képregény - VAUGHAN - GUERRA - MARZÁN JR.: Y: AZ UTOLSÓ FÉRFI - CIKLUSOK

  • - greff -
  • 2011. május 12.

Zene

Hosszú évekkel a Védett férfiak és a Szexmisszió után a hímek kiradírozása a bolygóról kevéssé tekinthető originális elképzelésnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy Brian K. Vaughan író ne hozhatna ki nagyon is sokat az ötletből.
Hosszú évekkel a Védett férfiak és a Szexmisszió után a hímek kiradírozása a bolygóról kevéssé tekinthetõ originális elképzelésnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy Brian K. Vaughan író ne hozhatna ki nagyon is sokat az ötletbõl. Túlélõ hõsét, Yorick Brownt (valamint két szoknyás kísérõjét és a biológiai katasztrófákkal játszó fikciók gyakori szereplõjét, egy majmot) végigzavarja a fél világon, hogy a szellemes dialógusokkal, gondosan megformált karakterekkel és váratlan, ám többé-kevésbé hihetõ fordulatokkal csordultig pakolt kaland során szín- és motívumdús tablót festhessen a nõk társadalmi helyzetérõl. A sokat sejtetõ háttérkavarásokkal startoló elõzményeken a high concept zsánerdarabok vezetõ amerikai kiadója, a Vertigo kiadványaiból szemezõ antológiákban már túleshettünk - az Y ezen elsõ önálló magyar kötetének öt epizódjában a világfelfedezõ utazásának még mindig a legelején járó Yorick egy ohiói kisváros hölgyei közé keveredik, akik sötét titkot dédelgetnek asszonyi keblükön. A Yorick után loholó, jócskán felfegyverzett feminista ultrák pedig vonakodnak hozzájárulni a problémák csendes elrendezéséhez.

A didaktikus és kiszámítható tanmesék ízeit is magában hordozó Ciklusok nem tartozik az Y legerõsebb pillanatai közé, de Vaughan gõzmozdonyszerû elbeszélõi lendülete, biztos kezû feszültségfokozása és érzékeny részletmegoldásai ezt a kötetet is érdekfeszítõvé avatják végeredményben. Kár, hogy Pia Guerra professzionalista rajzai nélkülözik a radikálisabb élményfokozás igényét.

Fordította: Harza Tamás. Kingpin, 2011, 110 oldal, 2990 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?