Letartóztatási hullám a szlovák politika csúcsain

Robertek alkonya

Külpol

Pozsonyban forr a levegő. A szlovák politika érinthetetlennek tűnő két nagymenőjét is megvádolták. Robert Kaliňák volt belügyminisztert bilincsben vitték el, Robert Fico volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről lapzártánk után dönt(ött) a szlovák törvényhozás.

Kaliňák különös látvány volt bilincsben. Két karját az égbe emelve kiabálta a kameráknak, hogy Igor Matovič gyáva. A mindig laza, néha ördögi Kaliňák most is laza volt. Robert Fico annál idegesebb.

 

A letartóztatások tengere

A NAKA, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a 2020-ban hatalomra jutott jobboldali kormány regnálása óta több akciót indított a Smer-kormányok idején elkövetett korrupciós ügyek felgöngyölítése érdekében. Mindegyik kapott egy fennkölt nevet, a legnagyobb a Tisztítótűz volt, a legutóbbi pedig az Alkonyat. Ne gondoljunk feltétlenül politikai alkonyatra (se vámpírokra), Robert Fico pártja, a Smer a pozsonyi Súmračná, vagyis Alkonyat utcában székel. A NAKA az elmúlt két évben olyan figurákat vitt el, akiktől azt remélte, hogy énekelni fognak. S a kórus, még ha az ének néha polifonnak is hatott, tényleg dalolni kezdett. Az utóbbi két évben így letartóztatott személyek listája elég mutatós.

Több mint száz embert fogtak le, s több mint harmincan tettek beismerő vallomást. Elvittek két volt rendőrfőnököt (az egyik öngyilkos lett az előzetesben), más rendőrségi vezetőket, letartóztatták a volt speciális ügyészt, több mint húsz bírót, a pénzügyőrség két volt vezetőjét és az egyik helyettest, a pénzügyőrség bűnügyi igazgatóját, volt államtitkárokat, a legfelsőbb bíróság alelnökét, az Állami Tartalékalap igazgatóját, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség volt igazgatóját, az Állami Földalap két volt vezetőjét (az egyik már a jelenlegi kormány jelöltje volt), minisztériumi vezető alkalmazottakat, oligarchákat, vállalkozókat, de a NAKA saját embereit is, a titkosszolgálat munkatársait, az elhárítás és a titkos­szolgálat (SIS) igazgatóját, akit a jelenlegi gárda nevezett ki. Ezeknek az embereknek a döntő többsége a 2012–2020-as időszakban került pozícióba. De olyan politikusokig, akik tényleges hatalommal rendelkeztek, egészen mostanáig nem jutott el a rendőrség.

Egy Robert Fico környezetéhez kötődő, vállalkozónak nevezett bűnöző megbízásából 2018-ban egy dél-szlovákiai bérgyilkos végzett Ján Kuciak fiatal újságíróval és kedvesével. Az újságírógyilkosság országszerte kiverte a biztosítékot. Tüntetések kezdődtek, Robert Kaliňák belügyminiszternek és Robert Fico miniszterelnöknek le kellett mondania, Kaliňák a politikából is távozott, legalábbis papíron. Érezni lehetett, hogy elszámoltatás lesz, csak még azt nem lehetett sejteni, hogy milyen mértékű. S azt is tudni lehetett, hogy a 2020-as választásokat az ellenzék nyeri, csak azt nem, hogy melyik párt, és milyen mértékben.

A legradikálisabb hatalom- és korrupcióellenes hangnemet Igor Matovič és pártja, az Egyszerű Emberek (OĽaNO) ütötte meg, de a felmérések nem sok jót mutattak számukra, legalábbis nem győzelmet. Pár hónappal a választások előtt Matovič tovább erősített a retorikán, kompromisszumok nélküli elszámoltatást ígért, és konkrét személyeket is megnevezett. Ficót, Kaliňákot és Ján Počiatek volt pénzügyminisztert az állami maffia vezetőiként kezelte az ellenzék. Matovič valójában azzal nyerte meg a választásokat, hogy elment Počiatek monacói villájához, és kiragasztott rá egy feliratot: szlovák állami vagyon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk