Szabó M. István

  • Szabó M. István

Szabó M. István cikkei

Bővül-e a paksi erőmű? - Nem tudják, de akarják

  • Szabó M. István
Vajon miért van szükség egy olyan óriásberuházásra, amelynek sem az építési határidejét, sem a bekerülési költségeit nem lehet pontosan előre kalkulálni, s amely már most is egyre kevésbé tudja biztosítani azt, amire kitalálták: az olcsó áramot? Kinek épülne az új paksi atomerőmű?

A Magyar Villamos Művek terjeszkedése - Gázpedálozás

  • Szabó M. István
Regionális középhatalomnak lenni biztos jó dolog lehet - kétségtelen árnyoldala, hogy pénzbe kerül. Ha egy állami vállalat akar regionális energiahatalom lenni, akkor annak az árát az adófizetők és a fogyasztók fogják megfizetni.

Nagyot tankol

  • Szabó M. István
A kormány augusztus végéig visszavásárolja a Szurgutnyeftyegaztól az oroszok Molban lévő részesedését. Bár az sem érdektelen, hogy az 518 milliárd forintos vételár az IMF-hitel fölhasználása miatt meddig kúszik föl még, az igazán érdekes kérdés az, hogy milyen valódi megfontolások lehetnek az akciót kísérő hangzatos szlogenek mögött.

Kormánypárti belviszály a zöldáram miatt - A Lázár-talány

  • Szabó M. István
Mi vehette rá a Fidesz frakcióvezetőjét arra, hogy belerúgjon kormánya energetikai államtitkárába, s hogy fityiszt mutasson nemcsak a nagy biomasszás erőműveknek, de a többségükben fideszes vezetésű, távhős önkormányzatoknak is? Az utolsó hírek szerint a kormány nem, a Fidesz-frakció viszont támogatja Lázár János ötletét. Szabó M. István

Miért nőtt az áram ára? - Fillérekért milliárdok

  • Szabó M. István
Noha a nemzetközi piacon az áram ára lefelé tendál, egy váratlan miniszteri rendelet nyomán a magyar háztartások havi áramszámlája februártól átlagosan 250-300 forinttal emelkedik. A hiányos indoklás miatt csak találgatni lehet, hogy az így befolyó évi 10-12 milliárd forint mire kell a Magyar Villamos Műveknek.

Gázárcsaták - Szelepvezérlés

  • Szabó M. István
Október elsejével nem nőtt a gáz ára - ahogy azt a kormány még a nyáron megígérte a lakosságnak. A gázárkorrekció következő időpontja január lenne: piaci szereplők szerint ekkor 12-15 százalékos emelés volna szükséges. A kormány és a gázkereskedők tárgyalásai megfeneklettek. De a tét nem csak a januári emelés.

Visszavont szélenergia-pályázat - Elfújták

  • Szabó M. István
Július 15-én hivatalosan is visszavonták a szélerőművek létesítésére még tavaly kiírt és már az eredményhirdetésre váró tendert. Az eddigi egyetlen szélenergiakvóta-osztás óta négy év telt el - de a szélturbinaipar felvirágzására továbbra is várni kell. Legalább 2012-ig.

Kövess minket: