Jászberényi Sándor

 • Jászberényi Sándor

Jászberényi Sándor cikkei

Vérturisták Ausztriában - Sok kicsi sokra megy

 • Jászberényi Sándor
Az EU jogszabályai szerint sem az emberi szerveknek, sem a vérnek nem lehet piaci ára, így ezért egyetlen donor sem kap pénzt. Viszont más a helyzet a "fáradozásra" szánt idővel és energiával: Ausztriában például nem rossz üzlet, ha valaki vérplazmadonor.

"Jön a potenciális vesedonor" - Dr. Sárváry András sebész, traumatológus, egyetemi tanár

 • Jászberényi Sándor
Ha Budapest vonzáskörzetében súlyos baleset történik, a sérülteket nagy eséllyel a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba viszik: ott operálják meg őket, és ott végzik a rehabilitációjukat. A magyarországi balesetek sajátosságairól és a traumatológusi pályáról az intézmény osztályvezető főorvosát kérdeztük.

Gyógyszerhamisítás - Recept nélkül

 • Jászberényi Sándor
Noha márciusban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) sajtókampányba kezdett, amelyben felhívja a lakosság figyelmét, hogy óvakodjanak a hamis gyógyszerektől, a helyzet tovább romlott. A hamisításnak már magyar halálos áldozata is van.

Leprakórház Nigériában - Mintha fájna

 • Jászberényi Sándor
Zuhog az eső, vastag függönyként borul a tájra. Egy hausza férfi ül a barakk előtt. Mellélépek és bemutatkozom. Kezét nyújtja, az ujjai helyén csonkok. Csodálkozik, amikor megszorítom. Az elmúlt négy évben - mióta diagnosztizálták, hogy leprás - nem túl gyakran történt vele ilyesmi.

"Bizonyos eszmék egyszerűen nem ide valók" - Mohamed Abdul Kodúsz, a Muzulmán Testvériség szóvivője

 • Jászberényi Sándor
A Muzulmán Testvérek Társasága gyakorlatilag minden közel-keleti országban a legnagyobb szunnita ellenzéki erő. A szervezet felépítése nagyban hasonlít a XVI. századi európai szabadkőműves mozgaloméhoz. Az elmúlt évtizedekben jelentős politikai sikereket könyvelhetett el: a gázai választásokon elsöprő többséggel nyert a Hamász, a Testvériség palesztin szervezete, továbbá független jelöltekkel gyakorlatilag az összes közel-keleti ország parlamentjeiben is bent vannak. Államellenes tevékenység és terrorizmus vádja miatt ugyanakkor maga a Testvériség több országban is be van tiltva.

A disznók vége Egyiptomban - Homokba döngölve

 • Jászberényi Sándor
Az elmúlt hónapokban a Közel-Kelet több országában is megjelentek a "sertésinfluenza" tüneteit produkáló betegek, ezért a muzulmán többség nyomására szinte minden államban elrendelték a disznóállomány levágását. Egyiptom lakosságának tíz százaléka - úgy hétmillió ember - kopt keresztény, az ország 350-500 ezer disznajának javát ők tenyésztették és fogyasztották. Egészen mostanáig.

Jemen a polgárháború szélén - Hivatalosan nincs népirtás

 • Jászberényi Sándor
Szanaá óvárosának egyik sikátorában ülünk. A müezzin éppen végez a délutáni imára hívással. Harminc fok van, rágcsáljuk a katlevelet, és kezdünk csúnyán beállni. Kétszáz kilométerre tőlünk északra az al-Káida éppen kivégez három külföldi humanitárius munkást.

"A kalózok sem kockáztatnak" - El Szajed Háder tengerészkapitány, Egyiptomi Nemzeti Hajózási Vállalat

 • Jászberényi Sándor
Míg a világ összes tengerészeti fórumán heves viták zajlanak arról, hogy mit lehetne tenni az ismétlődő szomáliai kalóztámadások ellen, a kalózok sem tétlenkednek: áprilisban két egyiptomi halászhajót raboltak el, a teljes huszonnégy fős legénységgel együtt. A jelenlegi helyzetről El Szajed Háder tengerészkapitányt kérdeztük. Jászberényi Sándor

"Egy másik cégvezetőnél" - Marc Bahr remete

 • Jászberényi Sándor
Az egyiptomi Fadzsúm oázistól jó ötven kilométerre, a sivatagban található a Gábriel arkangyal monostor, ami állítólag a VI. század óta működik. A legenda szerint egy perzsa varázslónak megjelent az arkangyal, és ennek hatására alapította meg a szent helyet. Ide vonult el a világ elől Marc Bahr közgazdász, aki valaha politikai elemző, a Sorbonne adjunktusa volt.

Háború a Gázai övezetben - "Az angyalok is fegyvert fogtak"

 • Jászberényi Sándor
A romos kőúton egy kopott vassorompó jelzi az első ellenőrzési pontot. Négy kalasnyikovos férfi kéri a papírjainkat. Rendben találják, és utunkra engednek. "Isten hozott Palesztinában" - kiabálják utánunk. A Hamász már tudja, hogy itt vagyunk. Jászberényi Sándor

Kövess minket: