Közel 41 milliót markolt fel a Médiatanács távozó elnöke

  • narancs.hu
  • 2021. november 15.

Belpol

Karas Monika is jól járt a lemondással, és már új állása is van. 

Bruttó 61,6 millió forintot kapott végkielégítés és kártalanítás jogcímen Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a Médiatanács október 31-i hatállyal lemondott elnöke a 24.hu számítása szerint. A nettó lelépési pénz így 40 964 000 forint.

Karas Monikát 2013 augusztusában választották meg az NMHH elnökének, és bár mandátuma kilenc évre szólt, így 2022 szeptemberében kellett volna csak megválasztani az utódját, Karas már idén októberben lemondott, így még garantáltan a Fidesz-többség dönthet az utódjáról.

Az NMHH 24.hu-nak küldött tájékoztatása alapján az elnök jelentős összeget kapott végkielégítés és kártalanítás címén: 

  • az elnököt lemondásakor két havi végkielégítés illeti meg. Mivel Karas (miután 2019 nyarán a fizetését több mint a háromszorosára emelte az Országgyűlés) havi bruttó 4 millió forintot keresett az NMHH, illetve havi 400 ezret a Médiatanács elnökeként, azaz bruttó 8,8 millió forint végkielégítést kapott.
  • jogszabály alapján egy éven át nem dolgozhat a médiábn, ezért kártalanítás is járt neki: a médiatörvény szerint ennek összege a megelőző 12 havi, a hatóságtól származó nettó jövedelme, ami Karas esetében összesen nettó 35 112 000 forint kártalanítást utaltak távozásakor a számlájára.

Karas így összesen nettó 40 964 000 forintot vihetett haza a lemondása után. 

Az NMHH tájékoztatása szerint Karas „egyéb bérjellegű kifizetésben nem részesült”.

Karas egyébként nem maradt munka nélkül, novembertől az Állami Számvevőszék alelnöke. Itteni fizetése havonta bruttó 4 237 800 forint – majdnem ugyanannyi, mint előző pozíciójában. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk