Januártól megdrágulnak az útdíjak

  • narancs.hu
  • 2018. november 9.

Belpol

A pluszbevételt vidéki utak javítására szánják.

Tegnap este jelent meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete, amely bevezeti a január elsejétől évényes magasabb útdíjakat. Eszerint  átlagosan 5,8 százalékkal lesz drágább az autópályák, autóutak és főutak használata.

Az MTI közleménye szerint 2015 óta elmaradt a díjtételek inflációkövető rendezése, ezért szükséges a a teherautók úthasználata után fizetendő díjak fent említett százalékú emelése. Emellett azonban a kéttengelyes járművek, azaz a személygépkocsik díjszabása is emelkedik: ezek kilométerenkénti díja áfával együtt gyorsforgalmi úton 52,40 forint helyett 55,44 forint, főúton 22,29 helyett 23,58 forint lesz.

A J3 kategóriába eső háromtengelyes kocsiknál ezek az összegek 77,78 és 40,83 forintra, a J4 kategóriában (négy vagy több tengelyesek) 120,40 és 75,10 forintra nőnek.

Az emelés mindezek mellett bizonyos kedvezmények csökkentésében valósul meg: a legkedvezőbb környezetvédelmi besorolású ("A"), négytengelyes tehergépkocsiknál, amelyek a külföldi átmenő forgalom legnagyobb részét adják, az eddigi 20 helyett a két- és háromtengelyesek esetében alkalmazott 15 százalékos kedvezmény jár a jövő évtől.

Ehhez kapcsolódóan a környezetvédelmi kategóriák besorolását is szigorítják: „A” kategóriába az újévtől már csak az EURO V és annál jobb (legalább 6-os vagy 5-ös környezetvédelmi osztályú) motorral felszerelt járművek tartpznak majd: tehát au EURO III és IV minősítésű kocsik az eddigi kedvezményüket elvesztik és ugyanúgy teljes díjat fizetnek, mint az EURO II-höz tartozók.

Azt is közlik, hogy mivel a 10 napos autópálymatrica díját már októberben emelték, az most nem emelkedik tovább. Illetve kiemelik, hogy a befolyó pluszösszegek a falusi útalapba kerülnek majd.

Figyelmébe ajánljuk