Mészáros Bálint

 • Mészáros Bálint

Mészáros Bálint cikkei

A jobbnál is jobb

 • Mészáros Bálint
A következő költségvetési ciklusban az eddigiektől eltérő módon és célokra költené el a kormány az Európai Uniótól érkező eurómilliárdokat. A változtatások részben jó irányba mutatnak, de a többségük mégis inkább olyan, ami még a pozitív hatásokat is lenullázhatja.

Egy hosszú barátság

 • Mészáros Bálint
Segíthet a végzős középiskolásnak eldönteni, hogy hol és mit tanuljon tovább. Használhatják az egyetemek, hogy megtudják, mely szakjaik életrevalók, s melyek kevésbé. Támpontot adhatna az államnak is a forráselosztáskor: egyetlen politikus sem beszélhetne a levegőbe "fölösleges" diplomákról. Magyarországon 2008 óta gyűlnek az adatok arról, hogy a diploma megszerzése után mi történt a végzettekkel.

"Canossát nem fogunk járni"

 • Mészáros Bálint
A kolozsvári bocsánatkéréssel és a "nemzeti program" meghirdetésével a szocialistáknak nem az a céljuk, hogy a szimbolikus politizálásban konkuráljanak a jobboldallal - mondja a párt európai parlamenti képviselője.

Jézus borravalója

 • Mészáros Bálint
A szerző közgazdász, Václav Havel, majd a cseh pénzügyminiszter és a miniszterelnök egykori tanácsadója, jelenleg egy kereskedelmi bank stratégája, egyetemi katedrák, publicisztikarovatok és nemzetközi előadó körutak ünnepelt sztárja.

Hallgatók? Azok minek?

 • Mészáros Bálint
A felsőoktatás átalakításából mára közröhejbe fulladt hazudozás lett. A szakpolitikai impotencia mind egyértelműbb. És még hol a vége?

Vinni a másét

 • Mészáros Bálint
Jövő tavasszal új vezetése lesz a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Akkor végre besétálhat Orbán Viktor a jegybank épületébe, és az ott található devizatartalékot felmarkolja, majd a szokásos marhaságaira elkölti - ez a széles körben népszerű forgatókönyv valójában aligha fog bekövetkezni. Igaz, nem a miniszterelnök miatt.

"Ritmust kell váltani"

 • Mészáros Bálint
A kormányt akkor van csak esély leváltani, ha sikerül megszólítani a még bizonytalan választókat, akik viszont nem kérnek a régi, leszerepelt pártokból. Ellenzéki összeborulásról tehát szó sem lehet, de az LMP megerősödése esetén az ideiglenes választási koalíciótól nem zárkózik el Schiffer András.

"A folyamat az igazi gond"

 • Mészáros Bálint
Nemcsak pillanatnyi recesszióban van az ország, hanem a távolabbi kilátások is nagyon borúsak. Az egyetlen stabilizáló tényező a kormány ragaszkodása a három százalék alatti hiányhoz, ami némi választások előtti osztogatást is lehetővé tehet - mondja a gazdaságkutató, a Horn-kormány volt pénzügyi államtitkára, akit a GKI javaslatai és az MSZP programja közötti összefüggésekről is kérdeztünk.

Bankárkormány

 • Mészáros Bálint
A Takarékbank kisebbségi tulajdonosa lett a magyar állam; ezzel zsebpénzből elérte, hogy rátelepedhet az óriási fiókhálózattal és rengeteg forrással rendelkező takarékszövetkezetekre.

Utolsó töltényig

 • Mészáros Bálint
Egy éve "tárgyal" Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a készenléti hitel felvételéről. Mára világos lett: amíg nincs összeomlás, addig tart a szabadságharc.

Patika: alma

 • Mészáros Bálint
Három évvel ezelőtt az Alma Gyógyszertárak néven futó gyógyszertárlánc anyacégének egyszer csak új tulajdonosa lett, holott a régi tulaj egyáltalán nem akarta a cégét eladni. A szövevényes történet egyetlen biztos pontja, hogy a cégbíróság nem hibázott, amikor a tulajdonjog megváltozását gyakorlatilag bemondásra jegyezte be.

"Ilyen a bolsevik jogalkotási mód"

 • Mészáros Bálint
A magyar mezőgazdaság modernizációját már a rendszerváltás után lehetetlenné tette a dilettáns jogalkotás, az új földtörvény pedig legalább annyi kárt fog okozni, mint amennyi problémát megold - állítja a Corvinus oktatója, az 1990-98 között szabaddemokrata parlamenti képviselőként is dolgozó szociológus-közgazdász.

Kövess minket: