„Legyőzni a saját eszközével” – megszólal az ellenplakátkampány ötletgazdája

Belpol

Már 18 millió forintot gyűjtött a Vastagbőr blog és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kormány idegenellenes üzeneteivel szembemenő plakátkampányukra. Erdélyi Katalin újságírót, a Vastagbőr bloggerét kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Hogy született az ellenkampány ötlete?

Erdélyi Katalin: Egyszerűen annyira felháborítottak a menekültügyi konzultációt támogató plakátkampány tartalmáról szóló hírek, hogy valamit csinálni akartam. Gondoltam, hogy mindenki rongálni meg tépkedni fog, de szerintem sokkal jobb valakit a saját eszközével legyőzni. Innen jött, hogy plakátok ellen ellenplakátokat kell bevetni.

magyarnarancs.hu: A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) hogyan sikerült bevonni?

EK: Az MKKP-val évek óta jó kapcsolatot ápolunk. Szóba került közöttünk, hogy a Vastagbőr tervez egy ilyen kampányt, ők pedig szívesen beszálltak, mert ők is épp valami hasonló akción gondolkodtak. Ez nagy segítség nekünk, mert az MKKP tele van kreatív és grafikus képzettségű emberekkel.

magyarnarancs.hu: Kedd reggelig majdnem 9 millió forintnyi felajánlás érkezett a számlátokra, jelenleg 18 milliónál tartotok. Meglepett, hogy ilyen gyorsan elértétek és túlszárnyaltátok a 3 milliós célkitűzést?

false

 

Fotó: Átlátszó

EK: Hétfő délután fél 5 tájban jött össze a kitűzött 3 millió forint. Iszonyatosan meglepődtünk, és persze nagyon örülünk, hogy ennyi öntudatos és rendes ember van még az országban és az országon kívül, aki fontosnak tartja, hogy fellépjen a kormány gyűlöletkampánya ellen.

magyarnarancs.hu: Meddig tart a pénzgyűjtés?

EK: A meghirdetettnek megfelelően június 21-én zárul.

magyarnarancs.hu: Annyi plakátot rendeltek, amennyi kijön a felajánlásokból?

EK: Igen, számításaink szerint 3 millió forint 50 plakát gyártására és egyhavi kihelyezésére lenne elég. Eleve azt mondtuk, hogy ha kevesebb jön be, kevesebb plakát, ha több, akkor több plakát lesz. Szerencsére az utóbbi forgatókönyv valósult meg.

magyarnarancs.hu: Említetted, hogy az ellenkampány szeretne túlmutatni a rongáláson és a tépkedésen. A plakátokon megjelenő üzenetek humorosak lesznek, vagy pozitív választ is kínáltok bevándorlás- és menekültügyben?

EK: Pozitív plakátok lesznek, nem akarjuk túlzottan elhumorizálni a dolgot, mivel ez egy nagyon komoly téma. Komolyan szeretnénk közvetíteni az üzeneteinket a kormány felé. Vannak a bevándorláskérdésnél fontosabb problémák az országban, ráadásul pont ehhez nagyon rosszul állnak hozzá, ha már mindenképpen foglalkoznak vele, a lehető legrosszabb irány a gyűlöletkeltés.

magyarnarancs.hu: A plakátok tartalmára vonatkozóan is vártok ötleteket az állampolgároktól. Ezek is a pénzhez hasonló ütemben érkeznek?

EK: Külön e-mail címet nyitottunk a kampánynak, szép számmal érkeznek az ötletek képen és szövegben is.

magyarnarancs.hu: Ki dönti el, hogy végül milyen szövegek kerülnek az utcára?

EK: A Vastagbőr és az MKKP zsűrije fog dönteni. Egy nyílt szavazás még tovább húzná a dolgokat, viszont a plakátokat minél előbb, július elsejétől szeretnénk kihelyezni.

A támogatás technikai részleteiről és a gyűjtés állásáról itt tájékozódhat.

Figyelmébe ajánljuk