Kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Belpol

Fejek hullottak a tűzijáték lefújása miatt? 

"Vezetői változások a meteorológiai szolgálatnál" címmel küldött ki közleményt hétfő délután a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium. 

A közleményben az áll, hogy "azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese".

Mint írják, az OMSZ irányítási jogát gyakorló Palkovics

augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

A közlemény ugyan nem tartalmaz indoklást, elég valószínű, hogy a két OMSZ-vezető kirúgása nem független attól, hogy az operatív törzs az OMSZ előrejelzésére hivatkozva szombaton kora délután lemondta – illetve igazából egy héttel elhalasztotta – az augusztus 20-i tűzijátékot, majd végülis aznap este nem volt különösebb vihar. 

A kormányközeli sajtó már másnap, vasárnap elkezdte pedzegetni az OMSZ felelősségét a tűzijáték lefújásában: az Origo "súlyos tévedésről", "hibás előrejelzésről" írt, de a Mandiner is egyértelműen a meteorológusokra tolta a felelősséget, mondván "téves előrejelzést" adott az OMSZ az operatív törzsnek. 

Az OMSZ utólag a Facebook-oldalán kezdett magyarázkodásba – még ha egyébként egyértelmű is, hogy a meteorológia nem egyértelmű jóslásokból áll –, ekkor azt írták, hogy "a délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg.

Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is.

Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!"

A kormánynak ez úgy tűnik, nem volt elegendő. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.