Kamutanulmányok, gyanús cégek, rokoni megbízás – Hadházy Ákos most egy emmis szervezetet talált meg

  • Magyar Krisztián
  • 2016. március 24.

Belpol

Vérlázító megbízásokat adhatott néhány cégnek az Emmi egyik szervezete – állítja az LMP-s politikus. Még a minisztérium államtitkárának fiával is szerződtek.

Több uniós projektnél is kamuprogramokra költhették a közpénz egy részét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél (Emet), illetve a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél – közölte az LMP-s Hadházy Ákos, aki csütörtöki korrupcióinfóján beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményéről és a szervezet néhány furcsa közbeszerzéséről. Az LMP-s politikus két uniós forrásból finanszírozott programot (TÁMOP 7.2.1.-11/K-2013-0003 és TIOP-4.2.1-11/K-2013-0003) is említett, ezek vizsgálata során talált gyanús közbeszerzéseket. Az összesen több mint ötmilliárd forint összértékű programokban az Emet és a Széchenyi Programiroda együtt végezte a projektvezetést, és az egyik fő cél az volt, hogy másoknak segítsenek jól és időben elkölteni a már megnyert EU-s támogatásokat, hiszen tavaly év végéig mindenkinek el kellett számolni az előző uniós pályázati ciklusban kapott pénzekkel.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Az Emet amúgy több program és támogatás – egyebek közt a Bursa Hungarica pályázat vagy a Nemzeti Tehetség Program – előkészítéséért, fenntartásáért és ellenőrzéséért is felel. A saját működési szabályzata szerint a támogatáskezelő „közreműködik az európai uniós forrásból támogatott fejlesztések tervezésében, előkészítésében, megvalósításában, elszámolásában és lezárásában”, a szervezet a honlapján meg is jelöli, hogy eddig 36 milliárd forintnál is több pénz kiutalásában vállaltak szerepet. Hadházy szerint ebből a 36 milliárdból adhatott jó néhány olyan megbízást a minisztérium háttérintézménye, amely mögött nem biztos, hogy volt valós teljesítés.

Kamuképzések gyanús cégekkel?

Az LMP-s politikus a fentebb már említett TÁMOP- és TIOP-program kapcsán azt mondta: „Amikor már a tavalyi év végén szorította az idő a minisztérium háttérszervezetét, gyorsan kifolyatták a pénz egy részét – minden bizonnyal – kamuoktatásokra. Ezeket a közbeszerzéseket nehéz komolyan venni, és kétséges, hogy az azokban megjelölt képzéseknek valóban volt érdemi hasznuk, ha egyáltalán megtörténtek” – hangsúlyozta Hadházy Ákos.

Az antikorrupciós szakszóvivő által bemutatott, összesen négy közbeszerzési kiírásban az Emet csupán annyit közölt, hogy a megrendelés tárgya „Képzések beszerzése”, továbbá megjelölték, hogy hány órás oktatásra szerződtek és azok hány főnek szóltak. Arról nincs semmilyen leírás, hogy milyen jellegű képzéseket rendeltek meg és pontosan kiknek.

Az oktatásokat gyorsan le kellett zavarniuk, hiszen tavaly december 11-én kötötték meg a szerződéseket. A Hadházy által bemutatott négy közbeszerzés közül háromnál a nyertes cég által tett ajánlat forintra pontosan annyi volt, mint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által előzetesen kalkulált összeg. Az összesen négy képzés megrendelésére több mint bruttó 61 milliót költött az Emet, és mind a négy közbeszerzésben azt írják, hogy négy napig összesen 40 órát kell oktatni a résztvevőket. Akadt olyan fejtágítás is, ahol 202 ezer forintra jött ki egy fő képzése, de a legolcsóbb konstrukcióban is 124 ezer lett az oktatás költsége egy emberre lebontva.

„Ami vérlázító, hogy a négy kiírás nyertesei ismét olyan cégek, amelyek működésével kapcsolatban jogosan lehetnek fenntartásaink, és amelyek több más projektben is csipegetik az EU-s pénzeket” – hangsúlyozta Hadházy. A TIOP-kiírásokat az a DFT-Hungária Oktatási, Tanácsadó és Kommunikációs Ügynökség Zrt. nyerte, amely a járási esélyteremtő programok szervezői között is feltűnt már, csakúgy, mint a közbeszerzésekre meghívott másik két ajánlattevő is, a Pragmatica Sanctio Szolgáltató és a Humán Aspektus Kft.

A TIOP-projekthez kapcsolódó két képzést az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó és Projektmenedzsment Kft. végezte, az egyetlen másik ajánlattevő a Zöld Logika Szolgáltató Kft. volt. Utóbbit 2013. december 17-én jegyeztette be az a Tóth Gabriella Réka, aki a fentebb említett DFT igazgatóságának tagja csakúgy, mint az Agendát vezető Pablényi Attila.

Gigatanulmány az utolsó pillanatban

Hadházy elővett egy másik közbeszerzést is, amelyben szerinte az Emet egy „arcpirító eljárás végén választott ki egy alig egy éve sem létező céget” iratdigitalizálásra. A bruttó 31,3 millió forintot 410 irattároló doboznyi anyag digitalizálására kapta a cég úgy, hogy a támogatáskezelő senki mástól nem kért be ajánlatot. Ezt egyébként megtehették, hiszen a közbeszerzés nettó értéke nem érte el a 25 millió forintos határt.

A fenti TIOP- és TÁMOP-programból finanszírozták azt a közbeszerzést is, amely során egy 1700 oldalnyi elemzést és egy kifejlesztett szoftvert kellett leadnia a 6 cégből álló SZPI 2015 Szakértői Konzorciumnak. A megbízásra bruttó 603 millió forintot költött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Mindez azért is furcsa lehet, mert a közbeszerzésről tavaly november 23-án született döntés, a szerződést csak ezután írhatták alá, így alig egy hónapja maradt a konzorciumnak teljesítenie a feladatot – világított rá Hadházy Ákos, aki szerint ilyen előzmények mellett kétséges, hogy a cégek végezte-e valódi munkát. Az összesen 1700 oldalnyi elemzés elkészítése során a 2007–13-as uniós ciklus költéseit kellett vizsgálniuk a vállalkozásoknak. Az egyik, 500 oldalas tanulmányhoz a kiírás szerint „legalább 300 esetben a kedvezményezettnél helyszíni látogatással, illetve egyéb személyes megkereséssel kell biztosítani a szükséges elemszámot”. Alig több mint egy hónap alatt 300 helyszínt bejárni, ott vizsgálódni és a tapasztalatokat leírni igazi csúcsteljesítmény – fogalmazott az LMP-s politikus.

Az államtitkár fiát is megbízták

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő tavaly nyáron szerződést kötött a Kuczora Ügyvédi Irodával is bruttó 13,6 millió forint értékben. Ez az ügyvédi iroda Kuczora Gergelyé, az ő édesanyja pedig az a Lengyel Györgyi, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. Kuczorának nem ez az első olyan megbízása, amelyet egy Emberi Erőforrások Minisztériuma által felügyelt szervezettől kap, hiszen még 2014-ben ő lett a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) új fő közbeszerzője.

Az Emet minden bizonnyal hamarosan megszűnik, hiszen a támogatáskezelőt is érinti a bürokráciacsökkentő kormányzati program, de azért december végén még vásároltak 10 autót, összesen bruttó 51,2 millió forint értékben. A gépjárműveket uniós forrásból szerezték be, a nyílt közbeszerzésre csak egy ajánlattevő érkezett, ami egyebek közt annak volt köszönhető, hogy a kiírásban még azt is megszabta az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, hogy pontosan hány milliméter magasak lehetnek az autók.

Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, egyebek közt kikértük a fentebb Hadházy Ákos által kifogásolt képzésekre kötött szerződéseket, és arra is rákérdeztünk, hogy mi lesz végül az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő sorsa, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.

Figyelmébe ajánljuk