Eörsi Mátyás

 • Eörsi Mátyás

Eörsi Mátyás cikkei

Egyre szorosabb

 • Eörsi Mátyás
Az avatatlanok szerint e választás éppenséggel azt is eldönthette, hogy béke lesz-e a Tajvani-szoros vidékén. Fennmarad-e a kiegyensúlyozott jelenlegi állapot, vagy ellenkezőleg, a győztes független állammá nyilvánítja Tajvant, kivíva ezzel Peking haragját, aminek következtében egy katonai konfliktust sem lehet kizárni? S mivel Tajvan integritását az Egyesült Államok garantálja, a választás tétje végső soron az Amerika és Kína közötti katonai konfliktus is lehetett volna. Csudát! Tajvan helyzete ugyan tényleg borotvaélen táncol, de a status quo bolygatása senkinek sem áll érdekében.

Nagyot néznek majd

 • Eörsi Mátyás
A magyarországi választások tisztességes lebonyolításában okkal kétkedőkben megállt az ütő, amikor az EBESZ "leányvállalata", az ODIHR nyilvánosságra hozta, hogy korlátozott választási megfigyelőcsoportot küld Magyarországra az április 6-i választásra. Amióta Orbán Viktor megbuherálta az alkotmányos rendszert és a választásra vonatkozó törvényeket, visszatérő sóhaj volt, hogy "hívjunk" Magyarországra választást felügyelő külföldi szervezeteket. Csakhogy a választási felügyelők meghívására vonatkozó igény értelmetlen volt, a "korlátozott" misszió miatti pánik fölösleges.

Uniók közt

 • Eörsi Mátyás
A győztes mindent jól csinált, a vesztes pedig mindent rosszul - az efféle sommás ítélkezés a nemzetközi színtéren sem igen különbözik a belpolitikaitól. Az elmúlt hetek nemzetközi sajtója is tele volt elemzésekkel arról, hogy az EU hol rontotta el Ukrajna-stratégiáját, és még az is milyen csapnivalóan volt végrehajtva, átengedve Ukrajnát az orosz érdekszférának.

Keretek és korlátok – A Mazsihisz külső és belső harcairól

 • Eörsi Mátyás
"Beszállt a Mazsihisz a választási kampányba" - így reagált Gulyás Gergely fideszes képviselő a német megszállási emlékmű körül kirobbant vitára. Ő bizonyára úgy tudja, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tervez a Szabadság térre a korabeli magyar államot a felelősség alól felmentő szobrot, a Mazsihisz nem vonja be a Sorsok Háza nevű projektje előkészítésébe a kormány képviselőit, és minden bizonnyal a Mazsihisz nevezte ki a mintegy 18 ezer zsidónak tekintett ember Kamenyec-Podolszkba deportálását, majd elpusztítását idegenrendészeti eljárásnak minősítő Szakály Sándort a Veritas történeti intézet igazgatójának.

Húsvéti záptojás – Orbán hamis válasza

 • Eörsi Mátyás
E heti nyomtatott lapszámunkban a szerző Keretek és korlátok című cikkében a Mazsihisz és a miniszterelnök csatájának lehetséges kimenetelét, a felek lehetőségeit elemzi. Akkor még Orbán bujdosott a zsidó szervezet elől, míg tegnap végre előmerészkedett: a vizsgálat itt folytatódik…

Bizalmi indítvány

 • Eörsi Mátyás
A magyarországi liberális és szociáldemokrata politikai közbeszédben kikezdhetetlen többségben vannak azok, akik az ellenzéki pártok összefogásától várják Orbán Viktor hatalmának megdöntését. Érthető: lehet bármit összehordani akár az elmúlt húsz évről, akár a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok nyolc évéről, kétség sem fér ahhoz, hogy az elmúlt három év kormányzásának bűnei összehasonlíthatatlanul súlyosabbak az azt megelőző időszak ösz-szes hibájánál. A rendszerváltás óta minden kormány mérlegelésekor a hibákkal eredmények álltak szemben, és politikai beállítottság, egyéni rokon- és ellenszenvek döntötték el, hogy az egyenleg merre billent. Az elmúlt három év nem ilyen volt.

A bajkeverő semlegesítése

 • Eörsi Mátyás
A politikai eseményeket utólag magyarázni könnyebb, mint jósolni őket - most mégis az utóbbit kísérlem meg. Azért, hogy előre szólhassak: senkit ne érjen csalódás. Aki a magyarországi demokrácia megvédését várja el Angela Merkel és Orbán Viktor október elejére tervezett találkozójától, súlyosan csalódni fog.

Drága? Viszontlátásra!

 • Eörsi Mátyás
E lap megjelenése után néhány órával, csütörtökön ül össze Brüsszelben az Európai Unió Tanácsa, hogy Európa jövőjéről tárgyaljon. A tét - nem először - az euró megmentése és az Európai Unió szétesésének megakadályozása.

Kiköpi vagy lenyeli?

 • Eörsi Mátyás
Az EU exkluzív klub, a tagságnak szigorú kritériumai vannak. Ám ahogy nem létezik semmilyen előkelő klubban olyan szabály, hogy "tilos a falra köpni", mert a klub vezetősége biztos lehet abban, hogy akik elnyerték a tagságot, soha nem tennének ilyet, az EU is abból indul ki, hogy a tagok tiszteletben tartják az alapvető demokratikus normákat.

2014-ről még egyszer

 • Eörsi Mátyás
Tény, hogy a 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvény 44. cikk (3) bekezdése értelmében a Költségvetési Tanácsnak (KT) jogában áll megvétózni Magyarország költségvetését. Tény, hogy az alaptörvény 3. cikk (3) bekezdés b) pontja értelmében a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést, ha az adott év március 31-ig nincs központi költségvetés. Még nem tény, de mérget lehet venni arra, hogy 2014-ben és 2015-ben a KT tagjai egytől egyig Orbán Viktor bizalmasai lesznek. Az Orbánt és pártját esetlegesen leváltó új kormánynak számolnia kell azzal az eshetőséggel, hogy a KT megvétózza a költségvetést, majd Schmitt Pál feloszlatja az Országgyűlést, és új választást ír ki.

Kövess minket: