Könyvhét helyett parkoló a Vörösmarty téren?

  • Hamvay Péter
  • 2016. március 24.

Belpol

Kocsis Máté megszólalt a könyvhét ügyében, de csak a kérdőjelek szaporodtak.

Kocsis Máté reagált lapunk cikkére melyben arról írtunk, az általa alelnökölt fővárosi Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság arról határozott, hogy júniusban, 87. alkalommal nem tarthatják meg a könyvhetet a Vörösmarty téren.

A polgármester közleménye szerint „ezzel szemben a valóság az, hogy erre vonatkozó döntést a bizottság nem hozott. A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet”. Kocsis Máté egyúttal kéri lapunkat és azokat az orgánumokat, akik átvették a hírt, amelyet egyébként később a szervezők közleménye is megerősített, hogy „tartózkodjon a valótlan híresztelésektől és a vonatkozó részeket távolítsák el cikkeikből”.

Nos:

  1. Valóban súlyosan hibáztunk, és hamut szórunk a fejünkre. Kocsis András Sándor, a könyvhetet  szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke is megerősítette, hogy az említett fővárosi bizottság nem hozott ilyen döntést.
  2. Ám az elnök hozzátette, és közleményükből is ez derül ki, hogy a bizottság szóban azt közölte velük, nem is egyszer, hogy a kérésüket el fogja utasítani. Ezért fordult a sajtóhoz a könyves szervezet.
  3. Az, hogy Kocsis Máté nem mond igazat, saját közleményéből is kiderül. Ugyanis a mondat egyik részében azt állítja, hogy a „A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom”, a másikban pedig arról beszél, hogy „munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet”. Igaz, a Facebookon, ahol kedvesen „a Soros György-féle Magyar Narancsról” beszél, már hozzáteszi, hogy azt szeretné, „ha Józsefvárosban is lenne” könyvhét.
  4. Éppen azért áll a bál, mert a könyvesek a Vörösmarty téren akarják rendezni a könyvhetet, nem pedig a VIII. kerületi Múzeumkertben vagy a kínai piac helyén, vagy a Józsefvárosi pályaudvaron, vagy ki tudja, hol. Ha ezt nem érti, javaslom, kérdezze meg párttársait, például Navracsics Tibort vagy L. Simon Lászlót, akik gyakori vendégei a könyvhétnek ott, a Vörösmarty téren.
  5. De fordulhat a nem kifejezetten könyvbarát hírében álló Tarlós Istvánhoz is, akinek húsvét után első dolga lesz, hogy tájékozódjon az ügyben. Legalábbis azt tudtuk meg az MKKE elnökétől, hogy kedd 11 órakor beszélni óhajt vele a főpolgármester.
  6. Egyébként meg az Együtt budapesti elnöke, Pataki Márton azt írja közleményében, hogy „Kocsis Máté megint hazudott: miközben azt állítja, ő maga nem fúrta meg az Ünnepi Könyvhetet, aközben a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága, amelynek Kocsis Máté az alelnöke, március 8-án 423./2016 (03.08.) határozatában döntött arról, hogy április 29-től a József nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Magyarul: június 9-től éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni”. A határozat itt elérhető.

Figyelmébe ajánljuk