Mosolygó Miklós

  • Mosolygó Miklós

Mosolygó Miklós cikkei

„Mint a Beatles”

Schnábel Zita díszlettervező munkáit jelenleg az Örkényben (Kertész utcai Shaxpeare-mosó; Miért lett R. Úr ámokfutó?) és a Vígszínházban (A kastély), láthatjuk. Dolgozik függetlenekkel is, a Narratíva Társulat Kurázsijának díszlete dicséri a keze munkáját. A pályájáról beszélgettünk.

Ragaszkodni a háborúhoz

Zsótér Sándor negyedik alkalommal állítja színpadra a darabot – legutóbb 2012-ben tette ezt a Radnótiban. Az az előadás egyfajta kortalan érzéki utazássá formálta Bertolt Brecht drámáját. Most a decemberi olvasópróbák kezdetekor bevallotta, hogy komoly teherként nehezedik rá a szomszédunkban zajló háború, hiszen a színházaktól elvárják, hogy állást foglaljanak aktuálpolitikai kérdésekben, de szerinte ez a szöveg jóval absztraktabb üzenetet kínál a háború természetéről és a benne élőkről. Az előadás végül reagál az orosz agresszióra, bár csupán vizuális gesztusok formájában.

Mezítláb a parkban

A közönség dől a nevetéstől. Neil Simon hősei ifjú házasok, a skatulyából előhúzott Paul és a rettenetesen szeleburdi Corrie saját lakásba költöznek, és mivel lakva ismerszik meg az ember, számos bonyodalomba keverednek.

Lelkünk mosóteknője

Aki járt a kilencvenes években a Balaton-parton, az pontosan ismeri azokat a meggypirosra festett, dög nehéz strandszékeket a szőlőlugas alatti fagyizó teraszáról, amelyek látványa fogad Alföldi Róbert új rendezésében.

Zuhanórepülés

Tavaly ünnepelte a világ zsidósága a magyar származású fiatal költőnő, Szenes Hanna (anyakönyvi nevén Szenes Anikó) születésének 100. évfordulóját.

Nagy bottal

A szerző történelmi témájú regényeiben a társadalmi piramis csúcsán és legalján lévőket hozza közelebb egymáshoz, történetei gyakran a bálványok ledöntéséről szólnak. Persze ez a ledöntés inkább nógatás, hogy ugyan legyenek már szívesek leszállni a talapzatról.

Kövess minket: