Fontosabbak az egyetemes értékek – Illés Zoltán hibás vagyonnyilatkozatai

szerző
Böszörményi Jenő
publikálva
2014. ápr. 23., 00:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem tudja, mennyi a fizetése, a pontos összegek sosem érdekelték – ezzel magyarázta a vagyonnyilatkozatában szereplő téves számokat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, aki időhiány miatt évről évre automatikusan másolja át az adatokat. A hibás dokumentumokat javítani fogja.

Nemrég a Magyar Narancs hasábjain részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a kormánytagok és államtitkárok vagyonnyilatkozatában közölt jövedelmi adatok – néhány kivétellel – kisebb-nagyobb mértékben eltérnek ugyanezen személyek személyijövedelemadó-bevallásában közzétett adataitól, holott ezeknek nyilván egyezniük kellene. A különbség néhány tízezertől akár több millió forintig is terjedhet. Ez utóbbi csoportba tartozik Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is, akinek 2011-ben 12,2 millió forinttal kisebb, 2012-ben viszont 5,45 millió forinttal magasabb volt az összevont adóalapja, mint ami a vagyonnyilatkozataiban közölt jövedelmi adatokból kiszámolható. Okkal feltételezhető tehát, hogy valamelyik dokumentumban tévesek az adatok.

false

Fotó: Vidékfejlesztési Minisztérium – MTI – Pelsóczy Csaba

Illés Zoltán „foglalkozásából származó havi adóköteles (bruttó) jövedelem”-ként 2011-es és 2012-es vagyonnyilatkozatában is a Közép-európai Egyetemtől (CEU) kapott „kb. 850 ezer” forintos egyetemi tanári fizetését jelölte meg. Országgyűlési képviselőként felvett 231 900 forintos képviselői tiszteletdíján felül államtitkárként további 997 200 forintos illetményre jogosult. (Képviselői fizetését nem kellett feltüntetnie, államtitkárként felvett járandóságát azonban köteles lett volna szerepeltetni, ez az adat először mégis csak a 2013-ról szóló nyilatkozatban tűnik fel, és akkor is hibásan: a bruttó helyett a nettó összeget adja meg.) Vagyonnyilatkozata szerint Illés más jövedelemmel nem rendelkezik, havi jövedelme így megközelíti a 2,1 millió forintot. Ezek alapján az összevont adóalap összegének 2011-ben 31,33 millió, 2012-ben 30,68 millió forint körüli összegnek kellett volna lenni, az államtitkár által az szja-bevallásból közzétett adatok szerint azonban 19,11 millió, illetve 36,13 millió forint volt ebben a két évben. Úgy tűnik tehát, hogy 2011-ben az adóbevallásból hiányzik egy jelentősebb összeg, 2012-ben viszont a vagyonnyilatkozatból.

Megkerestük a környezetvédelmi államtitkárt, és megkérdeztük, miből adódik az eltérés. Illés Zoltán elmondta, nem tudja, mennyi a fizetése. Azt tudja, hogy egyetemi oktatóként a Közép-európai Egyetemtől, parlamenti képviselőként az Országgyűléstől, államtitkárként pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kap fizetést, ezeknek azonban csak a nagyságrendjével van tisztában, hiszen „egész életemben fontosabb volt számomra a környezetvédelmi elkötelezettség, az egyetemes értékek, az elvégzendő munka. Tudom, hogy az élethez pénz is kell, de a pontos összegek sosem érdekeltek, ezért van könyvelőm, aki számontartja a részleteket”. Ahogy fogalmazott, ő egy „ilyen lúzer”, aki „nem követi, hogy milyen fizetése van”, arra „sem volt ideje, hogy pontosan beírja” a vagyonnyilatkozatba az összegeket, sőt „nem is emlékszik, mit ír bele” a vagyonnyilatkozatba.

Illés Zoltán elmondása szerint 1998 óta, amikor először lett képviselő, mindig ugyanúgy tölti ki a nyilatkozatot: akkor „beírt egy számot”, amit azóta évről évre automatikusan átmásol. Nem azért, mert annyira gazdag, hanem mert „az örökös időhiány miatt figyelmetlen”. Mikor jeleztük, hogy a vagyonnyilatkozatnak elvben teljeskörűen és pontosan kell tartalmaznia a jövedelmeket, az államtitkár készségesen vállalta: „erkölcsileg és törvényileg felelősnek érzi magát”. Illés, akinek képviselői megbízatása az új Országgyűlés megalakulásával megszűnik, azt ígérte, hogy záró vagyonnyilatkozatában szinkronba hozza a nyilvános dokumentumokban megjelenő hibás adatokat.

Az országgyűlési képviselők jogállását szabályozó törvény szerint azért ennél súlyosabb a helyzet: a képviselőnek/államtitkárnak kötelessége a valós vagyoni, jövedelmi helyzetét bemutató adatokkal kitölteni a vagyonnyilatkozatát, s ez alól az időhiány sem ad felmentést. Sőt, a törvény a mandátum elvesztését helyezi kilátásba a valótlan adatokkal kitöltött vagyonnyilatkozat miatt: ha a képviselő a vagyonnyilatkozatban lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közöl, akkor a mentelmi bizottság elnöke köteles kezdeményezni a képviselő összeférhetetlenségének kimondását.

szerző
Böszörményi Jenő
publikálva
2014. ápr. 23., 00:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  alex7
  2014. április 25., péntek 07:57
  Mennyire egyenlőek vagyunk!
  Másokat a feléért lecsuknak, meghurcolja őket a NAV, csalás, okirat hamisítás a minimum amiért eljárás alá vonják őket!
  Ezek azt tesznek, amit akarnak!!!!!!!!!!!!!
 2. 6
  2014. április 24., csütörtök 21:33
  Nem tudom hogy alakult a pénzügyi dolgaim.Lehet a télapó tette az ajtó elé,lehet hogy valami más...
 3. 5
  MRBIG6666
  2014. április 24., csütörtök 09:38
  Honnan lehet megtudni, hogy mi van valakinek a személyi jövedelemadó-bevallásában? Ezt nem csak a NAV tudhatja? Ez nem adótitok? ;)Mert, ha nem akkor szívesen segítek az oknyomozásban.
 4. 4
  uborkaszezon
  2014. április 23., szerda 19:48
  A vagyonnyilatkozat cseles iromány lehet, hogy ilyen sok mindenkin kifog.
  Amúgy Illés magyarázata sokkal szórakoztatóbb, mint Rogán makogása; ez „a pontos összegek sosem érdekeltek” hozzáállás egészen más dimenzió, mint naponta újraírni azt a kurva nyilatkozatot.
 5. 3
  Geoda
  2014. április 23., szerda 17:16
  http://endresy.blogspot.de/2014/04/kistestveri-adoforintok-nagytasonak.html
 6. 2
  Makuch Bertalan
  2014. április 23., szerda 15:52
  Hülyének nézi az embereket? Őt nem érdekli. Ember nincs aki bevegye, vagy nagyon hülyének kell lenni. Nincs ideje. Szegény, mindjárt sajnálni fogom.
 7. 1
  tiszapolgári
  2014. április 23., szerda 10:30
  „Tudom, hogy az élethez pénz is kell”

  Á, dehogy, ez csak amolyan népi szólásmondás. Olyasmi, mint az, hogy „Te se hülyülsz már meg, öcsém!”

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra