Megtámadták az Ab-n az árstopot az élelmiszerláncok

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Belpol

Szerintük a kormány visszaélt a veszélyhelyzeti jogalkotással és alaptörvényellenes az árstop. 

A hazánkban működő multinacionális élelmiszerláncok közös alkotmányjogi panaszukban kérik azt az Alkotmánybíróságtól, hogy állapítsák meg a hat alapvető élelmiszer hatósági árát rögzítő kormányrendeletek Alaptörvény-ellenességét, és azokat a kihirdetésükre visszamenőleges hatállyal semmisítsék meg – írja az Index.

A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és az UHT 2,8 százalékos tehéntej árát idén február 1-től rögzítette a kormány a taval yoktóber 15-i szinten. 

A hatósági élelmiszerárakat rögzítő jogszabályokat az augusztus 1-jén kelt alkotmányjogi panaszukban támadták meg az Alkotmánybíróságon, az „élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó, országos hálózattal, más EU-tagállamban honos anyavállalattal rendelkező gazdasági társaságok” képviseletét a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda vállalta. 

 

Az indítványozók az egyes élelmiszerek kiskereskedelmi árának maximumát megállapító kormányrendelet, valamint az ezen intézkedéssel összefüggő egyéb jogszabályok Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, illetve alkalmazhatatlanságuk kimondását kérték az Alkotmánybíróságtól.

Az indítványozók szerint a szabályozás sérti a kellő felkészülési idő követelményét, továbbá mind az árrendelet, mind a veszélyhelyzeti kormányrendeletek érvényessége kapcsán

felmerül a kormány veszélyhelyzeti jogalkotói jogkörével történt visszaélés is, 

nem alkalmasak a veszélyhelyzeti célok elérésére, ahhoz semmi közük nincs. Ráadásul az indítvány szerint súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét, hogy az „ideiglenes” jelleggel bevezetett hatósági ármaximálás további hónapokra lett kiterjesztve. Hivatkoznak arra is, hogy az intézkedések korlátozzák az alaptörvényből levezetett szerződési szabadságot is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk