A fideszes "főispán" állta útját a Budapest-Belgrád-vasútvonalhoz kapcsolódó bekötőútnak

Belpol

Ehhez se szoktunk hozzá. A Fidesz-KDNP-ben előrelépkedő, a Pest megyei kormányhivatal élére állított főispán akadályozza az Orbán-kormány kínai csúcsberuházásához kötődő útépítést. Tarnai Richárd a jogszerűségre hivatkozva felfüggesztette saját kormányhivatala eljárását.

Nem várt fordulatot vett a Budapest-Belgrád-vasútvonal taksonyi állomásához kapcsolódó bekötőút miatt kárt szenvedő helyi gazdák próbatétele.

Tarnai Richárd volt KDNP-s országgyűlési képviselő és országgyűlési jegyző, a Pest megyei kormányhivatal vezetőjeként főispáni határozattal felfüggesztette a Taksonyt az 51-es főúttal összekötendő út engedélyezési eljárását.

A döntés a taksonyi gazdáknak kedvez, mivel a bekötőutat földjeiket kisajátítva akarja az önkormányzat megépíteni. A március végi bejáráson tapasztalt lincshangulatról a Narancs.hu számolt be elsőként. Információink szerint a fideszes polgármester bukásában – június 9-én a független Zsolnai Pál 30 százalékos különbséggel verte Kreisz Lászlót – szerepet játszott az erőltetett beruházás is, ami 29 gazda földjét, szőlősét szüntetné meg, tenné alkalmatlanná a további gazdálkodásra.

A tervezőcég január 12-én a kisajátításról szóló 2007-es törvényre hivatkozva kérelmezte a nagyközség önkormányzatánál a „termőföldek végleges célú más hasznosítását közlekedési infrastruktúra megvalósítása céljából”. A taksonyi Csokonai utca és az 51-es főút között 2,6 hektár, 35,41 aranykoronaértékű földet próbáltak kimetszeni. A munkákat az is sürgeti, hogy a kínai kivitelezők már lefektették a Budapest-Belgrád-vasútvonal vágányait Taksonynál, és az átrakó mellett a vasútállomás épületét is felújították.

Mindennek állt útjába az ún. főispán, aki az önkormányzat engedélyeztetési eljárását függesztette fel nem szokványos módon: saját hivatala határozatát vonta vissza. Tarnai Richárd megállapította, hogy az általa vezetett hatóság korábbi határozata jogsértő volt. Méghozzá a szintén az általa irányított kormányhivatalhoz tartozó földhivatal határozata alapján. „A mai napon a Pest Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 10. ráckevei illetékességű ingatlanügyi hatósága a »Taksony, Csokonai utca és az 51. jelű út között kialakítandó összeköttetés a 3736 helyrajzi számú ingatlanokon« tárggyal összefüggésben meghozott döntését kézhez véve megállapítottam, hogy hatóságom Határozata sérti a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 10. § (3) bekezdését.” Ez a bekezdés rendelkezik arról, hogy a termőföldek más célú hasznosításához (ebben az esteben a kisajátításhoz) szükség van az ingatlanügyi hivatal végleges hozzájárulására. Ami azonban nincs. „A termőföld más célú hasznosításával járó engedélyezési, jóváhagyási vagy tudomásulvételi, engedélyezési eljárásban érdemi döntés a termőföld más célú s hasznosításának engedélyezéséről szóló véglegessé vált ingatlanügyi hatósági határozat figyelembevételével hozható. Az ingatlanügyi hatóság határozatának hiánya esetén az eljáró hatóság az engedélyezési eljárását felfüggeszti." A jogtisztelő főispán a törvény betűit maradéktalanul betartva ezt lépte meg. Tarnai felhívta az építtető taksonyi önkormányzat figyelmét, ha az eljárást folytatni akarja, adjon be kérelmet a földhivatalhoz legkésőbb 2025. december 31-ig.

 
A szóban forgó bekötőút Taksonyban
Fotó: Narancs.hu
 

Taksonyban a Budapest-Belgrád-vasútvonal miatt nagy kapacitású rakodóterületet alakítanak ki, amire se Soroksáron, se Dunaharasztiban, se Dunavarsányban nincs lehetőség a közelben. A taksonyi körforgalom fogja biztosítani a sok száz kamion és teherautó számára az 51-es út elérését. Kreisz László egy januári testületi ülésen ígéretet tett, hogy a bekötőúttal kapcsolatban közmeghallgatást tartanak, amire lapzártánkig nem került sor. A fideszes polgármester azt is megígérte, ismételten megkeresik a tervezőcég, a Tura-Terv Kft. képviselőt azzal, jöjjenek el egy közmeghallgatásra. Lapunk is kereste a tervezőcéget, de nem ragált kérdéseinkre.

 
Fotó: Narancs.hu
 

Taksony június 9-én megválasztott polgármestere, Zsolnai Pál a Narancs.hu megkeresésére azt mondta, hivatalba lépése után mindenképpen foglalkozni fog a bekötőút ügyével, és teljeskörűen tájékoztatni fogja a földek kisajátításában érintett gazdákat.

Lépésről lépésre a főispánságig

Tarnai Richárd politikai karrierje hajnalán Barsiné Pataky Etelka személyi titkára volt. 2000-ben munkaerőpiaci szakreferens, a szociális és családügyi miniszter kabinetfőnöke. 2002-től kormányzati főtisztviselő, 2006-ig a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója szociális és családügyi kabinetjének kabinettitkára. 2006-2010 között az Országgyűlés alelnöke, Harrach Péter kabinetfőnöke. 2010-2014 között Kispest egyéni KDNP-s országgyűlési képviselője, 2011-től a Pest megyei kormányhivatal megbízott vezetője, 2022-től főispánja.

(Címlapképünkön: Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk