rés a présen - A Fehér Nyúl mindenütt megjelenik - Dömötör András rendező

  • .
  • 2009. október 15.

Trafik

rés a présen: Nem túl gyakori, hogy egy fővárosi színház megvesz egy vidéki előadást. Mikortól játsszák a Katonában az egri rendezésedet, az Alízt? Mit mondtak, miért kell nekik? Dömötör András: Október 19-én mutatjuk be, aztán havi rendszerességgel játsszuk, többnyire amikor a Katona külföldön vendégszerepel.
A bizalom nyilván a teljes társulatnak szól, ami most az egyik legjobb az országban. Valószínűleg az előző egri rendezésem (A párnaember) katonás sikere is benne van a meghívásban. Nagyon jól érezzük magunkat itt.

rap: Miért szereted Lewis Carrollt?

DA: A mesék a legbizarrabb műalkotások. Nagyon sokat gondolok a mesékről, az emberi tudattalan sokszor a legnyersebb formájában jelenik meg bennük. Másrészt ez nem klasszikus mese, Lewis Carroll matematikus volt és fotográfus, mellesleg írt nonszensz verseket és meséket. Számomra ezek egy különleges agyvelő szélsőséges felfakadásai. Carroll egész élete titokzatos, és úgy képzelem, hogy ezekben a mesékben "csak úgy mellesleg" nagyon sokat elárul magáról. Alapműnek tartom az Alice Csodaországbant. Pszichedelikus értelmezése éppúgy van, mint logikai-matematikai megfejtése, vagy pszichiátriai vonatkozásai. Kiindulópont filmekhez; nemcsak az adaptációkra gondolok, hanem olyanokra is, mint a Mátrix, a Donnie Darko vagy a Tideland - egyáltalán, Terry Gilliam egész munkásságára. Képregényekben és falfirkákon: ez a viktoriánus világ abszolút jelen van a kultúránkban. A Fehér Nyúl mindenütt megjelenik, ahol az emberi tudat határai átértelmeződnek. Nem finomítottunk az eredeti mese szürreális világán. Vannak rajongói az előadásnak, de volt néző, aki pár perc után elmenekült.

rap: Mennyire inspirált a mű, mennyire a csapat?

DA: A mi adaptációnk szerzője egy kortárs fiatal német író, Roland Schimmelpfennig, aki kíméletlenül az eredeti mű lényegére koncentrált, kirángatta a mesefilmes hagyományból, és radikálisan mai darabot írt belőle, tele songokkal és utalásokkal az új századra. A zeneszerző, Futó Balázs ehhez az előadáshoz komponált tucatnyi dalt. Róla érdemes tudni, hogy egyébként klasszikus zenét ír, és most mégis valami musicalszerűt alkotott, de azért egy körúti színházban beleőszülnének a nézők. Boldog próbaidőszak volt, rengeteg mindent kipróbáltunk, és sokat röhögtünk.

rap: Melyik korosztálynak ajánlanád?

DA: Fiataloknak, a barátaimnak, azoknak, akikkel látásból ismerjük egymást a romkocsmákból, mindenkinek, aki nyitott egy furcsa utazásra. Gyerekek is megnézhetik szülőkkel, de nem kifejezetten gyerekelőadás. Az egyik tervező kislánya, aki most kezdte az iskolát, ragaszkodott hozzá, hogy ott lehessen a katonás próbákon. Persze a gyerekek mind bolondok...

rap: Most felkapott rendezőnek számítasz?

DA: Kicsit biztosan, de ez semmit sem jelent nekem. Drukkolok, és dolgozom rajta, hogy jó legyen az előadásunk a Katonában. Ez számít.

Figyelmébe ajánljuk