ORFK: Csökken a rendőri leszerelések száma az illetményemelés bejelentése óta

Belpol

A koronavírus-járvány miatti leszerelési tilalom feloldása óta közel 600-an kezdeményezték a leszerelésüket, viszont amióta köztudott, hogy jelentős béremelésre számíthatnak, mindösszesen 28-an döntöttek hasonlóan a rendőrségnél. A Honvédelmi Minisztérium is bizakodó a katonákat is érintő bérfejlesztés hatásait illetően. 

Jelentősen csökkent a leszerelésüket kezdeményező rendőröknek a száma azóta, hogy kiderült, komoly bérfejlesztéssel számolhatnak már szeptember elsejétől – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Narancs.hu-t. 

Lapunk legfrissebb, nyomtatott kiadásában foglalkoztunk részletesen azzal, hogy az új kata-törvényt övező demonstárciók árnyékában bejelentett rendőri bérfejlesztés milyen hatást gyakorolhat a rendőrségi állományra. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára megkeresésünkre azt mondta, a járványt megelőző időszakban évente ezer, majd évi 2-2,5 ezer rendőr is leszerelt, tavaly pedig, amikor volt néhány hónapnyi lehetőség a távozásra, 1300-an hagyták el a pályát (a mostani leszerelési tilalom idén május 31-én ért véget). Felméry Zoltán közgazdász, több egyetem tudományos munkatársa a rendelkezésére álló információk alapján pedig azt mondta, a mintegy 50 ezres rendőrségi állományból 37–39 ezer fő hivatásos, a többiek a háttérmunkát végző közalkalmazottak, az ún. riaszosok. Úgy vélte, 3–4 ezer ember hiányzik a rendszerből, minden tizedik pozíció betöltetlen.

Azt még a Magyar Hang derített ki a közelmúltban, hogy a járvány miatti leszerelési tilalom után, június 1. és 8. között 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be a lemondási kérelmét.

Azonban a júliusban bejelentett bérfejlesztés értelmében két ütemben a tiszthelyettesi állománynál átlagosan 30-44 százalék közötti, a tiszteknél 18-25 százalékos béfejlesztés lesz. Ez azt jelenti, hogy szeptember elsejével a tiszthelyettesek az eddigi bruttó 267 ezer forint helyett 384 ezer forintos, a pályakezdő tisztek bruttó 393 ezer forint helyett 510 ezer forintos illetményből gazdálkodhatnak.

A Magyar Narancsban megjelent cikkünk írásakor egkerestük az ORFK-t, ahonnan lapzártánkig nem kaptunk választ. Most viszont a rendőrség közölte: a lemondási tilalom megszűnését követően „az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (rendőrség) állományából 2022. augusztus 11-ig 587 fő adta be a kérelmét jogviszonya lemondással történő megszüntetése érdekében”, ami közel duplája a június eleji adatnak. 

Ugyanakkor az illetményemelés 2022. július 15-ei bejelentést követően a jogviszonyukat lemondás jogcímén kezdeményezők száma jelentősen csökkent. 

2022. augusztus 11-ig mindösszesen 28 fő nyújtotta be kérelmét országosan

– tájékoztatott az ORFK. 

Az 52 milliárdos bérfejlesztés egyébként nem csak a rendőröket, hanem a katonákat is érinti; egy kezdő közkatona jelenlegi 280 343 forintos illetménye szeptembertől 399 180 forintra, míg 2024 januárjától 439 098 forintra emelkedik. Egy kezdő őrmester illetménye pedig a mostani 375 064 forintról idén szeptembertől 421 834 forintra, 2024 januárjától pedig 509 287 forintra nő. 

Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is. „Az elmúlt években végrehajtott  katonai béremelési program már ezidáig is növelte a hivatásos és szerződéses katonai pálya és az önkéntes katonaság iránt érdeklődők és jelentkezők számát. A hamarosan (szeptemberben) életbe lépő, újabb jelentős béremelés várhatóan tovább fogja növelni a katonai pályát választó fiatalok számát” – válaszolta a tárca. 

(Címlapképünkön: Czukor Gergely rendőr alezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztályának osztályvezetője beszédet mond az Észak-Macedóniába induló magyar rendőri kontingens tagjainak búcsúztatásán a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2022. május 3-án. MTI/Balogh Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?