Tiborczhoz közeli befektetők napelemparkjait vásárolta fel az MVM

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Belpol

Amiket még az Orbán család török barátja, Adnan Polat kezdett fejleszteni.

Az MVM Zöld Generáció Zrt. bejelentése szerint az Innovolt Kft. üzletrészeinek megszerzésével átveszi az irányítást a Vas megyei Sárfimizdón és Gersekaráton, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén található naperőművek felett – írja a hvg360.

A lap emlékeztetett, ezeket a napelemparkokat eredetileg Orbán Viktor és családjának török barátja, Adnan Polat kezdte fejleszteni, ám a török üzletember néhány évvel ezelőtt megvált energetikai cégeinek jelentős részétől. A három naperőmű három leányvállalaton keresztül az Innovolthoz került, amely ugyanazon a címen működik, mint Tiborcz István BDPST-csoportja, és alapításakor még az a Sájer Gábor is érdekelt volt benne, aki már a költségvetési csalás gyanújába keveredett Elios nevű cégben is segítette a kormányfő vejét.

A három leányvállalatot 2023 végén együttesen 10 milliárd forintra értékelték, igaz, csaknem 40 milliárd forintnyi hitel kellett a 138 MW összteljesítményű erőművek finanszírozásához. Az Innovoltnak most két eladója van: a Voyager Magántőkealap, amelyet a Mol Vagyonkezelő tulajdonában lévő alapkezelő igazgat, illetve a Green Energy Investhoron keresztül a Central European Opportunity Magántőkealap, amely ugyancsak azon a Pasaréti címen működik, mint Tiborczék.

Az Innovoltnak több mint 50 milliárd forint az eszközállománya, amihez képest egyelőre igen csekély a jövedelemtermelő képessége. 2023-ban mindössze egymilliárd forint árbevétele volt, amelyen 300 millió forint adózott eredményt ért el. A lap felidézte, néhány hete az MVM-csoport hasonló konstrukcióban a Tatooine Solarparkot vásárolta meg.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk