (reklám)bevétel. A harmadik a siker mint a népszavazás egyik formája, amellyel szemben nincs helye egy kisebbség ellenvetéseinek.

Magyar valóságshow: Szociális realizmus

 • Hermann Irén
Dürrenmatt szerint Isten szabadsága abban áll, hogy nem lehet megfigyelni. Ebből nyilvánvalóan következik: az ember sosem lesz szabad, bárhogy is kukucskál. De szabadabb-e akkor, ha a kukucskáláshoz tévét használ? A következő hetekben három, szabadon választható valóságshow is a hazai képernyőkre kerül.

A multinacionális cégkultúra: Karriervonalasok

 • Hermann Irén
Coca-Cola-piros öltözet, Pannon-széldzseki, céges autó, céges mobiltelefon, céges karácsony. Csak néhány kelléke a multi cégkultúrának. A rendszerváltással hazánkba is betette a lábát a "corporate" jelző, és mára komoly helyet harcolt ki magának. Akárcsak a multik.

Színház: Hűséges vagyok

 • Hermann Irén
Magyar Narancs: Csányi Sándor távozása igencsak megrendítette a csapatot. Milyen az életed ebben a kívülrõl igencsak zártnak tûnõ társulatban?

Botrány az Operában: Olasz kóceráj

 • Hermann Irén
Görgey Gábor kulturális miniszter a múlt héten menesztette az Operaház főigazgatóját, illetve főzeneigazgatóját. A dalszínház élére ez év végéig - ideiglenesen - Szinetár Miklós került.

Állami hirdetések Fidesz közeli lapokban: Egy tálból

 • Hermann Irén
A két választási forduló között - amikor már inkább az akkori ellenzék sikere tűnt reálisabbnak - a Szerencsejáték Rt. a leköszönt kormányzathoz közel álló Magyar Nemzet és Szabad Föld számára igen előnyös reklámszerződéseket kötött.

Nyit az Uránia mozi: Benn a fősodorban

 • Hermann Irén
Egy "Fidesz közeli filmrendező" állami százmilliókkal szponzorált filmjével (Bánk bán) nyit április elsején a megújult Uránia mozi, melynek a neve ezentúl Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. Egy hétre rá kezdik vetíteni az állami moziban az ugyancsak jelentős kormánytámogatással készült Hídembert.

Bárka kontra Bárka

 • Hermann Irén
Meghosszabbították a Bárka Színház eddigi igazgatójának, Csányi Jánosnak a szerződését. A többségi tulajdonos józsefvárosi önkormányzat újabb öt évre

Felmérés a főiskolások előítéletességéről: Átlagos szint

 • Hermann Irén
Akisebbségi ombudsman kérésére indított felmérés, amelyet általa felkért szociológusok végeztek, többek között vizsgálta a kisebbségek kulturális és oktatási jogainak érvényesülését a felsőoktatásban, valamint a pedagógusjelöltek felkészültségét a kisebbségi diákok oktatása terén. A kutatás általános része kiterjedt minden Magyarországon élő kisebbségre, a pedagógusok felkészültségét ugyanakkor kizárólag a romák oktatásának vonatkozásában elemezték.

Kövess minket: