Az aprónép ópiuma: Johnny és Dexter

 • - sissova -
 • 1997.10.23 00:00

Zene

Televíziós rajzfilmkultúránk struktúraváltásának immár nem csupán a vasárnap délutáni Disney-filmek, de a majdnem végtelen időben sugárzó Cartoon Network is betett. Ez utóbbi több mint 8500 rajzfilmet sugárzott fennállásának elmúlt négy évében a Hanna-Barbera, az MGM, a Paramount és az 1948 előtti Warner Bros készleteiből. A program a bunkó, érzéketlen és agresszív Jerrytől a Batman egy igen elcseszett változatáig gátlástalanul ássa alá a nézők pszichés fejlődését. Mégis van remény. Megjelent a rajzfilmek egy új generációja is.
Televíziós rajzfilmkultúránk struktúraváltásának immár nem csupán a vasárnap délutáni Disney-filmek, de a majdnem végtelen időben sugárzó Cartoon Network is betett. Ez utóbbi több mint 8500 rajzfilmet sugárzott fennállásának elmúlt négy évében a Hanna-Barbera, az MGM, a Paramount és az 1948 előtti Warner Bros készleteiből. A program a bunkó, érzéketlen és agresszív Jerrytől a Batman egy igen elcseszett változatáig gátlástalanul ássa alá a nézők pszichés fejlődését. Mégis van remény. Megjelent a rajzfilmek egy új generációja is.

Cartoon Network

Az agresszivitásról szóló,

kissé lejárt mentálhigiénés dumát nyugodtan félretehetjük, mert jól tudjuk, mi folyik körülöttünk. A rajzfilm nyugodtan legyen csak kegyetlen, nem attól rossz, hanem ha az agresszivitás értelmetlen, sorozatos palacsintává lapításban merül ki. Ettől egyetlen fiatalkorú sem jön rá, hogy a jó férj vagy a még jobb nagymami miért válhat egyik percről a másikra emberevővé.

Idén július 14-től reggel nyolctól félórás szériában testesül meg az anyakomplexusban szenvedő testépítők és az igényes amerikai rajzfilm jóistene a Cartoon Networkön.

Johnny Bravo

a neve. A 26 éves Van Partible remekműve egyelőre csak 13 részben ismétli magát, de telitalálat. A bicepszgyártó, karaterajongó szabad lélek megfeszíttetései. J. B. két dologban hisz csupán: isten női megtestesülésében a földön és saját maga fizikai tökéletességében, viszont mindenki más tudja róla, hogy narcisztikus anyaimádó a nagy izmaival és a még nagyobb elvis-frizurájával. Röviden ő az, akinek sosem esik le, aki soha nem fogja fel, ráadásul forró szexi mama megszólítással kezdi az udvarlást, aminek egyetlen alkalommal sem lesz jó vége. Két nő érti meg csupán, a rockos édesanyja és a kisiskolás szomszédlány, akinek később minden esélye megvan rá, hogy farkasemberré váljék emiatt.

A World Premier Toon program,

más néven a toon jam eredetileg 48 ilyen egyéni új filmet rendelt meg, egyenként hatperceseket, amelyek által új karaktereket és helyzeteket próbálnak találni a jövőbeli sorozatfejlesztésekhez és Amerika, valamint műholdtól sújtott kultúrgyarmatai erkölcsi megmentéséhez. Vannak köztük sajnos kevésbé sikerültek is, amelyek újabb komoly töréseket okozhatnak a néző valósághoz való viszonyában. Ilyen az új kölök a Real Adventures of Johnny Questből, (Johnny Quest valóságos kalandjai), ahol az akció és a komputergrafika igen sután fonódik egybe, de nem ez a fő gond. A 14 éves csodagyerek Johnny a már rezerválásra ítélt self made man ideálja, a főhősök azon új típusa, aki gondolkodik és tervez, ahogy a hozzá hasonló korú kis barbárok soha, ahelyett, hogy vakon menne a kalandok elé, és tanulhatna belőle a nézővel együtt.

Johnny Questet úgy fogja elfelejteni a kampánycélzott fiatalság, ahogy van, csupán traumák maradnak utána.

Nem úgy Dextert,

aki szinte telitalálat. Mára a Bugs Bunny (Tapsi hapsi) bugyutaságát a jó és szellemes A maszkon kívül felváltotta még az intelligencia világa, amit a Dexter laboratóriuma képvisel a Cartoonon. Dexter furcsán szeretetreméltó kölyökhibridje a jugoszláv rajzfilmhős Baltazár professzornak és Dr. Jekyllnek, miatta érdemes megszeretni az általában debilnek tartott zseni gyermekeket. Dexter világa a fenséges dolgok világa. Az általa összetákolt, a hálószobája alatt található laboratóriumában éjjel-nappal a titkos tudományos tervein dolgozik, nem játszik a szabad levegőn, és önmagát klónozza, hogy hanyag és feledékeny anyját szemmel tarthassa. Dexter a tetőpont, neki nincs szüksége arra, hogy bármely szuperhőshöz hasonlítson. Nemcsak hogy intelligens az animáció kidolgozása, de az intelligenciát ünnepelteti nézőivel is. És remekül illik bele, mint ellenpont, Dexter idegesítően csacska nővére, Didi, aki boldogan és vakon gányol bele Dexter találmányaiba.

Felejthetetlen páros,

akárcsak Chicken and Cow (Csirke és tehén), akiknek emberszüleik vannak, lazán járkálnak különböző emberi valóságok között, a latin kultúrát és a szupermenek világát is beleértve, és mindezeket az iszonyú éles helyzeteket teljesen egészséges elmével ússzák meg.

A baj csak az, hogy a csatorna urai azt gondolják, ezzel el is érték a network legmélyebb értelmét és végcélját. Egy olyan adónak, amely négy éve a kezdetek homályos kis kanálisából formázta magát képpé, 30 millió háztartásba férkőzött be (a kábeles hozzáférést is számítva kb. 66 millióba), a legmagasabb nézettségű csatornák egyike Európában, és az volt Ázsiában és Latin-Amerikában is, ez a kis újítás még iszonyúan kevés. Ha nem akarják a pszichológusok átkait hallgatni az egyre szaporodó kora gyermekkori bűnözésért. Az igazi az lenne, ha a világ minden részéről vennének jó szériákat; egy ilyen kanálisba az bőven belefér.

- sissova -

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.