rés a présen - Édenkert majául, El Camino spanyolul - Szandtner Anna színész, énekes

  • .
  • 2011. március 3.

Trafik

rés a présen: Egy időben kétséges volt, hogy maradsz-e a színészi pályán. Miért? Szandtner Anna: Igen, volt egy kis szünet, mindössze egy év, amikor nem játszottam színházban.
Az útkeresés időszaka volt. De hamar bebizonyosodott, hogy mégiscsak ezt kell csinálnom. Vagyis nem kell, de jólesik. És amíg jólesik, csinálom. A színházon kívül még nagyon sok minden van a világon, ezt a színházcsináló emberek könnyen elfelejtik, én is, de már próbálom észben tartani, nyitott maradni. Egy kicsit el kellett távolodni, hogy rálássak arra, amiben vagyok.

rap: Leszerződtél az Örkény Színházba, és éppen próbálsz. Milyen szereped lesz?

SZA: Most épp a János királyt próbáljuk Bagossy László rendezésében. Dürrenmatt írta Shakespeare darabjából, azt hiszem, eléggé aktuális. Valószínűleg mindig is az volt. De remélem, hogy nem mindig lesz. Az én szerepem egy spanyol hercegnő, kasztíliai Blanka, akinek az a veszte, hogy úgy képzeli, ő szabadon dönthet a sorsa és a szerelme felől, de végül a politika gépezete bedarálja. A bemutató március 12-én lesz.

rap: Kiss Erzsivel zenélsz, énekelsz. Hogyan jött ez?

SZA: Már tíz éve. Még gimnazista voltam, amikor megismerkedtünk. Helyettesíteni kellett valakit néhány koncerten, aztán végülutána is maradtam az új számokban. Azóta kisebb-nagyobb szünetekkel jelen vagyok a zenekarban. Erzsi zenéje színházi nyelven szól, van benne egyfajta játékosság, ami nagyon közel áll hozzám, a kitalált nyelvek, a kitalált világok. Szóval egy utazás.

rap: Új lemezt mutattok be a Panchannal.

SZA: Most jelent meg, az a címe, hogy Édenkelet. A Panchan zenekar négy-öt éve alakult, ez az első lemeze. Ebben a zenekarban Erzsi vokálisabb témái kerülnek előtérbe, a finomabb, érzékenyebb zenék. A panchan szó édenkertet jelent maja nyelven, ami szerintem jól tükrözi ennek a zenének a tisztaságát. Ez úgy jött, hogy Dombi Kati azon a nyáron, amikor megalakultunk, Mexikóban járt az Artus társulattal, és egy Panchan nevű falucskában laktak. Amikor mesélt az élményeiről meg a helyről, és kimondta ezt a bűvös szót, rögtön lecsaptunk rá.

rap: Hol és mikor lehet látni benneteket tavasszal?

SZA: A lemezbemutató koncert március 3-án lesz a Budapest Jazz Klubban. Akésőbbi koncertek fenn vannak a Facebookon, és ott a lemezbe is bele lehet hallgatni.

rap: A spanyol nyelv fontos az életedben.

SZA: Nagyon szeretném megjárni az El Caminót valamikor, remélem, még a közeljövőben. Ott biztosan szükségem lesz rá.

Figyelmébe ajánljuk