Előre kitöltött szavazólap mintákat osztogatnak vidéken szórólapként

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Választás 2022

Amiken a Fidesz-KDNP van beikszelve. Hogy segítsék, hogyan kell szavazni...

„Apám küldte, hogy a ~3000fős alföldi falunkban most adják a boltban ezeket” – írja egy felhasználó Reddit-posztjában, amit több más szavazó is alátámasztott. Az RTL Klub közlése szerint hozzájuk is érkeztek nézői levelek a jelenségről.

A Tiszta szavazás nevű civil szervezet olyan mintalapról osztott meg képet a Facebookon, amire rá sem írtak más pártokat, csak a kormánypártok szerepelnek rajta.

A szervezet szakértői szerint mindez még önmagában törvényes, de sok múlik azon, milyen körülmények között és milyen szöveggel adják át az embereknek a szórólapokat. Hisz' az már bűncselekmény, ha valamilyen ajándékot vagy pénzt ajánlanak a szavazásért, szavazatért, vagy megfenyegetik, zsarolják a választókat.

A bejegyzéseken kívül egyelőre nem erősítették meg a képek hitelességét – bár erre a korábbi tapasztalatokból következtetni lehet. A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői már korábban is beszámoltak róla, hogy több településen ilyen mintákkal segítenek a választóknak az elvárt helyre húzni az ikszet.

(RTL Klub)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk