Kétlépcsős azonosítást vezet be az ELTE a Neptunhoz

  • narancs.hu
  • 2023. július 28.

Belpol

Miután áprilisban több egyetem diákjai is furcsa üzeneteket kaptak a hallgatói információs rendszerben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) július végétől – a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként – bevezeti a kétfaktoros azonosítást a Neptun-rendszerbe való belépéshez. Az ELTE közleménye szerint az idén áprilisban történt, több hazai egyetemet érintő informatikai biztonsági incidensre reagálva fejlesztették ki a kétfaktoros azonosítást a Neptun alkalmazáshoz. 

Az egyetem hallgatói ezentúl a hagyományos jelszót kiegészítő időalapú, egyszer használatos jelszóval (Time-based One-Time Password – TOTP) léphetnek be a Neptunba okostelefonjuk segítségével. Tartalék megoldásként – például arra az esetre, ha valakinek lemerült a telefonja – e-mailben továbbított egyszer használatos belépési jelszót is kérhetnek a hallgatók. Az ELTE bízik abban, hogy a kétfaktoros azonosítással biztonságosabbá válik a hallgatói információs rendszer használata.

A Telex felidézte, áprilisban több egyetem diákjai is érdekes üzeneteket kaptak a Neptun rendszerén keresztül. Valaki például éppen a lap nevében küldött furcsa, esetenként trágár szövegeket diákoknak. Az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek voltak az ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk