Tartalom

Narancs XXII. évf. 34. szám(2010.08.26.) (2010-08-26)

Publicisztika

Sz. Bíró Zoltán

Publicisztika

A nagyok asztalánál

A Fidesz és a Déli áramlat

"Egyoldalú gázellátási helyzete miatt Magyarország érdekelt úgy a különböző gázszállító útvonalak kiépítésében, mint a több forrásban. Így támogatja mind a Nabucco, mind a Déli áramlat tranzitvezetékek megépítését és összekapcsolását a hazai elosztórendszerekkel" - válaszolta a napokban a Népszabadság kérdésére az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Szlankó Bálint

Publicisztika

Miért vagyunk ott?

A harmadik afganisztáni magyar katonahalálról

Tulajdonképpen csoda, hogy eddig csak három katonánk halt meg. Az a magyar katona, aki hétfőn vesztette életét Afganisztánban, miután megtámadták a konvoját - rút iróniával már hazafelé tartott -, bőven lehetne a sokadik. A békefenntartásnak induló afganisztáni magyar misszió már több mint egy éve messze nem csak az. Még ha a magyar közvélemény erről nem is nagyon tud, részben saját érdektelensége miatt, részben azért, mert a politikai és katonai vezetés csak a legnagyobb óvatossággal kommunikál erről: a Magyar Honvédség háborúzik.

Publicisztika

A haza bölcse

Az idei ünnep legszebb momentuma az volt, amikor a királyi televízió a könyvtárszobájában kereste fel Nemeskürty Istvánt, hogy hogyan is volt az, amikor a Ludovika padjait koptatta, s kiverte a díszlépést? Jött a riporter az ünnepekre belőtt, ájtatosra halkított hangján (amit az elmúlt harminc év összes ünnepein használt), és faggatta a hadastyánt, hogy milyen volt, jó volt akkoriban?

Publicisztika

Kerekedjünk

A két kormánypárt az önkormányzati választások törvényi szabályozásának megváltoztatásával jól befűtött mindenkori s bármily színezetű ellenzékének. Tudván, hogy a választók többségének támogatására számíthatnak, s ezért a választókerületi többségi szisztéma kedvez majd nekik, a rendszerben eddig meglévő arányos elemeket nyirbálták meg: egyrészt a képviselő-testületi helyek, meg a kompenzációs listáról kiosztható helyek számának csökkentésével, másrészt a kompenzációs listák - és a megyei közgyűlési listák - küszöbének megemelésével.

Egotrip

A jobb lázadása

Egotrip

Homérosz napja

A nyár a zümmögés, a zsongás évszaka. De legkivált a hármas hónap, augusztus. Lelassuló gondolkodás, szivacsszerűbb a lélek, a vízbe kívánkozunk. S ha olvasóm e mondatokban ritmust vesz észre, jól figyelt, hisz itt időmértékben írt sorokat olvasott.

Hozzáadott érték

Egotrip

Deficit

Miért kell csökkentenünk a költségvetési hiányt és az államadósságot? Vajon azért-e, mert az adósság jelenlegi magas szintje (a GDP több mint 80 százaléka) és más gazdasági problémáink miatt a nekünk hitelező befektetők már nagyon kockázatos adósnak tekintenek bennünket, s ezért csak nagyon drágán újítják meg a lejáró hiteleinket? Mi több, annak is reális kockázata van, hogy egy esetleges újabb hitelpiaci turbulencia esetén egyáltalán nem adnak hitelt, s akkor vagy csődöt jelentünk, vagy szaladhatunk vissza pénzért kuncsorogni ahhoz az IMF-hez, amelynek csak a minap mutattuk meg, merre van az ajtó? Márpedig - érdemi privatizálható vagyon híján - az államadósság növekedése csak a folyó költségvetési hiány kordában tartásával fékezhető meg. Relatív, a GDP-hez viszonyított nagysága meg csak akkor csökkenhet, ha a gazdasági növekedés elindul. Erre pedig minden jel szerint még várnunk kell.

Belpol

Interjú

Belpol

"A liberális szavazóknak liberális pártnál a helyük"

Ungár Klára, a SZEMA elnöke

A rendszerváltás egyik legfiatalabb politikusaként már volt főpolgármester-jelölt Ungár Klára, aki az alig kilenc hónapja bejegyzett párt, a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) élén szeretné legyőzni Tarlós Istvánt az önkormányzati választásokon. A valódi vetélytárs középtávon azonban az LMP, amelyre Ungár szerint az SZDSZ-ben csalódottak a legkisebb rosszként tekintve szavaztak.

Belpol

Jobboldali belharcok Vácott - Ráindultak

Vajon képes lesz-e a Fidesz Vácon a rendszerváltás óta először saját jelöltjét ültetni a polgármesteri székbe, és többséget szerezni a képviselő-testületben? A harmincötezer lakosú Duna-parti város 1994 óta minden választáskor a szocialistákra szavazott.

Belpol

Kampányolt a 4K! - Párnacsata a közjóért

A negyedik köztársaság eljövetelét óhajtja a 4K! mozgalom, s a maga - kétségkívül színes - eszközeivel meg is teszi, ami tőle telik: tagjai időről időre megjelennek Budapest utcáin, hogy elfoglalják a mindenkit megillető tereket és parkokat. Szombat délután például vízicsatát tartottak a Szabadság téren, úgy százötven-kétszáz résztvevővel.

Készül a hungarikumtörvény

Belpol

Amit csak mi tudunk

Mi lehet hungarikum, és miért? Bár nyilván kisebbfajta hazaárulással ér fel, ha a nemzeti értékmentő elhatározásban a kellemetlen részletekkel kezd babrálni valaki, vagy egyenesen egy ilyen törvénykezés értelmét vonná kétségbe, tisztáznivaló bőséggel akadna.

Belpol

Kampányol az MSZP? - Köd előttük

Tisztes helytállásban reménykednek az MSZP vezetői az önkormányzati választás előtt. Budapesten reális cél az LMP biztos előzése és a Fidesz fővárosi közgyűlési többségének megakadályozása, de október 3-a a keleti megyékben és egyes kisvárosokban végzetes csapással fenyeget. Esélyesként egyedül a XIII. kerületi Tóth József készül megtartani polgármesteri székét, az újrainduló 30 kerületi, illetve városi polgármestertől bravúr kellene a győzelemhez. Nagy felfordulás egy tavaszinál nagyobb zakó után sem várható.

Külpol

Külpol

Lesz-e háború Iránnal? - Urán a küszöbön

Bár a legtöbb szakértő megkérdőjelezi a szinte havi rendszerességgel bejelentett teheráni katonai fejlesztések komolyságát, az iráni kérdés valódi konfliktussal fenyeget. A napokban érkezik az első orosz fűtőanyag-szállítmány a dél-iráni Búsehr atomerőművébe.

Zene

Zene

sziget - YEASAYER

A brooklyni, jelenleg éppen kvintettként üzemelő Yeasayer kétszer már bizonyította, hogy tud jó és izgalmas lemezeket csinálni. Most azt is megmutatta, hogy baromi jól szólal meg a színpadon - minden értelemben.

Zene

film - MR. NOBODY

A két Lotti után itt a két Leto vagy éppenséggel három, noha egyesek szerint egy is bőven elég. Jaco Van Dormael nyilván nem tartozik ezek közé, hiszen többemberes feladatot bízott a rocksztárként nálunk is méltán közismert színészre.

Zene

koncert - SKINNY PUPPY

A kanadai társaság a kultuszzenekarok prototípusa. Egyrészt megkérdőjelezhetetlenül úttörője volt az indusztriális zenének, olyan arcokat nyerve meg ezzel a műfajnak, mint például Trent Reznor, másrészt meg a kilencvenes évek közepén pont annyi ideig volt haragban egymással a hangkollázsokat pakolgató cEvin Key (polgári nevén Kevin William Crompton) és a frontember Nivek Ogre (Kevin Graham Oglivie), hogy komoly igény teremtődjön a zenekarra.

Zene

Musical - Hervadóban - James Rado-Gerome Ragni-Galt MacDermot: Hair

Hogyan hat a kócos, fegyelmet nem ismerő ifjúsági lázadás a szegedi Dóm tér rendezett, ünnepien kifésült, érett korú közegében? Klasszikussá patinásodik-e az immár 43 éves rockmusical? Elegendő-e vajon a musicalszínészet a Hair előadásához? Ezeket a kérdéseket forgathatta a fejében a néző Bagó Bertalan formás, ügyesen kivitelezett s amúgy döntően Milos Forman filmjére támaszkodó rendezése láttán, melynek ütemesen pergetett kétórás játékideje végtére mégis jócskán felemás érzéseket ébresztett az ismerős dallamok nívós felidézésén túl egyéb elvárásokat is támasztó jegytulajdonosban.

Zene

könyv - VAL MCDERMID: A SZIRÉNEK ÉNEKE

Hogy ez a hét se teljen hangzatos műfajmegjelölés vagy kedvenc műszavunkkal szubzsáneri okoskodás nélkül: íme, egy tartan noir. Vagyis olyan kemény(kedő) krimi, hard-boiled csecsebecse, melynek egyik megkülönböztető eleme a szerző és/vagy a szerzett felek büszkén vállalt skótsága.

Zene

Film - Mit látott Galia? - Omri Givon: Hét perc a mennyországban

Régen láttam már ennyire érzékeny és ennyire nyomasztó filmet. Sok töprengenivalót ad az időfelbontásos szerkezettel, a múlt és egy lehetséges jövő, a valóság és képzelet határának folyamatos átlépésével, a látszólag nyitott befejezéssel, a különböző olvasatokkal, s egyáltalán a végső kérdések - élet és halál, a megváltás és az újrakezdés lehetősége - feltevésével. Elszoktunk már attól, hogy ilyesmivel cseszegessenek minket a moziban.

Zene

Könyv - Huncut puncik - Jelto Drenth: A világ eredete - Tények és mítoszok a vagináról

Bizonyos kor után az ember (főképp, ha nő) hajlamos azt gondolni, hogy punciügyben nem lehet már meglepni. Női magazinokon és szakkönyveken túl, a Vagina-monológok és mindenféle felszabadult női irodalmi antológiák után a női nemi szerv bizony túlbeszéltnek tűnik. Megvizsgáltuk kívülről és belülről, izgalmi és nyugalmi állapotban, megnéztük, hogyan kell átoperálni, orgazmust csiholni belőle és így tovább. Első ránézésre ez a könyv is egynek tűnik a sokból, amely a lerágott csontból a velőt azért még kiszopogatná.

Zene

sziget - MUSE

Ez volt az egyik olyan zenekar a Szigeten, amelyért érdemesnek tűnhetett napijegyet venni, hiszen annak ellenére, hogy a frissnek számító tavalyi The Resistance album megint bebizonyította, hogy a jószerivel tejfölösszájúan összebindzsizett csúcslemezt, az Origin Of Symmetryt még mindig képtelenek megfejelni ezek a szimpatikus angolok, a Muse legalább sem tavaly, sem a megelőző években nem játszott a Szigeten (2002-ben léptek fel itt). Három éve jártak utoljára Budapesten egy meglehetősen erőtlenre sikeredett sportarénás koncert erejéig - az akkori, vélhetően a gyér érdeklődésnek betudható, hangulattalan előadást kiválóan lehetett volna most kompenzálni ezzel a főhelyes fellépéssel, ahol simán összejött pár tízezer ember. A kompenzáció nem jött össze, és ami az igazán szomorú, erről egyáltalán nem a Muse tagjai tehetnek.

Zene

Film - Szandálban szaladni - Neil Marshall: A kilencedik légió

Van egy jelenet ebben a filmben: az ellen elől lélekszakadva iszkoló hősök egyszer csak egy sziklaszirt peremén találják magukat, a mélyben lenn valami víz, tán egy patak, na jó, gyors folyású, nagy esésű hegyi folyó habzik, nyaldossa partját. A hősök visszahőkölnek, eljött hát a döntő pillanat, most szét lehetne rúgni - alkotóilag - az egész csehót. Mondjuk Michael Fassbender, a menekülők maroknyi csapatának rangidőse egy ilyet szólna: hát négyeljen fel a nyomorult barbár, szaggasson miszlikbe, de én oda akkor sem vetem le magamat, még vizes lesz a ruhám vagy megütöm magam. S akkor a közepén fel lehetne dobni egy magasabb tétet, el lehetne kezdeni egy új filmet. Nos,

Zene

DVD - Egy tenor az örökkévalóságnak - Plácido Domingo: My Greatest Roles - Volume 2: Verdi

Egy 1978-as bécsi Trubadúr Karajannal, egy 1982-es milánói Ernani Mutival, valamint egy 1992-es londoni Otello Soltival - a közelmúlt operajátszásának osztályon felüli régiójából kínál többszörösen reprezentatív antológiát Plácido Domingo három Verdi-előadása, mely most kedves Puccini-szerepeinek nyomában egyetlen dobozba zárva várja a 69 esztendős dalszínházi imperátor rajongóit. A már jó ideje karmesterként és operaigazgatóként, újabban pedig immár baritonként is tevékeny Domingót tenorpályafutásának viruló teljében mutatja ez a három előadás, míg a három szerep jószerint páratlan zenés színészi tehetségének különb-különbféle oldalait bámultatja velünk.

Zene

film - HAJSZA

Ott kellett volna abbahagyni, annál az egyszerre feszült és életszerűségével tüntető jelenetnél, melyben a metrókocsiban kéregető kétes egzisztencia különösebb ok nélkül alaposan képen töröl egy zavartan stírölő kispolgárt. A pofonban nagyjából annyi van, hogy bánjad a magad dolgát, de az is lehet, hogy ez már maga a fentről jövő üzenet - Patrice Chéreau-nál sosem lehet tudni.

Zene

könyv - BORISZ AKUNYIN: HALÁL SZERETÕJE

A grúz-orosz író Fandorin nevű főhőse Az államtanácsos (Dosztojevszkij Ördögökjének amolyan lektűrös verziójában) és később A koronázás című történelmi bűnregényekben befejezte állami karrierjét, és a megoldhatatlan konfliktusok elől (például hogyan egyeztethető össze a morál a cár, egyáltalán a hatalom szolgálatával, van-e, és ha igen, milyen lesz vajon Oroszország jövője) a magánéletbe menekült. El is költözött Oroszhonból; Párizsba, Amerikába tette át székhelyét.

Zene

Színház - Meleg víz - Bernard Slade: Romantikus komédia

Igaz ugyan, hogy a meleg vizet és a spanyolviaszt nem kell föltalálni - de megtiltva azért nincsen, hogy újra és újra föltalálják, és ebből alkalmasint elég jól lehet élni. A drámagyárban legalábbis így van - és nem a "nincs új a Nap alatt" miatt, hanem mert a tuti az tuti. Hamarjában Bernard Slade és Neil Simon neve jut eszembe - ők mindketten a meleg vízben és a spanyolviaszban utaznak, első osztályon méghozzá, még inkább magángépen.

Trafik

Trafik

"Kimeríthetetlen téma" - Mautner Zsófia gasztroblogger (Chili & Vanília)

rés a présen: Mióta főzöl, és mióta írsz a témáról? Mautner Zsófia: Gyerekkorom óta főzök, de ami egykor ártatlan hobbinak indult, abból olyan tizenöt éve komoly szenvedély lett, két éve pedig hivatás. Öt éve írok róla, mert történetesen mindig újabb és újabb mondanivalóm akad.

Trafik

chili&vanília - Udon

A japán tésztafélék körüljárása többkötetes eszmefuttatásba fulladna, meg sem kísérlem. A jellegzetes és világhírű tészták nálunk kevéssé ismertek, csak néhány ázsiai vendéglőben kaphatóak, legtöbbjük azonban sajnos nem házi.

Trafik

kulthírek

WYCLEF KIZÁRVA Nem indulhat a haiti elnökválasztáson Wyclef Jean: a választási bizottság határozata értelmében nem felel meg annak az előírásnak, hogy az elnöki pozícióra pályázónak a választást megelőző öt évben Haitin kell élnie. A rapsztár ugyan rendszeresen megfordult szülőföldjén, de valóban: gyerekkora óta az Egyesült Államokban él. GUCA Csak egyszer élsz - e mottóval rendezték meg augusztus 13-22.

Trafik

tévésmaci - A besurranó polip

Amikor Sztupa és Troché átvágtak a mezőn, forrón perzselt a nap, színes virágok mórikálták magukat mindenfelé. Sztupa egy fűszálat rágcsált, Troché egy dalt dúdolt, nem is csak úgy, magában, inkább félhangosan.

Trafik

kertész lesek - ABSZINT

Az abszinttal nem az a bajunk, hogy szar ital, és még az sem fáj, hogy réges-rég tehetséges franciák légiója hülyült el/halt meg miatta. (Ha nincs abszint, lett volna helyette más.) Igazából a mostani divatja kétségbeejtő: a ma már veszélytelen itóka élvezeti értéke továbbra is rémes, de ennél rosszabb, ahogy tehetségtelen hülyék légiója bohóckodik kanalával, és próbálja valami Toulouse-Lautrec-plakát hősének képzelni magát. Ennek - no meg az égő kockacukornak - fényében, ha egy éttermet az abszintról neveznek el, eleve gyanús.

Trafik

rés a présen - Hazaértem, megint - Lángh Katalin (Bambi) énekes

rés a présen: Rég volt már Déja vu Revue, mi lett vele? Bambi: A 80-as évek második felében alakult Balkán Tourist (később Fu-Tourist) az akkori alternatív zenei színtér egyik igen aktív zenekara. Szerencsémre alapító tagként már a kezdetektől szerves része lehettem.

Trafik

"Nem a műfaj, hanem a minőség" - Szabó Tamás, a Vidor Fesztivál programigazgatója

rés a présen: Mi volt az alapvető szándék a Vidor megalapításakor, kilenc éve? Szabó Tamás: A szándék az volt, hogy csináljunk egy olyan színházi fesztivált, ahol végre a Mirandolinák is versenyezhetnek a Svejkekkel, nem csak a Hamletek a Rómeókkal. Egy "egyenlő pályák, egyenlő esélyek" fesztivált, ahol a vígjátékoknak a vígjátékokkal kell megmérkőzniük, nem pedig a tragédiákkal.

Trafik

mi a kotta? - Igen tetszik

"Literátori beszélgetésünket egy Violint-játszó német szakasztotta félbe, a'ki az ebéd mellé egy néhány nótákat húzott. Éppen arra emlékeztettem Berzsenyit, hogy Virágot [V.

Trafik

"Nincs igazodás" - Németh Róbert basszusgitáros - HS7

rés a présen: Idén lesz tizenöt éves a Heaven Street Seven, és nem nagyon voltak tagcseréitek. Németh Róbert: Minden zenekarnak megvan a maga története, tehát nem hiszem, hogy létezne ilyen vagy olyan recept vagy megoldóképlet. Nálunk az együtt zenélés egyben barátság is, valószínűleg ez ad pluszréteget és megerősítést a "zenekarozásnak". rap: Mivel rukkoltok ki a jubileumra? NR: Két extra dolgot tervezünk, mindkettő őszre várható - bár pontos dátumokkal még nem tudunk szolgálni.

Film

Film

Sziget - "A Karate kölyökkel dolgoztunk" - Danko Jones zenész

Igaz, hogy a legújabb Danko Jones-lemez, a Below The Belt kicsit erőltetett slágeressége miatt nem a zenekar legjobbja (kritikánkat lásd lapunk 2010. június 24-i számában), de élőben még mindig hatalmasat tud robbanni a kanadai zenekar apró termetű, villogó szemű, energikus névadója, valamint két társa által prezentált kétakkordos, virgonc rockzene. A gitáros/énekes Danko Jones a Sziget utolsó napján válaszolt a Narancs kérdéseire.

Film

Sziget - "Családias módon" - Chris Keating - Yeasayer

A fesztivál egyik legjobb koncertjét láthatták, akik a Muse helyett a New York-i Yeasayer zenekart választották a Sziget zárónapján. A blogoszféra és a zenei szaksajtó által magasztalt experimentális társaság énekese, Chris Keating a koncert előtt nyilatkozott a Narancsnak.

Film

Rég várt randevúk - Fesztiválok és környezetük

Tapsol a közönség, patakzik a bor, mindenki arca nyálas a boldogságtól. Erről szól minden fesztivál. De mi van emögött, no meg előtte és utána? Hogyan hat egymásra egy fesztivál és a neki otthont adó hely? A tömegen kívül mit érzékelnek a lakosok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy-egy városi és megyei, illetve kerületi és fővárosi hatósugarú rendezvény példáján.

Film

Sziget - "Az út mellől, innen-onnan" - Rupa & The April Fishes

A San Franciscó-i együttesre leginkább egyfajta stíluskavalkád jellemző, emellett pedig az Amerikában született indiai származású énekesnő, Rupa Marya erőteljes, nyitott és derűs személyisége. Az interjú előtt személyesen bemutatta a többi zenészt, ragaszkodott hozzá, hogy maradjanak mellette, sőt szóljanak hozzá bármihez. Alighanem ennek a meghitt, baráti viszonynak is köszönhető a zenéjük tömörsége, ereje.

Könyv

Könyv

Könyv - Na, ki ölte meg Kennedyt? - Hahner Péter: 100 történelmi tévhit - avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod...

Tudásunk a történelemről jó esetben folyton változik - már amennyiben profi kutatókra, historikus szakemberekre bízzuk magunkat, hiszünk nekik, s meg is becsüljük szorgalmas munkájuk gyümölcseit. A múltról kialakított képzeteinket nem árt időről időre összevetni a legfrissebb - vagy akár sok évtizedes, ám a köztudatba valamiért be nem került - kutatási eredményekkel, elvégre még a holtbiztosnak hitt ismeretekről is kiderülhet: homokra épültek, félreértés, tudatos misztifikáció, legendaalkotó képzelet vagy alaptalan konspirációs teória áll mögöttük.

Képzőművészet

Képzőművészet

Az államosíthatatlan író - Százötven éve született Anton Pavlovics Csehov

Luxuslakópark lett a Cseresznyéskertből. A legendás színdarabbal reklámozott, Moszkva mellett épülő villák leendő tulajdonosait azonban aligha Csehov műve vonzza, inkább az akciós árak. Egy orosz kutató által végzett gyors közvélemény-kutatás szerint a 2010-es intenzív Csehov-év után sem lett olvasott író Csehovból, az érettségizők továbbra is az előre gyártott puskákból futják át a kötelező Csehovok tartalmát. A 70-es években, a "Csehov befeketítése és diszkreditálása ellen" című párthatározat jegyében összeállított Csehov-sorozat ott van ugyan minden orosz értelmiségi polcán (hulladék papír gyűjtését igazoló szelvénnyel lehetett akkor hozzájutni), de - különösen a prózaköteteket - ma már ritkán ütik fel. A nézett Csehovval más a helyzet: a darabok többsége nem kerül le a színlapokról a jubileumi év túltermelése után sem; egy Csehovval mindig be lehet vinni elég embert a nézőtérre, mindig el lehet hitetni, hogy a legátlagosabb Sirály-előadás is két órában összefoglalja a lélek összes rejtelmeit.

Lélek
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Kamuprofil Sajátos módon ünnepli harmadik születésnapját azAntivírus blog. Az oldal szerkesztője kamuprofil-vadászatot hirdetett, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW-profilokat és Facebook-adatlapokat a versenyzők. Összeférhetetlenség Florida állam egyik iskolai körzete nem javasolja a pedagógusoknak, hogy közösségi honlapokon kapcsolatban álljanak diákjaikkal.

Tranzit

Újra vízen jár a Lajta monitor

Tranzit

A sóderhordó új ruhája

Épp egy hónapja volt, hogy a rozsdásodó vasdobozokba zárt "szocialista szellemről" értekeztünk e hasábokon - ugyancsak hadtörténeti emléktárgyak közt bóklászva a zsámbéki rakétamúzeumban (Konzervdobozok, 2010. július 22.). Most még messzebbre nyílott módunk visszalépni a tér-idő kontinuumban.