Tartalom

Narancs XXIII. évf. 19. szám(2011.05.12. (2011-05-12)

Publicisztika

Publicisztika

Új Miatyánk - A paternalizmus útjai

"Pater noster qui es in coelis..." (A Miatyánk első szavai) Volt egyszer egy közepes lakosszámú, közepes gazdálkodású, közepes problémákkal küszködő, közepesen eladósodott falu Magyarországon. Eljött a 2010-es esztendő vége, és néhány bajjal kellett szembenézniük. Egy éve beadtak egy pályázatot a Leader program keretében a játszótér megépítésére, máig sincs eredményhirdetés. Lejárt a településőrök szerződése, nincs finanszírozó. A közcélú munkát végzők szerződése is lejárt, és nem működik még az új közmunkaprogram. Az ÁNTSZ fogorvosi ellátást írt elő, de az engedélyt nem adja ki, mert az önkormányzatnak nincs pénze a feltételek megteremtésére. A vis maior alapból igényelt pénzt nem kapták meg, de az ígért óvodai normatívát sem. A hivatal pénzügyi tevékenységét nem szervezhetik ki, bár gazdaságos lenne.

Publicisztika

Kielégítés

Hétfőn harmadszor is elfogadta a parlament a korábbi végkielégítéseket utólag 98 százalékos különadóval sújtó jogszabályt. E törvény története mára a Fidesz-kormányzás metaforájává vált.

Publicisztika

A lejtő

Hogyan árazza be a Fidesz saját magát? Mit ér ez az elmúlt egy év, és mit fog érni a következő három? Mit fognak gondolni ezekről az évekről a választók - szerintük, mármint Orbán Viktor és ismeretlen számú és kilétű munkatársa szerint, akik a kormánypárt hosszabb távú kilátásait mérlegelik és stratégiáját kovácsolják?

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Tüdőcsúcs 1.

1. nap Csak egyedül legyek, imádkozik K. Dezső. Három éve volt egy szobatársa, nyugdíjas közegészségügyi ellenőr. Éjszaka kiabált, énekelt és fingott, hajnalban kávét főzött, merthogy cukros, hagymás olívát evett vagy mit. Vattát dugott a fülébe, ne hallja K. Dezső horkolását, aki viszont fülhallgatóval a Bartók rádióra aludt el. Jól elvoltak. Most már jól van?, kérdezi a főnővér, megismerte. K. Dezső gyengélkedik, de nem mondja, fél, megint levágják Házára. A főnővér kegyes hozzá, emlékszik, milyen rosszul volt tavaly. Persze azóta se tudja senki, mi volt a baj. COPD. Ez egy mozaikszó, ennyi. Homályos környülírása a nem tudjuk, minek. Költészet. Ennek köszönheti, hogy egyedül lesz a szobában. Északi oldal, a nap nem süt be, csak a hó világít, de ha kicsit jobbra áll, látszik a tévétorony és a csillagos ég. Kidobott konzervdobozokat görget, a fenyves felől fúj a szél. Nincs levegő, itt! Benzingőzben bezzeg lélegzik. Éjszakára kinyitja a felső ablakot. Lázálom.

Pálya a magasban

Egotrip

Történelmi ugrások

Mindent meg lehet énekelni. Létezik például egy bécsi duó, Christoph és Lollo, ők többlemeznyi dalt költöttek régi és mai, híres és kevésbé híres síugrókról. "Síugródal" - így nevezik a maguk teremtette műfajt, amelyben a többnyire egyszerű dallam háttérbe szorul a hol melankolikus, hol abszurd szöveg mögött. Énekeltek már Kazuyoshi Funaki erényeiről, Blaz Vrhovnik hibáiról, külön dal szól Jakub Suchácek szomorúságáról vagy Alekszej Borovityin kutyájáról. Christoph és Lollo egyik különös éneke a valaha volt leghíresebb norvég síugró sorsát érinti, címe: "A nap, amikor Birger Ruud meghalt".

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Útkereső református egyház - Dunán innen, Tiszán túl

A személyi jövedelemadó egy százalékát kérő kampányfilm akkora belső vihart keltett a református egyházban, hogy annak szele az országos sajtóig is elért. Ám a szpot csak láthatóvá tette azokat a szemléleti, személyes és politikai természetű ellentéteket, amelyek megosztják a kálvinistákat.

Belpol

Oroszország veszteségei - Számok és életek

A mai moszkvai hivatalos álláspont szerint a Szovjetunió a háború éveiben "csaknem 27 millió embert" veszített el. Ennyi katona és civil halt meg: többségükben oroszok, ukránok és beloruszok, de jelentős számban voltak köztük tatárok, zsidók, kazahok és üzbégek is. Ez a végszámla azonban nem mindig ennyin állt.

Belpol

Oroszország és a II. világháború emlékezete - Önvizsgálati fogság

A gyász, a győzelmi dicsőség, a legitimációs hivatkozások - az 1990 utáni Oroszországban is főként erre hord a II. világháború emlékezete. Bár a Szovjetunió 1939 és 1941 közti magatartása sem tabu többé, arra még várni kell, hogy a történészek után az orosz közvélemény is megeméssze a háború honvédő időszakát megelőző sztálini politika bűneit.

Színházigazgató-váltás Székesfehérváron

Belpol

A kivert Póni

Hivatalba lépése után bő két és fél évvel leváltotta színházigazgatói posztjáról Vasvári Csabát a székesfehérvári közgyűlés. Széles Gábor nagyvállalkozó exveje megdöbbent a döntésen, mások fellélegeztek. Az utóbbi időkben évi több tízezerrel csökkent az eladott jegyek száma a Vörösmarty Mihály Színházban, amely 2011-et csak a város hathatós segítségével tudja kihúzni.

Külpol

Külpol

Szíria - Erőszak és ellenállás

Vagy az történt, hogy túl későn és túl keveset ígért a damaszkuszi vezetés az április elején bejelentett reformokkal, vagy pedig az, hogy hiába is ígért volna bármit, az ellenzék már nem adott hitelt a szavának. Akárhogy is, ahogy telnek a napok, egyre kevésbé látszik bármiféle lehetőség az egyezkedésre. A rezsim a jelek szerint következetesen és kíméletlenül igyekszik felszámolni az ellenállás valamennyi központját, de ez eddig még nem törte meg az ellenállást, amelynek részleteiről hírforrások híján nem sokat tud a külvilág.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Haydari

A Herceg-szigetek, más nevén Adalar Isztambul egyik kerülete. A Bizánci Birodalom időszaka alatt ide menekítették a hercegeket, majd a szultán családjának tagjait, innen az elnevezés.

Trafik

tévésmaci - Kergék és birkák

Amikor Sztupa és Troché az egyszarvút keresték az erdőben és kezdett rájuk esteledni, Troché letelepedett egy nagy kőre, s megtörülte izzadt homlokát. Holnap majd biztos megtaláljuk - mondta, vagyis inkább sóhajtotta.

Trafik

kertész lesek - BOHÉM BELGA SÖRÖZÕ DEBRECENBEN

Állítólag a helyiek nagyon büszkék megújult belvárosukra, mi viszont csendben megjegyeznénk, hogy a pokolba vezető sétálóutca is díszburkolattal van kikövezve. A tisztaság, a rend, a zajmentesség minket is lenyűgöz, ám a végeredmény valahogy túlságosan steril.

Trafik

mi a kotta? - New York, New York

Volt a mantovai Gonzaga hercegek udvari muzsikusa, szóval lehetne Monteverdi - de nem. Dolgozott a római mecénás, Ottoboni kardinális megrendelésére, így akár azonosíthatnánk Corellivel, Vivaldival vagy épp az ifjú Händellel is - és mégsem.

Trafik

kulthírek

ELHUNYT HUBAY MIKLÓS 1939-42-ben, 21-24 éves korában voltak első premierjei (Európa elrablása; Hősök nélkül), majd ösztöndíjas diákként Svájcban vészelte át a világháborút. 1948-as hazatérésétől 1957-ig tanított a főiskolán, és dolgozott a Nemzeti dramaturgjaként - mindkét helyről ugyanaznap rúgták ki: a forradalom alatt pár napig a rádió irodalmi vezetője volt.

Zene

Zene

lemez - Lykke Li: Wounded Rhymes

Lykke Li 2008-as első albuma, a Youth Novel izgalmas zenei kavalkád volt. Sok-sok ütőshangszer és erős hazai, azaz svéd hatás - Fever Ray-es törzsi beütés, a The Knivest idéző északi misztikum és Robyn elektrós ritmusa - jellemezte.

Zene

dvd - VÉRES ROMÁNC

Mint a filmvégi feliratokból megtudni, állatok a forgatás során nem sérültek, így nyilván az a statisztaként debütáló légy is él és virul valahol Amerikában, melyet a zavart lelkű főhős (felső tízezerbeli család sarja: anya öngyilkos, apa akarnok, feleség eltűnt személy) újságpapírral a kezében agyoncsapni készül. S miközben félhomályos odújában (berendező: Norman Bates) a célra, azaz a légyre tart, valahol messze egy általa felbérelt kisnyugdíjas ugyanezt teszi, csak nem újsággal, hanem lőfegyverrel, és nem légyre tart, hanem nőre, régi dolgok kellemetlenkedő tanújára.

Zene

Színház - Nekünk háttal - Gogol: A revizor

Momentán nem jut eszembe egyetlen olyan történelmi időpillanat vagy társadalmi formáció, amikor és ahol Gogol remekműve, A revizor ne lenne magától, alapjáraton is üvöltően aktuális. Ez aztán tényleg olyan mű, amelynél elégségesnek látszik eljátszani a kottát egy közepes előadáshoz - mondjuk kottát olvasni azért tudni kell.

Zene

lemez - TV ON THE RADIO: NINE TYPES OF LIGHT

Kifogástalannak megismert és a zenitjükön sejthetően még nem túlbucskázott zenekarok rossz lemezeiben mindig van valami titokzatos. Az utóbbi évek legeredetibb hangzó kavalkádját megteremtő brooklyni rock-soul-dzsessz-funkzenekar negyedik lemeze is afféle rejtélyes kudarc.

Zene

film - A HARMADIK EMBER

"A két háború között nem jártam Bécsben, ahhoz pedig túl fiatal vagyok, hogy emlékezzem a régi Bécsre, aStrauss-muzsikára, a hazug, könnyed bájra. Nekem Bécs csak egy méltóság nélküli romváros, melynek romjaira a februári tél hatalmas hó- és jégrakásokat emelt" - e szavakkal kezdődik Graham Greene 1948-ban kelt regénye éppúgy, mint a belőle viharos gyorsasággal (1949-ben, Greene közreműködésével) elkészített Carol Reed-film is.

Zene

társasjáték - ALAN R. MOONE AIRLINES EUROPE

című stratégiai társasjátéka már a legelső pillanatban meglepheti a táblás játékok kedvelőit: a játékosnak itt nincs bábuja, saját színe vagy csapata, sőt arról sincs szó, hogy bármelyik lépésével csak a saját pozícióját erősítené. Az Airlinesban minden húzás szükségszerűen növeli a többi játékos győzelmi esélyeit is - a játszók feladata az, hogy így éljenek a lehetőségekkel. A játékban különféle európai székhelyű légitársaságok építik ki légi útvonalaikat; minél jobban behálózza Európa légterét, az egyes társaságnak annál inkább növekszik az értéke a tőzsdén.

Zene

lemez - Bohren & Der Club Of Gore: Beileid

Elkoptatott frázis, de a Ruhr-vidékről származó Bohren & Der Club Of Gore valóban pontosan ugyanazt a világvége-hangulatot prezentálja, mint mondjuk metálban a Neurosis - s így a hardcore-punkokból dzsesszistákká vedlett germán arcok egyáltalán nem nyújtanak könnyű hallgatnivalót a hosszúra nyújtott, nagyon lassú, vonszolós-ambientes zenéjükkel. A rendelkezésre álló források megoszlanak abban, hogy a Beileidet vajon teljes albumnak szánták-e, avagy kislemeznek.

Zene

koncert - Staff Benda Bilili

Kerekes székhez kötött hajléktalan utcazenészek Afrika egyik legrémesebb országából - rossz biztos nem lesz, csak éppen félni lehet, hogy egy ilyen töményen együttérzést parancsoló előadásba nehezen fér bele az őszinte, erőltetésmentes nézőtéri önfeledtség. Ráadásul a MűPa nagyobbik koncertterme, a Bartókról elnevezett nem annyira ésszerű, mint inkább megtisztelő választásnak tűnt: túl levegős lesz ahhoz, hogy belesodródhassunk bárki-bármi bűvkörébe.

Zene

film - PAUL

Két brit sci-fi rajongó (író+illusztrátora) járja le az ufó-történelem állomásait Amerikában (51-es körzet, Roswell stb.). Az egyik fordulóban belebotlanak Paulba, az űrlénybe, aki 60 éve ragadt itt (lezuhant a gépe, és eltrafálta egy kislány Paul nevű kutyáját).

Zene

DVD - Rehabilitáció - Gene Wilder: Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai

Eljött a nagy pillanat, nota bene a honi DVD-forgalmazás jóvoltából, hogy egy mindmáig méltatlanul alulértékelt művet fölrakjunk a neki járó - legfelső - polcra, az aszúk közé. Nevezett műalkotás a maga idejében (1975-ös amerikai bemutatója után két esztendővel) megjárta a magyar mozikat is, igaz, akkor még Sherlock Holmes legkedvesebb bátyjának kalandja volt a címe.

Film

Film

"A kúp hegyén" - Gonjasufi

A San Diegó-i Sumach "Gonjasufi" Ecks tavalyi, A Sufi and a Killer című bemutatkozó lemezének megjelenése után egy csapásra az elektronikus zenei színtér legkeresettebb előadói között találta magát. Az elgyötört hangú raszta müezzin néhány laptoppal kísért fellépést követően zenekart szervezett maga köré, és turnéra indult, hogy élőben mutassa meg művészetét a világnak. Budapesti koncertjének (április 28., A38 hajó) közönsége alig ismert rá.

Film

"Remélem, én leszek a vezérigazgató"

Andrew G. Vajna kormánybiztos, producer

A rövid úton megszűnő MMKA-ról, a hamarosan megszülető Magyar Nemzeti Filmalapról, valamint a magyar film(esek) kilátásairól beszélgettünk a nemzeti filmszakma megújításáért felelős kormánybiztossal.

Film

Film - Bézs horror - Woody Allen: Férfit látok álmaidban

Zengő tombolás, de semmi értelme nincs - Shakespeare-t idéz a narrátor, kiegyensúlyozott, már-már derűsen lemondó hangon, és jönnek sorra, mit jönnek, egymás sarkát tapossák ennek az értelmetlen zengő tombolásnak a mind máshogyan boldogtalan szereplői. Tulajdonképpen nem szép dolog ekkora poéngyilkossággal kezdeni egy filmet, és egy nyugton pihenő klasszikust mint legfőbb spoilerezőt előtérbe tolni, de ha Shakespeare az, aki ily találóan foglalta össze, amit Woody Allen a világegyetemről és azon belül is a földi élet hiábavalóságáról gondol, akkor jöjjön Shakespeare.

Film

"Ugyanúgy meg kell ütni egy szintet" - Balogh Rodrigó színész-rendező

A Független Színház egy éve a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatta be a cigánygyilkosságok és a szegénység témáját feldolgozó Tollfosztás című előadást. A nemrég külföldön is bemutatott színdarabot Balogh Rodrigó írta és rendezte. A színészt, színházi pedagógust és társadalmi vállalkozót a kitörési lehetőségekről és a darab sorsáról kérdeztük.

Képzőművészet
Könyv

Honderű II.

Könyv

A három Aranyos - Politikai humor a XIX. század derekán

Az egyszer csipkelődő, másszor maró politikai humor, az ellenzéki vagy éppen kormánypárti szatirizáló kedv már másfél évszázada is virult a hazai sajtóban. S ami különös, a tárcázó és röpiratozó humoristák java részét mindkét oldalon Kákay Aranyosnak hívták.

Tudomány

Tudomány

Kiállítás - Önképeink - Együtt-lét; Buli van!

Immár két szabadtéri fotókiállítás is élénkíti Budapest kulturális arculatát, és ennek mindenképpen örülhetünk: virtuálisan teleportálódni még akkor is élmény, ha nem egészen értjük, hogy pontosan hová és miért éppen oda repítettek minket.

Tudomány

cyberhírek

Fülirányítás Fülizomzatukkal irányíthatják kerekes széküket a jövőben azok a betegek, akik sem lábuk, sem karjuk mozgatására nem képesek. A Göttingeni Egyetem által kifejlesztett apró csip felfogja az izom jeleit, majd továbbítja őket a kerekes széket irányító vevőkészüléknek. Boldogsággén Brit kutatók felmérésükben boldogabbnak találták azokat a tizenéveseket, akik egy gén változatai közül az egyik kópiát hordozták duplán, míg azok, akik a másik változattal rendelkeztek, kevésbé voltak elégedettek. Médiafogyasztás Húsz év óta most először csökken a tévék száma az amerikai háztartásokban egy kutatás szerint.

Sport
Lélek

Lélek

Foglalkozása: látó - Becsukott szemmel is

Van, aki egy-egy kirándulást tesz hozzájuk, leginkább kíváncsiságból, van, aki rájuk kattan, és minden problémás élethelyzetben tőlük vár megoldást. Aurából személyiséget elemeznek és jövőt mondanak, vagy ahogy ők fogalmaznak: lehetőségeket mutatnak. Õk a látók.