kulthírek

  • .
  • 2010. augusztus 26.

Trafik

WYCLEF KIZÁRVA Nem indulhat a haiti elnökválasztáson Wyclef Jean: a választási bizottság határozata értelmében nem felel meg annak az előírásnak, hogy az elnöki pozícióra pályázónak a választást megelőző öt évben Haitin kell élnie. A rapsztár ugyan rendszeresen megfordult szülőföldjén, de valóban: gyerekkora óta az Egyesült Államokban él. GUCA Csak egyszer élsz - e mottóval rendezték meg augusztus 13-22.
között a szerbiai Guca hagyományos rézfúvós-találkozóját. Az 50. évfordulóját ünneplő, hatalmas turistatömeget vonzó fesztivál sztárvendégei között volt Goran Bregovic, Boban és Marko Markovic és a Shantel & Bucovina Club Orkestar.

GYÁSZ 49 éves korában tüdőrákban elhunyt Christoph Schlingensief: a rendezőt a mai német színház legfontosabbjai között tartották számon. Utolsó nagyobb operaprodukcióját tavaly mutatták be Brüsszelben (Via Intolleranza II). Jövőre ő lett volna a velencei képzőművészeti biennále német pavilonjának a kurátora.

SZOLIDARITÁS: 30 ÉV Gdanskban látványos műsorral ünneplik meg az 1980. augusztus 31-én aláírt megállapodás 30. évfordulóját, melyben a lengyel kommunista párt elfogadta, hogy a sztrájkoló ganski hajógyári munkások független szakszervezetet alapíthassanak. Föllép Macy Gray és Marianne Faithfull, Robert Wilson szabadtéri színpadi produkciót rendez, a tűzijátékról a 2004-es athéni olimpiát is elkápráztató francia Group F gondoskodik.

VISSZACSATOLÁS, 1940 A hitleri Németország diktálta második bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából Észak-Erdély 1940-es visszacsatolását, annak korabeli fogadtatását és máig érzékelhető következményeit idézi fel az OSA Archívum augusztus 30-án nyíló kiállítása a Centrális Galériában, melyet magyar és román történészek közösen rendeztek meg, tárgyilagosságra törekedve, a múlttal való szembenézést segítő szándékkal.

ELMENT A DZSESSZFOTÓS A modern dzsessz legnagyobbjai cigarettafüstben, ellenfényben, fekete-fehérben - így lehetne pár szóba sűríteni Herman Leonard életművét. Tán senki más, de az biztos, hogy kevesen örökítették meg annyira hangulatosan és emblematikus érvénnyel Dexter Gordon, Billie Holiday, Duke Ellington, Charlie Parker, Louis Armstrong, Miles Davis, Frank Sinatra, Art Tatum, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan, Quincy Jones és még oly sok muzsikus vonásait, mint a napokban, 87 éves korában elhunyt amerikai fotós. Tanulmányait a második világháború félbeszakította. A burmai szolgálatot túlélvén 1947-ben végzett az Ohiói Egyetemen, s ettől kezdve New York, London és Párizs klubjait járta, követte kedves zenészeit, és lett a korszak megkerülhetetlen dokumentátora. A zenészekkel és a klubtulajdonosokkal megállapodva próbákon is fotózhatott, amivel mindenki jól járt: nyugodt körülmények között tökéletes képek készültek, a bejáratnál ezek csalogatták be a közönséget. Számos lemezborítón is felhasznált fotóit több album őrzi (The Eye of Jazz; Jazz Memories; Jazz, Giants & Journeys; Jazz című kötete novemberben jelenik meg). Más területeken is dolgozott (fotózta Einsteint, Brandót, Martha Grahamet), de igazi terepe a dzsessz maradt: ezért is kapott 2008-ban ösztöndíjat közel 60 ezer negatívja digitalizálására és katalogizálására a Grammy Alapítványtól. Ezeket szerencsésen megőrizték az Ogden Museum of Southern Art raktárai, miközben a 2005-ös Katrina hurrikán és özönvíz megsemmisítette a New Orleans-i lakásában tárolt 8000 papírképet. Tavaly még a montreali dzsesszfesztivál hivatalos fotósaként kapta lencsevégre Tony Bennett, Dave Brubeck és mások fellépését, idén pedig Lenny Kravitzot a lemezstúdióban.

UTCAZENÉSZEK FERRARÁBAN Utcazenészek szállták meg az észak-olaszországi Ferrarát augusztus 20-29. között: 23. alkalommal rendezik meg itt a világ legnagyobbra nőtt utcazenész-fesztiválját. A fellépők száma ezer körül mozog, köztük igen sok a francia, merthogy idén Franciaország a fesztivál vendégországa. A műfajhoz képest tán meglepő módon, de a muzsikusok több kategóriára oszlanak, van húsz kiemelt meghívott (köztük cseh, brit, ír, holland, ukrán, olasz, lengyel, amerikai, argentin, francia, szenegáli, dán, kolumbiai, ecuadori) és közel 300 együttes és előadó, akiket az angolul Fringe Credited Buskers (kb. a peremen jegyzett) kategóriába soroltak. Itt kapott helyet a Cirkusz-ka, azaz a tangó, bossanova, cigány szving zenét kultiváló Szlávics Anna és Rock Tamás duója is.

VELENCEI FILMFESZTIVÁL Szeptember 1-jén Robert Rodriguez Machete című, vért ígérő műve nyitja a 67. Velencei Filmfesztivált. Az Arany Oroszlánért versengők sorában olyan rendezők találhatók, mint az amerikai Darren Aronofsky, Sofia Coppola és Julian Schnabel, az orosz Alekszej Fedorcsenko, a japán Takashi Mike, a francia Francois Ozon, a kínai Hark Tsui, a lengyel Jerzy Skolimowski, a német Tom Tykver és persze több olasz, például Ascanio Celestini, Saverio Costanzo vagy Mario Martone. Magyar nincs a programban, de Skolimowski háborús filmje lengyel-norvég-magyar-ír koprodukció. A fesztivált az amerikai Julie Taymor The Tempest című filmje zárja szeptember 11-én. A nagyjátékfilmes zsűrit Quentin Tarantino, az új tendenciák felvillantására hivatott Horizontok szekció zsűrijét az iráni-amerikai Shirin Neshat vezeti, a legjobb első filmet a török-német Fatih Akin vezette testület választja ki.

ERYKAH BADU: VIDEÓ 500-ÉRT 500 dollár pénzbírságra és hathavi próbaidőre ítélték Erykah Badut, amiért Window Seat című klipjében a dallasi utcán gyalogolva a járókelők szeme láttára sorra megvált ruhadarabjaitól. A márciusban készült öt és fél perces felvétel végén, immár meztelenül földre rogy, mint akit golyó talált el. Mindezt ott rögzítették, ahol 1963-ban Kennedy elnököt lelőtték. A szám az R&B-énekesnő augusztusban megjelent New Amerykah Part Two: Return of the Ankh című albumán kapott helyet. Erykah Badu, aki egyébként Dallasban született, befizette a büntetést.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.