„Agresszív figyelemelterelés” – Interjú Szigetvári Viktorral

Belpol

Időnként a polgári engedetlenség eszközével kell fellépni a kormányzati kommunikáció ellen – állítja Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke vitatja, hogy az ellenzéknek ne lennének javaslatai a migrációs helyzet rendezésére.

magyarnarancs.hu: Az Együtt aktivistái korábban is éltek a polgári engedetlenség eszközével, olyanra viszont nem emlékszem, hogy hivatalosan erre buzdították volna szimpatizánsaikat. Most miért jutottak erre az elhatározásra?

Szigetvári Viktor: Amikor az Indexen először megjelentek a plakátok, rövid morfondírozás után arra jutottunk, hogy ezek rombolják a közélet nyugalmát, céljuk a magyar választók figyelmének agresszív elterelése. Ezért a plakátokkal szemben akár polgári engedetlenséget jelentő eszköz is bevethető. Pénteken és szombaton kikerültek az első plakátok, mi pedig a tettek mezejére léptünk. Persze nem kizárólag az Együtt tagjai vagy szimpatizánsai vesznek részt az akcióban, de fontosnak tartottuk, hogy politikai pártként is megnyilvánuljunk.

magyarnarancs.hu: Vannak adataik arról, hogy hány plakátot rongáltak meg?

SZV: Azt kértük a kollégáinktól, hogy jelezzék, ha egyáltalán megjelenik a környékükön ilyen plakát, vidéken sok helyen még nem kezdődött el a kihelyezés. A rongálásokról szisztematikusan nem gyűjtünk adatokat, amennyiben érkeznek hozzánk fotók, azokat közzétesszük. Pestszentlőrincről olyan visszajelzést is kaptunk, hogy polgárőrök miatt nem tudták végrehajtani az akciót.

false

 

Fotó: MTI

magyarnarancs.hu: Az önmagát feljelentő két aktivistán kívül indult valaki ellen szabálysértési eljárás?

SZV: Kalocsai Kinga és Szeles András nem az Együtt aktivistái, bár mindkettőjüket ismerem, tőlünk teljesen függetlenül jártak el. Az Együtt, illetve az Együtt ifjúsági szervezete, az Y-Gen tagjai közül hat kollégánk ellen indult eljárás, ők azt kívánták kifejezni, hogy a szegénységről, az oktatás válságáról és a munkanélküliségről tereli el a kormány a figyelmet, miközben  a bevándorlás kérdésében valójában semmiről nem beszél. A Fidesz tegnapi feljelentése óta valószínűleg én is eljárás alatt állok.

magyarnarancs.hu: Azért, mert ön is elismerte, hogy részt vett a plakátszaggatásban?

SZV: Nem, felbujtóként próbál ellenem jogi eljárást indítani a Fidesz. Állok elébe.

magyarnarancs.hu: Ha tényleg figyelemelterelésnek szánta a Fidesz a plakátkampányt, akkor elég sikeresek, másról sem lehet olvasni. Mérlegelték, hogy ebből a szempontból az önök ellenakciója akár a kormány malmára is hajthatja a vizet?

SZV: A gyáva és magabizonytalan ellenzék butaságának tartom, hogy ha valaki végre fellép egy ostoba kormányzati akció ellen, rögtön abba a gyanúba keveredik, hogy valójában erősíti a kampányt. A kussolásnak néha véget kell vetni. Az Együtt nem az a párt, amelyik ne állna elő szakpolitikai javaslatokkal, ne tenné a dolgát a Parlamentben, ne vinne más témákat az Illatos úti szennyezéstől a korrupcióellenes küzdelemig. Nem vagyunk egy ügyű párt, de ez egy olyan megosztó, indulatokat szító, az elveszített Fidesz-szavazókat állami pénzen visszaterelni igyekvő akció, amely ellen fel kellett lépnünk. Minden megnyilatkozásunkban elmondjuk, hogy ez egy figyelemelterelés, megemlítünk egyéb témákat, ma is, holnap is, holnapután is fogunk más ügyekben kommunikálni. Emellett természetesen a migráció kérdésében is kifejtjük az álláspontunkat; a Fidesszel ellentétben minket nem az a cinikus számítás vezérel, hogy megnyerjük a Jobbikhoz pártolt szavazókat. Téved, aki szerint a kormány malmára hajtjuk a vizet.

magyarnarancs.hu: Azt a kritikát is megkapta az ellenzék, hogy nincs érdemi mondanivalója menekültügyben, kritikátlanul elfogadja az EU-szintű javaslatokat.

SZV: Az ezt felvető Mandinernek és a Heti Válasznak is felajánlottam, hogy nyilatkozom bevándorlási kérdésekben, egyelőre nem éltek a lehetőséggel. Legutoljára szombaton tartottam az ügyben sajtótájékoztatót az Európai Demokrata Párt olasz alelnökével, itt nem a plakátkampányról, hanem a saját álláspontunkról beszéltem. Minden olyan politika illúziókra épít, amely azt hazudja, hogy akár csak néhány kilométeren le lehet zárni Magyarország határait. Erősebb határőrizetre, méltányosabb menekültügyi ügyintézésre, az európai civilizációs normáknak megfelelő menkülttáborokra és közös európai megoldásra van szükség. Ennek része lehet, hogy az EU tagállamai közösen kvótákat állapítanak meg, mert ha egyik oldalról probléma a gumicsontrágás, ugyanannyira probléma a struccpolitika is. Európa ki van téve migrációs nyomásnak, még akkor is, ha a Koszovó felől érkező hullám intenzitása szerintem csillapodni fog. Magyarországnak az európai tárgyalóasztalnál kellene érvényesítenie a szempontjait. Fontos jelezni, hogy a most látott demagóg ostobasággal szemben a néhány éve elfogadott migrációs stratégia reális képet festett, az is benne volt, hogy a népesség fogyásának kezelésére a belföldi népesedéspolitika mellett a bevándorlás is alkalmas lehet. Szégyenletesnek tartom, hogy egy jobboldali kormány még a sokszor szigorú, jobboldali bevándorlási politikát is megtagadva évekre ellehetetleníti a kérdés nyitottabb megvitatását Magyarországon. Mert a jelenlegi kampánynak ez lesz a következménye.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?