Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi zavargásokról tudósító újságíró megölése miatt

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. április 20.

Terror

Egy 18 és egy 19 éves fiatalt.

Őrizetbe vett a rendőrség két embert a második legnagyobb északír városban, Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözéssel összefüggésben, amelyben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt – jelentették be szombaton Belfastban.

Egy 18 és egy 19 éves fiatalt vettek őrizetbe a terrorizmusellenes törvények alapján – közölte a rendőrség. További részletek egyelőre nem ismertek.

Tudósítás közben lőttek le egy fiatal újságírónőt Észak-Írországban

Britellenes katolikus terrorcsoport akciója közben érte találat.

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

A rendőrség gyanúja szerint az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoportot terhelheti a felelősség. A hatóságok terrorcselekménynek minősítették az esetet.
Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

Neked ajánljuk