Vultur Csaba

 • Vultur Csaba

Vultur Csaba cikkei

Elnökválasztás a Duna Televízióban: A néző barát

 • Vultur Csaba
Alexa Károlyt, az MTI igazgatóját az MDF szerette volna az elnöki székben látni. Bolyáki Attila, a kisgazdák jelöltje korábban a kuratórium elnökségének tagja volt. Jelenleg a Magyar Televízió főszerkesztője. Cselényi László a Duna Televízió Minoritates Mundi sorozatának szerkesztője. Cselényi Sütő András veje, ebből következően az erdélyiek - és az RMDSZ - támogatottja volt. Információink szerint őt a kuratóriumi elnök is szívesen látta volna az elnöki székben. Koltay Gábor filmrendező a kisgazdák szimpátialistáján a második helyen szerepelt. Meg nem erősített információink szerint a meghallgatáson botrányosan leszerepelt, így később szóba sem került jelöltként.

Bérek a közszférában: Alkalmazott matematika

 • Vultur Csaba
A KSH adatai szerint 1999-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak 12 hónap átlagában kereken havi bruttó 65 000 (nettó 44 177) forintot, a köztisztviselők bruttó 111 382 (nettó 68 438) forintot kerestek. 1999-en belül a negyedik negyedévében a közalkalmazottak bruttó 75 676 (nettó 49 686), a köztisztviselők pedig bruttó 156 865 (nettó 92 668) forintért dolgoztak. És egy harmadik adatpár: 2000 első negyedévében a közalkalmazottak bruttó 68 028 (nettó 46 011), a köztisztviselők bruttó 98 346 (nettó 61 705) forintot vittek haza. A legtöbbet mindhárom időszakban a szellemi köztisztviselők, a legkevesebbet pedig a fizikai foglalkozású közalkalmazottak kaptak kézhez. Összevetve a tavalyi egész éves átlagot a tavalyi negyedik negyedévivel és az idei első félévivel, már némi gondban vagyunk, akkora különbségek vannak az azonos kategóriákon belüli átlagkeresetek között.

Elnökválasztás a Magyar Rádióban: Emberi színjáték

 • Vultur Csaba
A rádió nagykuratóriuma lapunk megjelenésével egy időben, július 27-én ül össze elnököt választani az intézmény élére, miután a rádió eddigi elnökének, Hajdu Istvánnak lejár a mandátuma. Elnöki pályázatot tizenegyen nyújtottak be: egyet a kuratóriumi elnökség formai okok miatt elvetett, a maradék hét közül kell tehát választani. A csonka, csak kormánypárti tagokból álló kuratóriumi elnökségnek a jelek szerint hiába van favoritja, mert akaratát valószínűleg nem tudja elsőre keresztülvinni a társadalmi kurátorokon; megbízható forrásból származó információnk szerint a testület nem választja meg Hajdu utódját. Úgy tudjuk, a rádiót 2001 márciusáig Juhász Judit jelenlegi alelnök irányítja majd.

Gyalogsági aknák Magyarországon: Talált jószág

 • Vultur Csaba
Nemzetközi összesítések szerint mintegy 110 millió gyalogsági aknát telepítettek világszerte, évente nagyjából százezret szednek fel, és 2,5 milliót telepítenek. Az ENSZ egyik jelentése szerint tehát a jelenlegi tempóval számolva nagyjából 1100 év kell a föld aknamentesítéséhez, bár egy taposóakna maximális élettartama csak száz év (igaz, épp emiatt a mai napig is veszélyt jelentenek a második világháborúban telepített gyalogsági aknák, például Egyiptom egyes részein).

Ágyszám-leépítési hullám: Érzéstelenítés nélkül

 • Vultur Csaba
Ismét fordulóponthoz ért a hazai egészségügy: a sokak szerint semmit sem érő praxistörvény után az egészségügyi kormányzat a járóbeteg-szakellátást készül privatizálni, és az elkövetkező hetekben mintegy hétezer újabb kórházi ágy finanszírozását szüntetné meg. Az orvostársadalom felhördült a hírre, és az egészségügy végső lezüllését véli elérkezni.

Vita az egészségügyi finanszírozás reformjáról: Szempontok

 • Vultur Csaba
A Pénzügyminisztérium (PM) számára az lenne az ideális, ha már az év elején azzal kalkulálhatna, hogy a kórházak nem lesznek veszteségesek. Az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) szakértői szerint viszont gyakorlatilag a hatvanas évek keretgazdálkodási rendszerét szeretné visszaállítani a PM, legalábbis erre következtetnek a sajtóban kiszivárgott információkból. Ezzel szerintük értelmét vesztené az elmúlt évek megannyi erőfeszítése, amelyekkel a kórházakat szép lassan sikerült rászoktatni a piaci szemléletre, vélekednek egészségügyi szakértők. A PM viszont a költségvetést félti.

A Vodafone reklámkampánya 2.: Love me, tender!

 • Vultur Csaba
Ennek az ügynek semmi köze a reklámszakmához, mondta egyik informátorunk, amikor nekifutottunk a Vodafone reklámkampánya körüli ügyek, a Vodafone és a Republic of Art különös kapcsolata további boncolgatásának. Decemberi cikkünkre reagálva levelet küldött a valóban nem is oly titokzatos Republic of Art (1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.), amelynek ügyvezetője többek között sérelmezte, hogy nem kerestük meg. Most megkérdeztük, de nem akart nyilatkozni. Nem úgy a Firetrap.

Háziorvosok kártyapénze: áprilisi tréfa

 • Vultur Csaba
Egyszerre alulfizetett és pazarló az egészségügy, mondják évek óta az egészségügyben dolgozók. Az egészségügyi kormányzat április 1-jétől hatályos rendelete szerint csak azok után a betegek után kapnak kártyapénzt a háziorvosok, akiket a minisztérium által előírt időközönként ellenőriznek, vagy legalábbis megpróbálják ezt. A lakosság minél szélesebb szűrésének megoldása valóban fontos feladat, nincsenek azonban arra vonatkozó hatásvizsgálatok, amelyekből kiderülne: többletforrások hiányában kibírja-e az egészségügyi rendszer, ha a mintegy kétmillió, orvoshoz egyáltalán nem járó honfitársunk valóban megrohamozza a rendelőket.

Terv a cigányszaporulat megfékezésére: Védelem nélkül

 • Vultur Csaba
"Az Egészségügyi Minisztérium tervezetében még érintőlegesen sem említi a cigányság túlzott szaporodásának kérdését. Javasolni lehetne a cigányság ingyenes fogamzásgátlóval való ellátását" - jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatás- és területpolitikai államtitkárságának vezetője a minap. Épp a cigányügyi tárcaközi bizottság ülése zajlott, ahol kiderült, hogy a kormány épp milyen lépéseket tervez a romák élethelyzetének javítására. Például ilyeneket.

Javaslat az átvilágítás kiterjesztésére: Lusztrálni csak pontosan

 • Vultur Csaba
Csúcs László kiterjesztené az átvilágítási törvény hatályát: a kisgazda képviselő szerint a bíró vagy pártvezető mellett meghatározó közvélemény-formáló politikai tényező az újságíró is. Az egyébként feles törvényjavaslat bírálói kétlik, hogy elfogadható az átvilágítás kiterjesztése a magánszférára, azaz a nem közhatalmi funkciókat ellátó személyekre.

Kövess minket: