A Fidesz szerint a baloldal gyújtotta fel az erdélyi szavazólapokat, az RMDSZ provokációról beszél

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Választás 2022

A kormánypárt is megszólalt a kidobott és félig megsemmisített szavazólapok ügyében.

A Fidesz Facebook-posztban reagált „a baloldal választási csalással kapcsolatos vádaskodásaira”. A kormánypárt kijelentette, a baloldal ezúttal a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarja elérni. Szerintük a Gyurcsány–Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, és ahogy 2006-ban a tévészékházat, úgy most a Marosvásárhely mellett talált szavazólapokat is ők nyújtották fel.

Az Azonnali.hu megkereste az RMDSZ-t is a történtekkel kapcsolatban. Hegedüs Csilla, a párt szóvivője úgy reagált, provokációnak tartják az akciót. Hegedüs úgy véli: „Ezzel valakik a határon túli szavazatokat akarják hitelteleníteni.” Az RMDSZ szóvivője nem adott választ arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan biztosítható a választás tisztasága, ha egyházak és pártok is szállítják a szavazóíveket, amelyeknek a kitöltésében is segítenek. A romániai magyar párt a cikk szerint arra a felvetésre sem tért ki, hogy az RMDSZ-hez közeli Progress Alapítvány még Kolozsváron is arra bíztat, hogy az irodájukba vigyék be a szavazatokat, ami egyébként csak néhány lépésre van a magyar konzulátustól, ez pedig a szavazólapok célállomása. Itt természetesen személyesen is le lehet adni a voksokat.

A kidobott és félig megsemmisített szavazólapokkal kapcsolatban Márki-Zay Péter és az ellenzék úgy nyilatkozott: meg kell semmisíteni az összes határon túli levélszavazatot. A Társaság a Szabadságjogokért feljelentést tesz az ügyben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk