chili&vanília - Panade, ribollita, pappa

  • .
  • 2011. március 3.

Trafik

Van egy francia leves, amely egyszerűsége ellenére (vagy pont azért) a legnehezebben elkészíthetők közé tartozik - több séf is megpróbálta már elkészíteni a tökéleteset. Mindössze kenyérből és erős marhahúslevesből áll, itt aztán csalni nem lehet.
A középkori Európában a kenyérrel való sűrítés még az egyik legbevettebb eljárás volt, de ma is akadnak még rá példák szép számmal. Sorolhatnánk a gazpachóktól a toscanai ribollitáig vagy a híres olasz pappa al pomodoróig (sűrű, paradicsomos kenyérleves).

A maradék kenyér felhasználása salátákban is gyakori, akár a főszereplő kruton formájában (például a Cézár-salátában), chipsként arabos hangulatban (pl. a libanoni fattoush salátán) vagy a török és görög konyha egyik legfinomabb "kencéje", a tarama szerves részeként (ez úgy készül, hogy füstölt hal ikráját majonézszerűen kikeverik kenyérrel, olajjal és citromlével). Az olaszok sem maradnak le a többiek mögött, az egyik - világszerte is - leghíresebb salátájuk a panzanella. A paradicsomos kenyérsaláta igazi nyári hangulatú étel, mivel a legjobb paradicsom adja a lényegét. Az alább ajánlott recept a panzanellának egy téliesített változata, gombával és buggyantott tojással. A receptet a londoni Ottolenghi kávézó szakácskönyvében látott kép ihlette, maga az étel azonban nincs szoros rokonságban az eredetivel.

Téli kenyérsaláta karamellizált gombával és buggyantott tojássalHozzávalók (2 személyre)2 szelet (7 dkg) kenyér, például ciabatta2+6 evőkanál olívaolaj2 evőkanál fehérborecetsó, bors1 hagyma, vékonyra szeletelve2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve50 dkg gomba, negyedekre darabolva (csiperke,

vagy ha van jobb és többféle, annál jobb)fél citrom reszelt héjacsipetnyi őrölt kardamom1 csokor friss koriander (vagy petrezselyem)2-4 tojás

A sütőt grillfokozatra (vagy a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk. A kenyeret felkockázzuk, sütőlapra szórjuk, és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal. 2 percig sütjük, amíg szépen megpirul, közben egyszer megfordítjuk. Közben a balzsamecethez keverjük a sót, borsot, és lassan hozzákeverjük a 6 evőkanál olívaolajat. Az öntetet a pirított kenyérre öntjük, összeforgatjuk. Nagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig forrósítunk, hozzáadunk kevés olajat, majd rádobjuk a felnegyedelt gombát (ha kisebb fejek, akkor elég felezni), a hagymát és a fokhagymát. Néhány percig nem mozgatjuk, majd dobva-rázva addig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma is enyhén karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csipetnyi kardamomot és a reszelt citromhéjat. Végül megszórjuk a friss korianderrel, és összekeverjük a pirított kenyérkockákkal. Tálaláskor buggyantott vagy ötperces lágy tojásokat teszünk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Aki úton van

Amikor 2021 nyarán megjelent Holi, azaz Hegyi Olivér első lemeze, sokan egy újabb izgalmas hazai rapkarrier kezdetét látták az anyagban.

A franciák megértették

Ritkán halljuk az isteneket énekelni. Néhanapján azonban zongoráznak, szájharmonikáznak és még gitároznak is. Legutóbb Párizs elővárosában, Boulogne-Billancourt-ban, a Szajna partján álló La Seine Musicale kulturális központban történt ilyen csoda.

Hitler fürdőkádjában

Lee Miller a múlt század húszas–harmincas éveinek bevállalós top divatmodellje volt, igazi címlaplány, de festette Picasso, fotózta és filmezte Man Ray, utóbbi élt is vele, és mentorálta mint fotóművészt.

Csaló napfény

Igaz, hamis, tény, vélemény, valóság és fikció. Ilyen és ehhez hasonló címkéket sietünk felnyalni a ránk zúduló információhalom darabjaira, hogy a kontroll, a rend illúziójával nyugtassuk magunkat és ne kelljen szembesülnünk vele, hogy nem létezik bizonyosság, csak kellően szűkre húzott nézőpont.

 

Gyilkosok szemlélője

A két évtizede elhunyt Roberto Bolaño minden egyes műve a költészet, a politika és a vadállati kegyetlenség együtthatásairól szól, az író regényeiben és elbeszéléseiben vissza-visszatérő karakterekkel, a költészet és a világ allegorikus megfeleltetésével olyan erős atmoszférát teremt, amelyből akkor sem akarunk kilépni, ha az hideg és szenvtelen.