"Nem a műfaj, hanem a minőség" - Szabó Tamás, a Vidor Fesztivál programigazgatója

  • .
  • 2010. augusztus 26.

Trafik

rés a présen: Mi volt az alapvető szándék a Vidor megalapításakor, kilenc éve? Szabó Tamás: A szándék az volt, hogy csináljunk egy olyan színházi fesztivált, ahol végre a Mirandolinák is versenyezhetnek a Svejkekkel, nem csak a Hamletek a Rómeókkal. Egy "egyenlő pályák, egyenlő esélyek" fesztivált, ahol a vígjátékoknak a vígjátékokkal kell megmérkőzniük, nem pedig a tragédiákkal.
A színházi fesztiválok a nagy drámákról szólnak, pedig egy vígjátékban is lehet valaki ugyanolyan zseniális, mint egy Ibsen-drámában. Nem a műfaj a lényeg, hanem a minőség. Nyíregyháza adott volt, hiszen a fesztivál kitalálója, Tasnádi Csaba ott színházigazgató. A vidámság mellett az ingyenesség a legfontosabb, az, hogy mindenki hozzájuthasson a minőségi kultúrához akkor is, ha nincs 10 ezer forintja egy jegyre. A program 90 százaléka ingyenes - a világsztárok koncertjei is.

rap: Mivé fejlődött mára a buli?

SZT: Ma ez Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, és az egyik legnagyobb hazai kulturális nagyrendezvény - benne van az első ötben a 160 ezer nézőjével, 400 programjával és a világsztárjaival.

rap: Kik az idei "sztárfellépők", és kik a személyes kedvenceid?

SZT: A 77 éves szaxofonlegenda, Manu Dibango a húzónév. Az én kedvenceim olyanok, akik először lesznek láthatók Magyarországon. Bassekou Kouyaté Maliból ma a műfaj egyik legnagyobb sztárja, egészen varázslatos a zenéje. A végén pedig nagy bulinak ígérkezik a New York-i La Excelencia koncertje: ők a salsa legújabb sztárjai.

rap: Az önmagában is megálló zenei program mellett miért fontos a többi műfaj jelenléte is?

SZT: Ez egy összművészeti fesztivál, mondhatnánk azt is, hogy sok különböző fesztivál egyszerre, egy időben, de mindegyiknél a jókedv a legfontosabb. A zene mellett van ugye színházi fesztivál 7 nagyszínpadi, 7 kamara- és 6 utcaszínházi előadással, zsűrivel, díjakkal, gálaesttel, ahogy kell. De van báb- és dumaszínházi, képzőművészeti, irodalmi program is, mind a műfaj legjobbjaival. Utcai kavalkád zsonglőrökkel, utcazenészekkel, karikaturistákkal... Számunkra minden műfaj egyformán fontos.

rap: Milyen a fesztivál és a város, Nyíregyháza viszonya?

SZT: A helyiek imádják, de rengetegen jönnek mindenfelől, a határon túlról is. Igazi népünnepély, ahol békésen üldögél egymás mellett a nézőtéren a hajléktalan és a milliárdos sztárügyvéd.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?