Könyvhét helyett parkoló a Vörösmarty téren?

 • Hamvay Péter
 • 2016.03.24 13:10

Belpol

Kocsis Máté megszólalt a könyvhét ügyében, de csak a kérdőjelek szaporodtak.

Kocsis Máté reagált lapunk cikkére melyben arról írtunk, az általa alelnökölt fővárosi Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság arról határozott, hogy júniusban, 87. alkalommal nem tarthatják meg a könyvhetet a Vörösmarty téren.

A polgármester közleménye szerint „ezzel szemben a valóság az, hogy erre vonatkozó döntést a bizottság nem hozott. A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet”. Kocsis Máté egyúttal kéri lapunkat és azokat az orgánumokat, akik átvették a hírt, amelyet egyébként később a szervezők közleménye is megerősített, hogy „tartózkodjon a valótlan híresztelésektől és a vonatkozó részeket távolítsák el cikkeikből”.

Nos:

 1. Valóban súlyosan hibáztunk, és hamut szórunk a fejünkre. Kocsis András Sándor, a könyvhetet  szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke is megerősítette, hogy az említett fővárosi bizottság nem hozott ilyen döntést.
 2. Ám az elnök hozzátette, és közleményükből is ez derül ki, hogy a bizottság szóban azt közölte velük, nem is egyszer, hogy a kérésüket el fogja utasítani. Ezért fordult a sajtóhoz a könyves szervezet.
 3. Az, hogy Kocsis Máté nem mond igazat, saját közleményéből is kiderül. Ugyanis a mondat egyik részében azt állítja, hogy a „A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom”, a másikban pedig arról beszél, hogy „munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet”. Igaz, a Facebookon, ahol kedvesen „a Soros György-féle Magyar Narancsról” beszél, már hozzáteszi, hogy azt szeretné, „ha Józsefvárosban is lenne” könyvhét.
 4. Éppen azért áll a bál, mert a könyvesek a Vörösmarty téren akarják rendezni a könyvhetet, nem pedig a VIII. kerületi Múzeumkertben vagy a kínai piac helyén, vagy a Józsefvárosi pályaudvaron, vagy ki tudja, hol. Ha ezt nem érti, javaslom, kérdezze meg párttársait, például Navracsics Tibort vagy L. Simon Lászlót, akik gyakori vendégei a könyvhétnek ott, a Vörösmarty téren.
 5. De fordulhat a nem kifejezetten könyvbarát hírében álló Tarlós Istvánhoz is, akinek húsvét után első dolga lesz, hogy tájékozódjon az ügyben. Legalábbis azt tudtuk meg az MKKE elnökétől, hogy kedd 11 órakor beszélni óhajt vele a főpolgármester.
 6. Egyébként meg az Együtt budapesti elnöke, Pataki Márton azt írja közleményében, hogy „Kocsis Máté megint hazudott: miközben azt állítja, ő maga nem fúrta meg az Ünnepi Könyvhetet, aközben a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága, amelynek Kocsis Máté az alelnöke, március 8-án 423./2016 (03.08.) határozatában döntött arról, hogy április 29-től a József nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Magyarul: június 9-től éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni”. A határozat itt elérhető.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

 • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

 • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

 • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

 • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

 • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

 • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

 • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

 • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.