Lincshangulatban fogadták a taksonyi gazdák, hogy elveszik földjeiket a Budapest-Belgrád-vasútvonal miatt

Belpol

Információink szerint huszonkilenc gazda termőföldjét, szőlőskertjét sajátítják ki a településen a vasútvonal logisztikai állomásához épülő bekötőút miatt.

Március 26-án reggel 9 órakor helyszíni szemlén ismertették a terveket a taksonyi gazdákkal, akik – úgy tudjuk – rendkívül ellenségesen, lincshangulatban fogadták a kisajátítási eljárás következményeit.

A taksonyi vasútállomáson a Budapest-Belgrád-vasútvonalhoz épül logisztikai létesítmény, teherátrakó, ahonnan a gazdák földjein áthaladó földút kiszélesítésével építenek bekötő utat az 51-es főútra. A kamionok a kínai árukkal megrakva egy hamarosan megépülő turbókörforgalom érintésével fognak ráfordulni a már most is csúcsra járatott 51-esre. A taksonyiak, dunavarsányiak életét, türelmét alaposan meg fogja nehezíteni, ki fogja kezdeni a jelentősen megnövekvő teherforgalom, amihez egy szükségképpen létesítendő elosztó logisztikai bázis forgalma is hozzájárul. Mindez érinteni fogja az 51-esen közlekedőket, illetve az M0-s déli szakaszának forgalmát is terhelni fogja.

 
Építkezés a taksonyi vasútállomáson
Fotó: Narancs.hu

A földtulajdonosok indulatosak tehetetlenségükben; ha akarják, ha nem, elvesznek földjeikből, illetve kettégvágják azokat, így komolyan megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik az álattartást, hiszen a jószágot már nem tudják az úton átterelni. Az egyik gazda azzal szidta a beruházást: ilyet még a kommunisták se csináltak! A teljes műtárgy, rézsűvel, padkával, árokkal összesen 25 méter széles lesz a jelenlegi 4 méter széles földúttal szemben. Tudomásunk szerint 

mindezidáig nem mondtak konkrét összeget a gazdáknak, hogy mennyivel kártalanítanák őket.  

A tervezőcég január 12-én a kisajátításról szóló 2007-es törvényre hivatkozva kérelmezte a nagyközség önkormányzatánál a „termőföldek végleges célú más hasznosítását közlekedési infrastruktúra megvalósítása céljából”. A taksonyi Csokonai utca és a főút között 2 hektár 6083 négyzetméter 35,41 aranykoronaértékű földet fognak kimetszeni. A munkákkal haladni kell, a kínai kivitelezők már lefektették a Budapest-Belgrád-vasútvonal vágányait Taksonynál, és az átrakó mellett a vasútállomás épületét is felújítják.

A bekötőút a taksonyi képviselő-testületi januári ülésén került napirendre, mikor a helyi településrendezési eszközök módosítása vált szükségessé az 51-es főút 2x2 sávossá történő bővítése kapcsán. Tóth József független önkormányzati képviselő kérdezett rá a vasútvonal miatt épülő bekötőút következményére, amivel a 4 méter széles földutat 10 méteresre szélesítik ki. Kreisz László fideszes polgármester azzal hárította el a konkrét választ, hogy a tulajdonosok mindenről kaptak tájékoztatást a szerkezeti terv ismertetése során. Felhívta a figyelmet arra, hogy kiemelt beruházásról van szó, melyben az önkormányzat feladata a szerkezeti tervekhez illeszkedő műszaki vonalak berajzolása. „Amiről most szó van, az egy állami út, ebben nem feladata az önkormányzatnak a tulajdonosokkal egyeztetni” – hangzott el.

 
Ezt a bekötőutat szélesítenék ki
Fotó: Narancs.hu

A képviselő reagálásában felvázolta a következményeket. Egy nagy rakodóterületet alakítanak ki a Budapest-Belgrád-vasútvonal miatt, amire már se Soroksáron, se Dunaharasztiban, se Dunavarsányban nincs lehetőség a közelben. A taksonyi körforgalom fogja biztosítani a sok száz kamion és teherautó számára az 51-es út elérését. Jelezte a polgármesternek, továbbra is várják azt a tervet, ami bemutatja, hogy fog kinézni a bekötő út és a körforgalom. Tóth József emlékeztette a polgármestert, novemberben közmeghallgatást ígért, amire nem került még sor. Kreisz László a januári testületi ülésen ígéretet tett, hogy ismételten megkeresik a tervezőcég, a Tura-Terv Kft. képviselőt azzal, jöjjenek el egy közmeghallgatásra. Ezt cikkünk megjelenéséig nem hívta össze.

Megkerestük a polgármestert, aki legkésőbb április 10-ig ígért választ kérdéseinkre. A tervezőcéget szintén kerestük; ha válaszolnak, közöljük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk