Molnár Norbert

  • Molnár Norbert

Molnár Norbert cikkei

Robertek alkonya

Pozsonyban forr a levegő. A szlovák politika érinthetetlennek tűnő két nagymenőjét is megvádolták. Robert Kaliňák volt belügyminisztert bilincsben vitték el, Robert Fico volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről lapzártánk után dönt(ött) a szlovák törvényhozás.

Ha megy is, inkább jön

Folytatja-e Robert Fico, és ha igen, kivel? Tovább aprózódhat-e a jobboldal? Hány magyar párt marad talpon? Visszakerül-e a térképre Ján Slota volt alakulata, a Szlovák Nemzeti Párt?

Nyugtalan béke - Vajdasági magyarverések

Csendes népirtás vagy alaptalan médiahisztéria - a vajdasági magyarokat ért incidensek ügyében az igazság valahol e szélsőséges álláspontok között lehet. Hangulatjelentés két, etnikai konfliktusok miatt elhíresült bácskai faluból.

Szlovákia: Európa végén

A vártnál is nagyobb arányban felejtették otthon magukat a szlovák választók, nem gerjedtek be az EP-választástól, de hát ezt nem is lehetett tõlük várni. Akkora az elkeseredettség az országban a kormány reformjai miatt, hogy a politika szó hallatán már kést rántanak a kocsmában.

Szlovákia: Mikulás ajándéka

Kinek mit hozott a Mikulás, vagy éppen fordítva: ki mit vett el a Mikulástól?Ivan Simko a parlamenti többséget. Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnökből kilépett Ivan Simko, akinek a tavalyi választások után Dzurinda még a belügyminiszteri pozíciót követelte, aztán kiharcolta neki a védelmi miniszterit, hogy aztán egy laza mozdulattal kipaterolja őt onnan.

Andrej Hlinka koporsójának temetése: Köd Rózsahegyen

Anacionalisták erődemonstrációjává vált vasárnap délután Rózsahegyen (Ruzomberok) Andrej Hlinka pap-politikus újratemetése. Ezzel amondattal csak az abaj, hogy nem pontos, mert akoporsóban nem voltak benne földi maradványai. Nem is tudják, hol lehetnek, csak mítoszok vannak, ahogy életéről is. Nevét olyan dolgokhoz és történetekhez kötik aromantikus történetírók, amelyekhez semmi köze nem volt.

Szlovák EU-népszavazás: Csikorog a kiskapu

Pénteken és szombaton ajánló jellegű népszavazást tartanak Szlovákiában az ország európai uniós csatlakozásáról, a csatlakozni vágyó országok közül ötödikként. Ötvenszázalékos részvétel szükséges a szavazás érvényességéhez, ha csak akkora lenne a választók érdeklődése, mint nálunk volt, a parlamenti kiskapun oson be az ország az Európai Unióba.

Szlovákia és a kedvezménytörvény: Mikulás beintett

Kiszorította a levegőt az egybegyűlt újságírókból, előtte meg Medgyessy Péterből Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő, amikor Budapesten bejelentette: a szlovák kormánynak semmilyen státustörvény nem felel meg. (Most felejtsük el, hogy a státustörvény szellemiségével szemben komoly aggályok merülhetnek fel, megszületésének körülményei pedig felettébb gyanúsak.) Pozsony erősen froclizós lépésekkel tereli a hadműveletet.

Kövess minket: