lemez - Lykke Li: Wounded Rhymes

  • - koncz -
  • 2011. május 12.

Zene

Lykke Li 2008-as első albuma, a Youth Novel izgalmas zenei kavalkád volt. Sok-sok ütőshangszer és erős hazai, azaz svéd hatás - Fever Ray-es törzsi beütés, a The Knivest idéző északi misztikum és Robyn elektrós ritmusa - jellemezte.
Lykke Li 2008-as elsõ albuma, a Youth Novel izgalmas zenei kavalkád volt. Sok-sok ütõshangszer és erõs hazai, azaz svéd hatás - Fever Ray-es törzsi beütés, a The Knivest idézõ északi misztikum és Robyn elektrós ritmusa - jellemezte. A dalok nagy része vadromantikus, szabad önvallomás volt: egy ifjú szív naplója pozitív kicsengéssel. A mostani album elkészítéséhez a napfényes Los Angelesbe költözött az énekesnõ, s ez paradox módon borúsabb hangulatú lemezt eredményezett.

A Youth Novelt a Possibility címû szám követte, melyet a Twilight betétdalaként ismerhetett meg a közönség, s ez már elõrevetítette az új album komorabb atmoszféráját. A Wounded Rhymes, akárcsak elõdje, nagyon találó címmel önti szavakba a lemez zenei világát: sebzett rigmusokra ültetett szomorú, csalódott dalokat hallunk - a mûvésznõ kedves egyszerûséggel képezi le a felnövés tinédzserkort követõ periódusát. Persze itt is akadnak slágergyanús elektropopos darabok, mint például az elsõ kislemez, a Get Some, amely David Lynch Mulholland Drive-jának nyitódallamát juttathatja eszünkbe. A Silent My Song pedig szólhatna a Radírfejben szétesve daloló "Marilyn Monroe" szájából is, de az összes számot jellemzi ez a misztikus filmzeneszerûség.

Az album legnagyobb erõsségét a letisztult hangzásvilágú, puritán balladák adják (Silent..., I Know Places, Unrequited Love). A szövegek iróniamentesen, a zene szélsõséges fordulatok nélkül hat. Az album a Youth Novelhez képest sokkal érettebb és egységesebb hangulatú - nem utolsósorban pedig mentes a töltelékszámoktól, ami még a legnagyobbaknak sem könnyû feladat.

LL, 2011

*****

Figyelmébe ajánljuk