Szijjártó: Hamarosan fellőnek egy magyart az űrbe

  • narancs.hu
  • 2023. április 3.

Tudomány

Üröm az örömben, hogy a misszió szerződését még nem írták alá.

Facebook-oldalán tette közzé Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy célegyenesbe érkezett a magyar nemzeti kutatóűrhajós program. Mint a miniszter írja: „244 jelentkezőből immár megvan, hogy ki az a 4, aki részt vesz az űrrepülésre való további felkészülésben”.

Igaz, hogy már március elején nyilvánosságra hozták a négy jelölt személyét is, tehát ilyen tekintetben nem volt újdonság Szijjártó posztjában.

A miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy a „misszió keretében a leendő magyar űrhajós mintegy 31 napon át hajtja végre azt a nyolc tudományos kísérletet, amelyeket magyar egyetemekkel közösen választottunk ki erre a programra, és tizenkét magyar fejlesztésű műszert visznek (sic!) majd magukkal az állomásra”.

Mint a közlemény állítja, az Axiom Space és a NASA közötti tárgyalások alapján az űrrepülés várható időpontja jövő év vége vagy 2025 eleje lesz.

Csakhogy Szijjártó bejegyzéséből kiderül, hogy a program szerződésére a közeli startdátum ellenére még nem kerültek rá az aláírások, hiszen, ahogy a miniszter fogalmaz: „a misszióról szóló szerződést annak véglegesítését követően, hamarosan aláírjuk”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk