Apró gesztus a józsefvárosi jegyzőnek

Belpol

Józsefváros jegyzője bérlakást kapott a szomszéd kerülettől, bő három éve. Rimán Edina ugyan csak március óta jegyző – jogi végzettség nélkül –, de még amíg alpolgármester volt vagy korábban városházi alkalmazott, akkor sem volt rászorulva az önkormányzat segítségére.

 

Képünk csak illusztráció


Képünk csak illusztráció

Fotó: MTI

Határozatlan időre jutott Erzsébetvárosban önkormányzati bérlakáshoz Józsefváros jelenlegi jegyzője. (Az előző – még az SZDSZ-es vezetésben is működött jegyző, Xantus Judit nyugdíjba vonult, ellene korrupció gyanúja miatt ügyészségi eljárás folyik.) Rimán Edinának 2008. október 21-én az Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. utalta ki a lakást. A vagyonkezelő önmagában nem hozhatott döntést, szükség volt a tulajdonosi hozzájárulásra, amelyet Hunvald György (MSZP) polgármester adott meg. (Akkor még hivatalában volt, hónapokkal később, 2010. februárban vették őrizetbe – Zs.P.) A Rimán Edinának adott Dob utcai lakás 42 négyzetméteres, komfortos, egy szoba, egy félszoba, konyha és fürdőszoba van benne. Karrierjét figyelve Rimán Edina sem akkor, sem később nem tartozott azok táborába, akik ne engedhették volna meg maguknak, hogy magántulajdonostól béreljenek lakást: 2012. márciusban Józsefváros jegyzőjének nevezték ki 700 ezer forintos fizetéssel.

 

 

Az erzsébetvárosi bérlakásrendelet négyzetméterenként szociális alapon 280 forint + áfa, költségelv szerint 400 forint + áfa lakbért ír elő. Ha a legdrágább piaci sávot alkalmazzák, legalább 800 forint + áfa egy négyzetméter ára, azaz nettó 33 ezer 600 forint (bruttó közel 43 ezer forint). A lakáshirdetéseket figyelve egy ekkora lakás azon a környéken havi 60 ezer forint körül van.

Sem a VII., sem a VIII. kerületi önkormányzat nem árulta el a narancs.hu-nak, hogy a jegyzőnő hány forintért bérli a lakást. Vattamány Zsolt (Fidesz) erzsébetvárosi polgármester azzal hárította el megkeresésünket, hogy nem rendelkezik érdemi információval Rimán kerületi bérlakásáról, mivel 2010 decemberében a vagyonkezelőhöz kerültek az ezzel kapcsolatos jogok. Vattamány egyik első intézkedéseként lemondott a polgármesteri lakáskeretről való rendelkezésről. A vagyonkezelőtől a 2011-es közérdekű adatokról szóló információs törvényre hivatkozva nem kaptunk tájékoztatást.

Mielőtt mostani tisztségébe került, Rimán Edina Józsefváros alpolgármestereként dolgozott Kocsis Máté (Fidesz) polgármester oldalán. 2010 végén választották meg, Kocsis Máté akkori indoklásában kiemelte: Józsefváros az elmúlt időben egyre több külső forráshoz jutott, és e pénzek hatékony felhasználása, valamint a pályázati lehetőségek optimális kiaknázása miatt vált szükségessé az alpolgármester kinevezése, aki munkájával és szakmai tapasztalatával tovább erősíti a hivatal működését. Feladata a fejlesztések koordinálása és a pályázatok végrehajtása lesz. Az is mellette szólt, hogy tíz éve dolgozik a közigazgatásban, és „négy éve Kocsis Máté mellett segíti az önkormányzat fejlődését”. (Forrás: jozsefvaros.hu) (Rimán Kocsis Máté titkárságát vezette. Kocsis 2008-ban még alpolgármester volt, majd átvette a Fidesz-frakció vezetését, 2009-ben nagy többséggel nyerte az időközi polgármester-választást, 2010-ben országgyűlési képviselő és a rendészeti bizottság elnöke lett. Kocsis megerősödéséig Gotthard Gábor volt a legerősebb józsefvárosi fideszes, aki végül alpolgármesterként köszönt el a kerülettől. Nem ment messzire, manapság Erzsébetváros jegyzője. Gotthard szintén nem válaszolt kérdéseinkre.) Rimán Edina erzsébetvárosi bérlakása egyébként ugyanabban a házban van, ahol Szabó Zoltán (MSZP), Erzsébetváros korábbi polgármestere lakik. (Szabót hivatali visszaélés miatt fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Hunvald-perben első fokon. A volt szocialista politikus 2002-től éveken át jogosulatlanul használta a hivatal mobiltelefonját – Hunvald jóváhagyásával –, amivel több millió forintos kiadást okozott a kerületnek. Szabó most a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja.)

Rimán Edina alpolgármesterként a jegyzői pályázatot előkészítő bizottságban tevékenykedett Egry Attila (Fidesz) alpolgármester és Kocsis Máté polgármester oldalán. Első nekifutásra nem sikerült megfelelő jelöltet találni. Másodjára igen: Rimán Edinát. Összeférhetetlenség gyanúja, hogy az előkészítő bizottság tagja nyeri a pályázatot, nem merült fel, mivel a második jegyzői pályázat előkészítésében Rimán nem vett részt, Sántha Péterné alpolgármester töltötte be a helyét. Rimán lemondott alpolgármesteri székéről, és átült a jegyzőibe.

Igaz, nincs jogi doktori végzettséget igazoló egyetemi diplomája, de ez nem is szerepelt a feltételek között; a törvény lehetőséget ad erre, és Józsefvárosban éltek is ezzel. A jelentkezőnek igazgatásszervezői vagy állam- és jogtudományi doktori képesítéssel, vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképesítéssel kell rendelkezni – Rimán Edina az első feltételnek felelt meg. Szabó Lajos, a Magyar Közigazgatási Kar korábbi elnöke a narancs.hu-nak azt mondta, az igazgatásszervezői végzettség azért került a törvénybe, hogy a kisebb településeken – ahol nem keletkeznek nagyobb horderejű ügyek – el tudják látni a jegyzői feladatokat. Nagyobb településeken, városokban, fővárosi kerületekben nem jellemző, hogy jogi diploma nélkül neveznek ki jegyzőket, és ezt nem is tartja szerencsésnek.

A jogi diploma hiányának az önkormányzat működése annyiban láthatja hátrányát, hogy Józsefváros jegyzője nem tudja ellátni a törvényességi ellenőr feladatát, pedig ez a jegyzői munka egyik kiemelt területe. Az előterjesztések jogi kontrollját nem végezheti el, ez rendszeresen Mészár Erika aljegyzőre hárul: ő írja alá e dokumentumokat, Rimán Edina jegyző megbízásából.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.