chili&vanília - Udon

  • .
  • 2010. augusztus 26.

Trafik

A japán tésztafélék körüljárása többkötetes eszmefuttatásba fulladna, meg sem kísérlem. A jellegzetes és világhírű tészták nálunk kevéssé ismertek, csak néhány ázsiai vendéglőben kaphatóak, legtöbbjük azonban sajnos nem házi.
A tészták készítése Japánban valódi művészet, ahány vidék, annyiféle elkészítési mód. Az udont Kínából hozták buddhista szerzetesek, és az egyik legfinomabb: vaskos, feszes, jól rágható tésztaféle. Fagyasztott udon tésztát vásárolhatunk ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben (pl. a Rákóczi téri csarnok aljában lévő kínai szupermarketben), de az alább ajánlott étel végső soron elkészíthető akár sima spagettiből is. A végeredmény természetesen nem összehasonlítható, mivel az udon textúrája más mint a spagettié: kimondottan feszes, kissé gumiszerű tésztáról van szó, ami már vastagsága miatt is sokkal karakteresebb. Vagy ha valaki netán nagyon kalandvágyó, nekiállhat házilag is gyártani. Mindössze igen magas sikértartalmú liszt (pl. kenyérliszt), só (a liszt súlyának 5 százaléka) és víz (a liszt súlyának kb. 43 százaléka) szükséges hozzá. Továbbá széles nyújtófa, valamint erő, kitartás, végül némi karizom - a tészta maga ugyanis annyira feszes, hogy a nyújtása komoly fizikai erőkifejtést igényel. Japánban állítólag tapossák is, az egyik autentikus recept például azt javasolja, hogy csomagoljuk fóliába, és álljunk rá. A tészta művészetével szemben a szósz rendkívül egyszerű és sokrétűen használható. Kipróbáltam főtt kifliburgonyával összeforgatva is, úgy sem rossz. A híres New York-i étterem, a Momofuku séfje, David Chang receptjéből indult az ötlet.

Udon tészta újhagymás-gyömbéres szósszal

Hozzávalók (4 adag)

Újhagymás-gyömbéres szósz:

1 nagy csokor újhagyma,

zöldjével együtt, finomra aprítva

kb. 20 cm nagyságú, friss

gyömbér, lereszelve

fél dl semleges olaj

3 evőkanál szezámolaj

1 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál rizsecet

1 kávéskanál só

Tészta:

40 dkg udon tészta (vagy más tészta)

Opcionális:

norilap (a szusihoz használt szárított algalap), pirított szezámmag, schichimi fűszerkeverék,

a tetejére buggyantott tojás

Összeállítjuk a szószt: zöldjével együtt finomra aprítjuk az újhagymát, lereszeljük a gyömbért, a kettőt összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a szezámolajat, a szójaszószt, rizsecetet, sót, és összekeverjük. Lefedve kb. 30 percet állni hagyjuk (az ízek így jobban összeérnek, de azonnal is felhasználható). Közben lobogó, forró vízben kifőzzük az udon tésztát. Összeforgatjuk a szósszal. Adhatunk hozzá pl. vékony csíkokra vágott pirított norilapot, szezámmagot, japán csilis fűszerkeveréket (schichimi togarashi). Szerintem buggyantott tojással a tetején a legfinomabb, amikor a folyós tojássárgája is az öntet részévé válik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk