Szállodáknál és templomoknál robbantottak Srí Lankán, száznál is több a halott

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 21.

Terror

Több mint száz halálos áldozata van a húsvétvasárnapi robbantásoknak Srí Lankán, a sebesültek száma pedig több mint 250 – közölte a rendőrség.

A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve az annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el, a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak. A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt – közölte az MTI.

Colombóban a Szent Antalról elnevezett templomot érte támadás. A két vidéki közül az egyik a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma volt, a másik pedig a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola városban van.

Katonák és rendőrök a Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétv

Katonák és rendőrök a Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás.

Fotó: MTI/AP/Eranga Jayawardena

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel – közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak.

Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki, a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt. A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban. II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatott Srí Lankára.

Neked ajánljuk