Apró gesztus a józsefvárosi jegyzőnek

Belpol

Józsefváros jegyzője bérlakást kapott a szomszéd kerülettől, bő három éve. Rimán Edina ugyan csak március óta jegyző – jogi végzettség nélkül –, de még amíg alpolgármester volt vagy korábban városházi alkalmazott, akkor sem volt rászorulva az önkormányzat segítségére.

 

Képünk csak illusztráció


Képünk csak illusztráció

Fotó: MTI

Határozatlan időre jutott Erzsébetvárosban önkormányzati bérlakáshoz Józsefváros jelenlegi jegyzője. (Az előző – még az SZDSZ-es vezetésben is működött jegyző, Xantus Judit nyugdíjba vonult, ellene korrupció gyanúja miatt ügyészségi eljárás folyik.) Rimán Edinának 2008. október 21-én az Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. utalta ki a lakást. A vagyonkezelő önmagában nem hozhatott döntést, szükség volt a tulajdonosi hozzájárulásra, amelyet Hunvald György (MSZP) polgármester adott meg. (Akkor még hivatalában volt, hónapokkal később, 2010. februárban vették őrizetbe – Zs.P.) A Rimán Edinának adott Dob utcai lakás 42 négyzetméteres, komfortos, egy szoba, egy félszoba, konyha és fürdőszoba van benne. Karrierjét figyelve Rimán Edina sem akkor, sem később nem tartozott azok táborába, akik ne engedhették volna meg maguknak, hogy magántulajdonostól béreljenek lakást: 2012. márciusban Józsefváros jegyzőjének nevezték ki 700 ezer forintos fizetéssel.

 

 

Az erzsébetvárosi bérlakásrendelet négyzetméterenként szociális alapon 280 forint + áfa, költségelv szerint 400 forint + áfa lakbért ír elő. Ha a legdrágább piaci sávot alkalmazzák, legalább 800 forint + áfa egy négyzetméter ára, azaz nettó 33 ezer 600 forint (bruttó közel 43 ezer forint). A lakáshirdetéseket figyelve egy ekkora lakás azon a környéken havi 60 ezer forint körül van.

Sem a VII., sem a VIII. kerületi önkormányzat nem árulta el a narancs.hu-nak, hogy a jegyzőnő hány forintért bérli a lakást. Vattamány Zsolt (Fidesz) erzsébetvárosi polgármester azzal hárította el megkeresésünket, hogy nem rendelkezik érdemi információval Rimán kerületi bérlakásáról, mivel 2010 decemberében a vagyonkezelőhöz kerültek az ezzel kapcsolatos jogok. Vattamány egyik első intézkedéseként lemondott a polgármesteri lakáskeretről való rendelkezésről. A vagyonkezelőtől a 2011-es közérdekű adatokról szóló információs törvényre hivatkozva nem kaptunk tájékoztatást.

Mielőtt mostani tisztségébe került, Rimán Edina Józsefváros alpolgármestereként dolgozott Kocsis Máté (Fidesz) polgármester oldalán. 2010 végén választották meg, Kocsis Máté akkori indoklásában kiemelte: Józsefváros az elmúlt időben egyre több külső forráshoz jutott, és e pénzek hatékony felhasználása, valamint a pályázati lehetőségek optimális kiaknázása miatt vált szükségessé az alpolgármester kinevezése, aki munkájával és szakmai tapasztalatával tovább erősíti a hivatal működését. Feladata a fejlesztések koordinálása és a pályázatok végrehajtása lesz. Az is mellette szólt, hogy tíz éve dolgozik a közigazgatásban, és „négy éve Kocsis Máté mellett segíti az önkormányzat fejlődését”. (Forrás: jozsefvaros.hu) (Rimán Kocsis Máté titkárságát vezette. Kocsis 2008-ban még alpolgármester volt, majd átvette a Fidesz-frakció vezetését, 2009-ben nagy többséggel nyerte az időközi polgármester-választást, 2010-ben országgyűlési képviselő és a rendészeti bizottság elnöke lett. Kocsis megerősödéséig Gotthard Gábor volt a legerősebb józsefvárosi fideszes, aki végül alpolgármesterként köszönt el a kerülettől. Nem ment messzire, manapság Erzsébetváros jegyzője. Gotthard szintén nem válaszolt kérdéseinkre.) Rimán Edina erzsébetvárosi bérlakása egyébként ugyanabban a házban van, ahol Szabó Zoltán (MSZP), Erzsébetváros korábbi polgármestere lakik. (Szabót hivatali visszaélés miatt fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Hunvald-perben első fokon. A volt szocialista politikus 2002-től éveken át jogosulatlanul használta a hivatal mobiltelefonját – Hunvald jóváhagyásával –, amivel több millió forintos kiadást okozott a kerületnek. Szabó most a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja.)

Rimán Edina alpolgármesterként a jegyzői pályázatot előkészítő bizottságban tevékenykedett Egry Attila (Fidesz) alpolgármester és Kocsis Máté polgármester oldalán. Első nekifutásra nem sikerült megfelelő jelöltet találni. Másodjára igen: Rimán Edinát. Összeférhetetlenség gyanúja, hogy az előkészítő bizottság tagja nyeri a pályázatot, nem merült fel, mivel a második jegyzői pályázat előkészítésében Rimán nem vett részt, Sántha Péterné alpolgármester töltötte be a helyét. Rimán lemondott alpolgármesteri székéről, és átült a jegyzőibe.

Igaz, nincs jogi doktori végzettséget igazoló egyetemi diplomája, de ez nem is szerepelt a feltételek között; a törvény lehetőséget ad erre, és Józsefvárosban éltek is ezzel. A jelentkezőnek igazgatásszervezői vagy állam- és jogtudományi doktori képesítéssel, vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképesítéssel kell rendelkezni – Rimán Edina az első feltételnek felelt meg. Szabó Lajos, a Magyar Közigazgatási Kar korábbi elnöke a narancs.hu-nak azt mondta, az igazgatásszervezői végzettség azért került a törvénybe, hogy a kisebb településeken – ahol nem keletkeznek nagyobb horderejű ügyek – el tudják látni a jegyzői feladatokat. Nagyobb településeken, városokban, fővárosi kerületekben nem jellemző, hogy jogi diploma nélkül neveznek ki jegyzőket, és ezt nem is tartja szerencsésnek.

A jogi diploma hiányának az önkormányzat működése annyiban láthatja hátrányát, hogy Józsefváros jegyzője nem tudja ellátni a törvényességi ellenőr feladatát, pedig ez a jegyzői munka egyik kiemelt területe. Az előterjesztések jogi kontrollját nem végezheti el, ez rendszeresen Mészár Erika aljegyzőre hárul: ő írja alá e dokumentumokat, Rimán Edina jegyző megbízásából.

Figyelmébe ajánljuk