Január elsejétől kettészedik a Honvédkórházat

  • narancs.hu
  • 2022. december 31.

Belpol

A kórház egyik része a Belügyminisztérium irányítása alá kerül, a másik marad csak a Honvédségnél. 

Január elsejétől kettéválasztják a fővárosi Honvédkórházat – írja a Népszava

Az intézmény egy része „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven folytatja a belügyi tárca irányítása alatt a működését, míg a másik részében továbbra is Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) néven megmaradnak a katonakórház bizonyos funkciói, s ellátják a NATO feladatokkal kapcsolatos kötelezettségeket.

A Népszava cikke szerint minderről eddig csak a katonai státuszban foglalkoztattak kaptak tájékoztatást, ám ők ennek tartalmáról nem beszélhetnek. A honvédségi civil alkalmazottak még az utolsó munkanapon sem tudtak részleteket a rájuk váró változásokról.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, a legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében, ők ugyanis eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakításával pedig szolgálati jogviszonyba kerülnek. De arról nem tudni, hogy az eddig szerzett jogaikat és járandóságaikat így is meg tudják-e tartani. Egyelőre csak annyi ismert, hogy január 15-ig megkapják az érintettek az új munkaszerződésüket és öt napjuk lesz arra, hogy azt aláírják. Aki ezt megtagadja, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya.

A szakszervezet több mint egy tucat kérdést próbált tisztázni az országos kórházi főigazgatóval, ám a még karácsony előtt elküldött levelükre máig sem kaptak választ. Sokan azt sem tudják, hogy az új intézményben szükség lesz-e a munkájukra, az új jogviszonyban kinek, hol lesz a munkahelye, milyen munkakörben látja majd el a feladatait?

A betegek mindebből csak annyit fognak érezni, hogy január elsején 12 órától másnap reggel hatig szünetel a betegfelvétel, a sürgősségi ellátás az intézményben, ezalatt a 18 óra alatt állítják üzembe az újonnan felálló Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház informatikai rendszerét, de a kórház betegeit ezalatt is ellátják.

Az esetleges új betegeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) átirányítja más intézményekhez, így több mint egy tucat kórház között osztja szét: akikhez mentőt hívnak, azoknak az NNK utasítása alapján az Országos Mentőszolgálat diszpécsere talál majd ellátót, akik maguk mennének valamilyen szakrendelésre, vagy sürgősségi ellátásért, azok a háziorvosuknál érdeklődhetnek, hogy melyik kórházat jelölték ki az ellátásukra.

A Népszava cikkének megjelenése után szombaton közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium az egészségügyi központ átalakításáról, ebben megerősítették, hogy 2023. január elsejétől a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ részeként működő Honvédkórház ellátási feladatainak döntő részét új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház veszi át, az újonnan létrejövő szervezet tevékenységét a belügyminiszter, mint a kormány egészségügyért felelős tagja irányítja majd.

Azt is írták, hogy a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő személyi állomány – és a kapcsolódó infrastruktúra is – átadásra kerül az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház részére, így a gyógyító tevékenység folyamatossága is garantált. Az új intézmény 2023. január 1-től átveszi a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ korábbi területi ellátási kötelezettségét, illetve továbbra is ellátja a honvédelmi rendszerhez kötődő igényjogosultakat.

Az átalakítások után a Magyar Honvédség szervezeteként fennmarad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja. Annak érdekében, hogy a védelemegészségügy jelenleg is meglévő magas szakmai színvonalának további fejlesztése is biztosított legyen, a honvédelmi miniszter 2022. decemberében döntött az egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztások és munkakörök meghatározásáról, amelyek szükségesek a Magyar Honvédség egészségügyi feladatai zavartalan ellátásához.

A Magyar Honvédség a jövőben is támogatja a civil egészségügyi ellátást, így az egészségügyi munkakörű katonák a továbbiakban is segítik az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház feladatainak ellátását. Az átalakítás egyszerre szolgálja a civil egészségügy megerősítését és a honvédelmi haderőfejlesztési program keretében a védelemegészségügy reagálóképességének fokozását, továbbá a hazánk által, a NATO irányába a katonaegészségügy terén tett vállalások teljesítését, az ún. ROLE képességek kialakítását, továbbfejlesztését nagyban szolgálja – áll a közleményben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?