chili&vanília - Panade, ribollita, pappa

  • .
  • 2011. március 3.

Trafik

Van egy francia leves, amely egyszerűsége ellenére (vagy pont azért) a legnehezebben elkészíthetők közé tartozik - több séf is megpróbálta már elkészíteni a tökéleteset. Mindössze kenyérből és erős marhahúslevesből áll, itt aztán csalni nem lehet.
A középkori Európában a kenyérrel való sűrítés még az egyik legbevettebb eljárás volt, de ma is akadnak még rá példák szép számmal. Sorolhatnánk a gazpachóktól a toscanai ribollitáig vagy a híres olasz pappa al pomodoróig (sűrű, paradicsomos kenyérleves).

A maradék kenyér felhasználása salátákban is gyakori, akár a főszereplő kruton formájában (például a Cézár-salátában), chipsként arabos hangulatban (pl. a libanoni fattoush salátán) vagy a török és görög konyha egyik legfinomabb "kencéje", a tarama szerves részeként (ez úgy készül, hogy füstölt hal ikráját majonézszerűen kikeverik kenyérrel, olajjal és citromlével). Az olaszok sem maradnak le a többiek mögött, az egyik - világszerte is - leghíresebb salátájuk a panzanella. A paradicsomos kenyérsaláta igazi nyári hangulatú étel, mivel a legjobb paradicsom adja a lényegét. Az alább ajánlott recept a panzanellának egy téliesített változata, gombával és buggyantott tojással. A receptet a londoni Ottolenghi kávézó szakácskönyvében látott kép ihlette, maga az étel azonban nincs szoros rokonságban az eredetivel.

Téli kenyérsaláta karamellizált gombával és buggyantott tojássalHozzávalók (2 személyre)2 szelet (7 dkg) kenyér, például ciabatta2+6 evőkanál olívaolaj2 evőkanál fehérborecetsó, bors1 hagyma, vékonyra szeletelve2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve50 dkg gomba, negyedekre darabolva (csiperke,

vagy ha van jobb és többféle, annál jobb)fél citrom reszelt héjacsipetnyi őrölt kardamom1 csokor friss koriander (vagy petrezselyem)2-4 tojás

A sütőt grillfokozatra (vagy a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk. A kenyeret felkockázzuk, sütőlapra szórjuk, és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal. 2 percig sütjük, amíg szépen megpirul, közben egyszer megfordítjuk. Közben a balzsamecethez keverjük a sót, borsot, és lassan hozzákeverjük a 6 evőkanál olívaolajat. Az öntetet a pirított kenyérre öntjük, összeforgatjuk. Nagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig forrósítunk, hozzáadunk kevés olajat, majd rádobjuk a felnegyedelt gombát (ha kisebb fejek, akkor elég felezni), a hagymát és a fokhagymát. Néhány percig nem mozgatjuk, majd dobva-rázva addig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma is enyhén karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csipetnyi kardamomot és a reszelt citromhéjat. Végül megszórjuk a friss korianderrel, és összekeverjük a pirított kenyérkockákkal. Tálaláskor buggyantott vagy ötperces lágy tojásokat teszünk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk