Unger Anna

  • Unger Anna

Unger Anna cikkei

Tesztoszteronország

  • Unger Anna
A minap egy ellenzéki párt választási reformjavaslatát tárgyaló konferencián jártam, ahol szóba került a nemek közötti egyenlőség elvének törvényi biztosítása is. A javaslatot röviden ismertető pártelnök szerint a nők közéleti szerepvállalásának növelése, helyzetük megkönnyítése érdekében az lenne a kívánatos, hogy egyik nemnek se legyen 60 százaléknál magasabb aránya a parlamentben – ám minthogy ettől még messze vagyunk, ezért a párt a cipzárelv bevezetését javasolja.

Showtime!

  • Unger Anna
Az Egyesült Államok történetének leghosszabb elnökválasztási kampányában vagyunk, s még csak most kezdődik a java. Március elsején élesbe fordul a harc – de mik a szabályai? Segítünk értelmezni a jövő heti híreket.

A Selma–Montgomery-menetek

  • Unger Anna
Bár a 2. világháború után az Egyesült Államok a szabad világ védelmezőjeként tekintett önmagára, afroamerikai polgárainak a választói jogaikért kellett harcolniuk. A déli államokra szabott törvényi garanciák mára azonban megszűntek. Egy híres törvény múltját és jelenét idézzük fel.

Munkahelyi baleset – Élet és halál a Mount Everesten

  • Unger Anna
"Modern felszereléssel és kísérő serpákkal a mászás mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a korai időkben, amikor senki sem tudta, merre menjen, még ha a csúcs elérhető volt is. A leggyakoribb út a csúcsra a délkeleti gerincen vezet." Így reklámozza a Nepáli Turisztikai Bizottság 2012-es kiadványában a Mount Everestet. Az említett délkeleti gerinc alsó szakaszán, a Khumbu jégesés felett 2014. április 18-án tizenhárom serpa lett lavinaomlás áldozata, három további személyről még mindig nincsenek információk. Ez az eddig ismert balesetek legsúlyosabbika az Everesten.

Felmutatni a gonoszt – Búcsú Bíró Gáspártól

  • Unger Anna
A megfogalmazás a kormány és az egyetem közleményében is az ilyenkor szokásos: 2014. február 16-án, életének 56. évében elhunyt dr. Bíró Gáspár, az ELTE egyetemi tanára, a Tom Lantos Intézet egykori kutatási igazgatója, a korábbi Teleki és Dunatáj Intézetek munkatársa, a rendszerváltás utáni első magyar kisebbségi törvény egyik szellemi atyja, számos nemzetközi szervezet szakértője, tanácsadója, az ENSZ szudáni különleges jelentéstevője.

Választópolgárból szavazógép – A nemzetiségi választás csapdája

  • Unger Anna
Ahogy közeledik a 2014-es parlamenti választás napja, úgy tudatosul a nyilvánosság egyre nagyobb köreiben az új választási rendszer sok kisebb-nagyobb csapdája. Az elmúlt hetekben a nemzetiségi választójog körüli furcsaságokra csodálkoztak rá az érintettek - sokak számára csak most vált világossá, hogy a nemzeti kisebbségek számára létrehozott parlamenti képviselet valójában mégsem az, aminek látszik.

A múlt velük kezdődik – A Nemzeti Emlékezet Bizottságról

  • Unger Anna
Egyik ámulatból a másikba esik az ember: a bíróság politikai múltjára tekintettel helybenhagyja Nyers Rezső nyugdíjpótlék-megvonását, eközben Áder János Pozsgay Imrét díszvacsoráztatja, Navracsics Tibor pedig a kommunista múlt egyszer és mindenkorra szóló feltárásáról nyújt be törvényjavaslatot.

Hanyagolni kéne

  • Unger Anna
Ahogy közeledik az ősz és az ellenzéki szervezetek által bejelentett jelöltállítási megállapodás határideje, úgy válik egyre világosabbá, mennyire nehéz lesz megegyezni a 106 egyéni jelöltről. Hasonlóképp élesedik a közös lista - külön lista vitája is.

Hős vagy áruló?

  • Unger Anna
Mindaz, amit Edward Snowden az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési praxisáról kiszivárogtatott, még akkor is súlyosan terhelő a kormányzatra, ha Snowdent sokan árulónak bélyegzik. A gyanú már hosszú ideje érlelődött - az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) évek óta kárhoztatja a kormányzatot a magánszféra tömeges, üzemszerű megsértése miatt.

Kövess minket: