Ha Tiborcz azt gondolta, fellélegezhet, tévedett: az OLAF nem hagyja az Elios-ügyet

  • narancs.hu
  • 2018. november 8.

Belpol

Az Európai Bizottság nem hagyja figyelmen kívül az eddigi megállapításokat.
"Semmit nem von le az OLAF megállapításaiból az, hogy Magyarországon megszüntették a nyomozást Elios-ügyben. Az Európai Bizottság nyomon követi az ügyben tett ajánlásokat" – ez derült ki, miután az ATV az OLAF illetékeseit kérdezte Tiborcz István volt cégével kapcsolatban.
Noha tegnap bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios Innovatív Zrt.-vel szemben, az OLAF-ot azaz Európai Csalás Elleni Hivatalt ez nem hatotta meg. Az ATV-nek az ügy lezárásával kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy törvényszéki szempontból a nemzeti igazságszolgáltatás feladata eldönteni, hogy követi vagy sem az OLAF által megfogalmazott ajánlásokat. Ha viszont nem indult eljárás nemzeti szinten, az nem érvényteleníti az OLAF megállapításait, vagy pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. A pénzügyi szinten az Európai Bizottság jelenleg is nyomon követi az ügyben tett megállapításokat.

„Az OLAF-vizsgálat kiderítette, hogy nem csak súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de bizonyítékok vannak érdekütközésre is” – tették hozzá.

Figyelmébe ajánljuk