Visszhang: színház

Mezítláb a parkban

Visszhang

A közönség dől a nevetéstől. Neil Simon hősei ifjú házasok, a skatulyából előhúzott Paul és a rettenetesen szeleburdi Corrie saját lakásba költöznek, és mivel lakva ismerszik meg az ember, számos bonyodalomba keverednek.

László Lili természetesnek hat a gyerekes és bohém Corrie szerepében, Rohonyi Barnabás Paulként talán eggyel darabosabb nála. Kerekes Éva az anyuka szerepében meggyőzően hápog a sok lépcső miatt, Epres Attilának a kisujjában van az élvhajhász szomszéd figurája, tarkabarka jelmezében úgy fest, mint egy stricinek álcázott Krokodil Dundee. Egy ilyen társaságtól minden kitelik, s a nagy összekavarodásra nem is kell sokáig várnunk. A fiatalok vacsorát szerveznek az új szomszéd és az anyuka összeboronálására, és be is indul a szívzuhogás. Szerelem, szakítás, eltűnés és félreértés, majd újra szerelem minden szinten és korosztályban. A történet visszatérő humorforrása a sok emelet, amelyet meg kell mászni a fiatalok lakásáig. Mindenki kacag, de én csak sajnálni tudom a szerelőt, akinek harmadjára kell felkaptatnia a kakasülőre. Zöldy Z. Gergely díszlete remekül használható a szereplők bújócskájához, a lepukkant műteremlakás közepén álló panorámatető pedig a Jóbarátok (és egyéb sitcomok) rajongóiban idézhet fel kellemes emlékeket. Kocsis Gergely ezúttal rendezőként tűnik fel egy tőle talán kevésbé megszokott műfajban, de nagyobb megingás nélkül hozza az elvárható színvonalat. A tét nulla, de semmi sem kínos: mindenki boldog.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.