kulthírek

  • .
  • 2009. október 15.

Trafik

ÚJ WEBBER-MUSICAL Love Never Dies címmel megírta világszerte több mint százmillió néző által látott sikerdarabja, Az Operaház fantomja folytatását Andrew Lloyd Webber: a Fantom, miután elhagyta a párizsi operaházat, a New York-i Coney Island vidámparkjában ver tanyát. Az ősbemutatót március 9-én tartják a londoni Adelphi Theaterben, novemberben New York következik, 2011-ben pedig Ausztrália.
A Fantom szerepét a korábbi előadásban már bizonyított Ramin Karimloo játssza majd, partnere Sierra Boggess lesz, aki A kis hableány című musical főszerepét alakította a New York-i Broadwayn.

KÍNAI ONLINE KONTROLL December 31-én lép életbe a kínai törvény, melynek értelmében a zenei szolgáltatóknak minden egyes dal szövegét be kell nyújtaniuk engedélyeztetésre, mielőtt feltöltenék őket - a külföldieknek kínai fordításban. A rendszer szerint nemkívánatos tartalmak kiszűrését hivatott szabályozás nem vonatkozik azokra az egyéni felhasználókra, akik saját szerzeményeiket töltik fel. A kínai online kontrollt csak Nagy Tűzfalként emlegetik a cenzúra e fajtájának bírálói.

GYÁSZ 33 éves korában elhunyt Stephen Gately: a 90-es években óriási sikereket arató ír fiúzenekar, a Boyzone énekese a spanyolországi Mallorcán vakációzott partnerével, Andrew Cowlesszal, akivel 2006-ban kelt egybe. Éjjel lefeküdt, s másnap reggel nem ébredt fel. A halál okát még nem állapították meg.

FÜGGETLEN FILMEK Igor és Ivan Buharov Molytejés Káldy László Santo és a többiek című alkotása megosztva kapta az 56. Országos Független Film Fesztivál fődíját Nyíregyháza-Sóstón. Az egyes kategóriák nyertesei: Arató Péter: Jack Warman (animációs), Rév Marcell, Lőrincz Zsuzsa: Az ünnep (kisjátékfilm), Monhalt Ákos: Rácegresi mesék (vígjáték), Csuja László: 3 emlék (etűd), Kotnyek István: Az ezüstkor vége; Három bagatell (lírai etűd).

WOMEN ARE HEROES Brazíliában, Kambodzsában és Sierra Leonéban fotózott asszonyok hatalmas méretű szemei figyelik a párizsiakat november 2-ig a műveit csak monogramjával szignáló JR köztéri kiállításán, a Saint-Louis-sziget körül, a Szajna rakpartján, a Louis Philippe hídon és a Pavillon de l'Arsenalban október 23-ig, Women Are Heroes címmel. A 27 éves fotóművész specialitása, hogy sokszoros életnagyságú képeket helyez ki épületekre, a nyomorúságos közegben, ahol készültek, illetve gazdag nyugati városokban, szembesítésül (lásd még: Narancs, február 26.). Az asszonyok hősiességét hangsúlyozó című kiállítással azonos című filmjét jövőre mutatják be.

ELHUNYT PAIZS LÁSZLÓ 74 éves korában elhunyt Paizs László: az Iparművészeti Főiskolán végzett Kossuth-díjas festő, grafikus és szobrász az 1960-as években indult képzőművész-generáció (az Iparterv, a Szürenon, a boglári kápolnatárlatok nemzedéke) egyik legjelentősebb életművét alkotta meg, ezen belül is külön kategóriát képeznek plexiszobrai. "Én ezekkel a tárgyakkal tudatos kövületeket akartam csinálni" - nyilatkozta 1978-ban, tíz évvel azután, hogy sikerült mondanivalója szolgálatába állítani a saját maga által kikísérletezett technikát, mely - művészetének elemzője, Wehner Tibor megfogalmazása szerint - "befoglalója és felmutatója a torz, összeroncsolódott, szétszabdalt vagy szétesett, rommá váló, megperzselődött, megégett, maradványjellegű, emlékszerű, súlyos jelentésekkel terhelt rekvizitumnak", és azt sugallja, hogy "a dolgok, a történések utáni résztvevők" vagyunk. Első önálló kiállítását 1966-ban rendezte Győrben, a legutóbbit a budapesti Aulich Art Galériában - halálhíre egybeesett a pusztuló Földről alkotott vízióit bemutató tárlat zárásának időpontjával. Illusztrációinkon két pleximűve, A trónörököspárt meggyilkolták, 1970-ből és a Könyvégetők emlékére II. (1956).

MAN BOOKER-DÍJ: HILARY MANTEL VIII. Henrik király egyik tanácsadójáról, Thomas Cromwellről szóló, Wolf Hall című regényével Hilary Mantel nyerte az idei Man-Booker-díjat: a zsűri értékelése szerint a történetmondás kivételes kvalitásával rendelkező, bár nem könnyű modern regény ez, mely történetesen a 16. században játszódik. Az 57 éves szerző, aki öt éven át dolgozott rajta, jelenleg a folytatást írja. A presztízsen és az 50 ezer fonton kívül rendszerint nagy példányszám-növekedéssel is jár az elismerés: a tavalyi kitüntetett, az indiai, első könyves Aravind Adiga The White Tiger című regényét harminc nyelvre fordították le, s több mint félmillióan vásárolták meg.

POSZTGEOMETRIA Ritkás, de fegyelmezett ritmust alkotó sorozatként, 2001 és 2005 után immár harmadszor rendezi meg a Vízivárosi Galéria a kortárs posztgeometrikus művészet kiállítását, Között címmel. A Magyar Festők Társasága által szervezett tárlaton tizennégy művész alkotásai láthatók október 22-ig. Illusztrációnkon Ézsiás István Relief című síkplasztikája. A kiállítás egyúttal Szíjjártó Árpád emlékét is élteti, aki az előkészületek közben hunyt el 67 éves korában, s utolsó művét ide szánta.

Figyelmébe ajánljuk