Hadházy: Négyszeres áron számolták el az állami informatikusképzéseket

  • narancs.hu
  • 2021. november 15.

Belpol

A képviselő szerint ezzel 2,25 milliárd forint kár érte a költségvetést. 

Az európai uniós pénzből finanszírozott informatikus-tanfolyamok ára négyszer akkora volt, mint állami finanszírozás nélkül – erről ír Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Tavaly júliusban hirdette meg az erre vonatkozó pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a felhívás akkor a képzések megvalósítását koordináló szervezeteknek úgy szólt, hogy a struktúraváltó képzéseken minimum 1000 fő oktatását kell elkezdeni, és 750 főnek kell sikeresen elvégezni a kurzusokat. A képzés maximum 12 hónapig tarthat, a kurzusoknak 2022. október 31-ig be kell fejeződnie, a képzési összeg pedig 100 százalékban ban támogatott. A kiírás szerint a képzésekre legfeljebb 4000 forint/óra/diák összeget tudnak majd elszámolni.

Hadházy most arról ír, hogy ugyanazt a képzést, amit az uniós pénzből finanszírozott, államilag támogatott rendszerben 2,56 millióért számolnak, azt az egyik képző piaci alapon mindössze 700 ezer forintért adja, vagyis

mintegy négyszeres áron számolják el ugyanazt, ha állami/uniós pénzből megy. 

Hadházy hozzáteszi, a különbséget nem indokolja az, hogy a tananyagokat el kell készíteni, mivel arra külön 4 milliárd forint EU-s támogatást adott a kormány. 

A képviselő számításai szerint a költségvetést így 2,25 milliárd forint kár érte.

"Valójában azonban a több ezer tanulni vágyó fiatalt, illetve az egész országot érte kár: ha nem lopták volna el a pénz háromnegyedét, akkor 1000 helyett 4000 résztvevője lehetett volna a tanfolyamoknak" – teszi hozzá.

Hadházy azt is írta, hogy az ügyet jelenteni fogja azEurópai Csalás Elleni Hivatalnak, az OLAF-nak és "ha az ügyvédem kapacitása bírja, feljelentést is fogunk tenni".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk