Egyelőre nem kényszeríti a magánorvosokat állami munkára a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. december 31.

Belpol

A nagy felháborodást kiváltó intézkedés egyelőre kimaradt az új egészségügyi rendeletekből. 

Péntek este megjelentek a Magyar Közlönyben az egészségügy átalakítására vonatkozó rendeletek. A karácsony előtt néhány nappal társadalmi vitára bocsátott tervezetekből az derült ki, hogy az állami ellátásban tapasztalható orvoshiány miatt havi 20 órában munkára kötelezik az állami ellátásban a tisztán és főállásban a magánegészségügyben dolgozó orvosokat is, akik csak így tarthatnák meg működési engedélyüket.

Most azonban úgy tűnik, ezt az elképzelést végül ejtette a kormány, ugyanis a Magyar Közlönyben nem szerepel ez a módosítás – szúrta ki a hvg.hu

A lap összefoglalója szerint a háziorvosok és fogorvosok finanszírozása viszont változni fog, a megjelent rendelet szerint is nagy hangsúly lesz a szűréseken. Az sem változik, hogy jelentősen átalakul vidéken az ügyeleti ellátás, fokozatosan száll be a koordinálásba és az ügyeleti ellátás biztosításába az Országos Mentőszolgálat.

Jelentősen átalakul a kórházi struktúra is, a vármegyei kórház alá tartoznak majd a városi állami intézmények, a telephelyek között a megyei dolgozók vezényelhetőek lesznek, illetve a kórházakban jelentősen centralizálják majd az ellátást, a jelenleginél jóval kevesebb, de koncentráltabb ellátást adhatnak majd a kórházak.

A pontos részletek, vagyis hogy melyik kórházban milyen ellátás marad meg, azonban egyelőre továbbra sem ismertek, arról Pintér Sándor belügyminiszter adhat majd ki rendeletet.

Azzal kapcsolatban, hogy a köznyelvben csak "elfekvőként" hivatkozott osztályokat átadják "a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központoknak", szintén nem ír a rendelet, a hvg.hu úgy tudja, hogy a kormány belassítja a folyamatot, és egy azonnali átszervezés helyett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indul egy pilotprogram, és annak hatását elemezve lépnek tovább. Ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk