Hogyan nyújthat megoldást a globális szemétkrízisre egy moszat?

  • Reizinger Zsófia
  • 2019. szeptember 17.

Tudomány

A tengerimoszatoknak számos jótékony orvosi hatása van, de változatos ökológiai tulajdonságukkal akár a Földet is megmenthetik a katasztrófától, hogy belefulladjon a műanyagokba.

A tengerimoszat a fenntartható akvakultúra része, naponta akár egy métert is nőhet, hatékonyan savtalanítja a tengereket, óceánokat. De nem ez az egyetlen jótékony hatása.

Az Európai Unió által finanszírozott Seabioplas projekt révén kifejlesztettek egy eljárást, amelyben a tengeri moszatot alapanyagként használják a bioplasztika számára. Ezzel az eljárással nemcsak a műanyagelőállítás csökkenthető, hanem vizet takaríthatnak meg és nagyobb termelékenységet is elérhetnek, mint a hagyományos műanyag gyártásával.

Az utóbbi időben az egyszer használatos műanyagok fogyasztását próbálják redukálni a cégek, éttermek, szórakozóhelyek, de egyes esetekben akár az ország törvényhozó hatalma is lépéseket tesz a környezettudatosabb fogyasztás irányába, az EU pedig 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat.

Szükséges is lenne a korlátozás: 2016-ban globálisan a műanyagok 42%-át csomagolásokhoz használták, ez körülbelül 146 millió tonnát tett ki. Egyes feltételezések szerint a tengerekben és óceánokban több, mint 5 billió műanyagdarab úszkál, amelyek évente 100 ezer tengeri emlős és teknős, valamint egy millió tengeri madár halálát okozza.

Ehető pohár

Éppen ezért egyre több olyan startup bukkan fel világszerte, amelyek alternatívát kínálnak a fogyasztók számára. A 2015-ben alakult amerikai Loliware gyártott a világon először ehető poharakat tengerimoszatból előállított bioműanyagból.

false

 

Rendezvényekre tervezték a száz százalékban természetes alapanyagokból készült komposztálható és egyben ehető poharakat, amelyeket citrusos, zöld teás, cseresznyés és vaníliás ízben is gyártottak, hogy italokat, desszertek szolgálhassanak fel bennük.

Azonban amennyire gyorsan beleszerettek a felhasználók a termékbe, olyan hamar ki is ábrándultak. A két alapító, Chelsea Briganti és Leigh Ann Tucker nem tudta megalkotni a tökéletes összetevőt, mert a szállítás során a poharak rendszeresen eldeformálódtak, megsérültek, megkeményedtek.

false

2017-ben felhagytak a poharak gyártásával azonban új vizekre eveztek. Elkezdtek a poharakhoz hasonló anyagból szívószálakat készíteni. A Lolistrew nevet viselő egyszerhasználatos szívószál 4-6 héten belül lebomlik, de akár el is fogyaszthatjuk, azzal együtt a hagyományos szívószálak tulajdonságait hordozza. Több változata is létezik, van például papíralapú szívószál is, azonban ezek egy óra után eláznak, ellenben a tengerimoszatból készültek akár 18 órát is elvannak folyadékban. A Mariott hotellánc és a Pernod Ricard alkoholforgalmazó cég próbálja ki elsőként idén ezeket a termékeket.

Ehető kapszula

Egyre elterjedtebb a fenntartható csomagolások gyártása, erre akadnak magyar példák is, mint például az Ecocatering, vagy a Doremi. A legizgalmasabb fejlesztést az Ooho csapatának köszönheti bolygónk.

A cég pár hét alatt lebomló vagy éppenséggel elfogyasztható vízkapszulákat gyártott. Rodrigo Garcia Gonzalez és Pierre Paslier 2013-ban elkezdték az új technológia fejlesztését, az új anyagot Notpla-nak nevezték el. 2019 áprilisában a londoni maratonon több mint 30 ezer ehető italkapszulát osztottak ki a futóknak és így hívták fel a figyelmet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.

2018-ban körülbelül 760 ezer műanyag palack volt az utcákon eldobálva a sporteseményt követően, a rendezők 2019-ben 215 ezerre szerették volna csökkenteni az elhasznált palackok számát.

A kapszulák bármilyen italhoz használhatóak, sporteseményeken vízhez, izotóniás italokhoz, fesztiválokon, rendezvényeken alkoholokat, koktélokat fogyaszthatnak a résztvevők. Legújabb fejlesztésük a gyorséttermeket célozza meg, salátaöntetekhez, szószokhoz használják a Notpla-t, hogy kevesebb egyszerhasználatos műanyag kerüljön a környezetünkbe.

Van hova fejlődni

A New York-i székhelyű AlgiKnit cégnél moszatból textilt készítenek, amely a tudomány és formatervezés fúziója. Mivel a textilipar a második legszennyezőbb iparág a világon, a divatipar által okozott ökológiai károk kezelése érdekében az AlgiKnit tartós, de gyorsan lebontható fonalat tervez.

A vállalkozás 2018-ban nyertes indulója volt a Postcode Lottery Green Challenge versenynek, amely a zöldebb világhoz hozzájáruló fiatal startup-okat díjazza. A Tessa Callaghan által alapított cég minimális szén-dioxid bocsát ki a gyártás során, ráadásul az elhasználódott anyagok nem hulladéklerakóba kerülnek, hanem táplálékká válnak az óceánokban a mikroorganizmusok és állatok számára.

A Balin 2014 óta működő cég, az Avani tengerimoszat helyett tápiókából készít szatyrokat, melyek ugyanazokat a tulajdonságokat hordozzák, mint a hagyományos műanyagból készültek. Becslések szerint évente 1 billió zacskót használunk el világszerte, azonban a bio-műanyagból készültek 100%-ban komposztálhatóak. Ez a cég gyárt esőkabátokat is, amelyek kukoricából, szójából és napraforgómagból készülnek, és a kőolaj alapú esőponcsó ellenpárjaként szolgálhatnak, mert használat után 180 napon belül lebomlik. Tapintása ugyanolyan, mint a műanyag esőkabát, de kémiai vegyületek nélkül, 100%-ban megújuló forrásokból készül.

(Nyitóképünk egy lisszaboni kiállításon készült, amit a tengerből kiahalászott műanyaghulladékból állítottak össze azt illusztrálva, hogy néz ki a szennyezett vízfelszín a rajta lebegő szeméttel. Fotó: Unsplash.com)

Figyelmébe ajánljuk