Mélyi József

  • Mélyi József

Mélyi József cikkei

Elévülhetetlen érdemtelenség

  • Mélyi József
December elején 88 évesen elhunyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnöke, a szenegáli Lamine Diack. Az atlétika első emberének doppingbotrányok és korrupciós ügyek árnyékolták be regnálását.

Pálya a magasban

  • Mélyi József

A nemrég bezárt vadászati világkiállítás emblematikus állata a szarvas volt. Nem volt ez másként a mintaként szolgáló 1971-es budapesti eseményen sem; a különbség annyi, hogy akkor a rendezvény emblémáján szerényen csupán egyetlen agancs jelent meg, most viszont a bejáratnál a látogatókat Szőke Gábor Miklós – az „egy a természettel” jegyé­ben – fémcsavarok segítségével összeillesztett, soha nem látott méretű és értelmetlenségű agancskapuja fogadta.

A kicsi kövér Müller halálára

  • Mélyi József
A „kleines, dickes Müller” fordulat a németül rendesen soha meg nem tanuló Zlatko (Csik) Čajkovskitól származik, az egykori neves jugoszláv futballistától, aki a hatvanas évek közepén a Bayern München edzőjeként először láthatta meg Gerd Müllerben a világraszóló karrier lehetőségét.

Átfogó pillantás

  • Mélyi József

Amikor egy adott tudományterület legnagyobb alakja meghal, a kívülállóknak nehéz elmagyarázni, hogy mit is jelentett a létezése. A most 81 éves korában elhunyt Marosi Ernő a művészettörténet területén fogalom volt: a Marosi vagy az Ernő.

Kövess minket: